Zanimljiva izložba

RAČUNSKI STROJEVI U Rijeci izložena i američka kasa iz 19. stoljeća, vrijedna 10.000 eura

Ljiljana Hlača

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA »Računski strojevi« stigli su u Rijeku. Naime, večeras je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, uz dodjelu nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka, otvorena međunarodna izložba na kojoj je izloženo 20-ak mehaničkih strojeva za zbrajanje. Riječ je o eksponatima koji su dio bogate zbirke Tehniškog muzeja Slovenije, koji su nedavno obnovljeni te, kako saznajemo od tajnika Zajednice tehničke kulture Kazimira Mihića, vrlo vrijedni. Samo izložena američka kasa iz 19. stoljeća primjerice ima vrijednost od čak 10.000 eura.


– Strojevi koji su došli u Rijeku iznimni su i pitanje je kada će ih riječka javnost ponovno moći vidjeti. Neki od njih još su bili u upotrebi sredinom prošlog stoljeća. Njihova upotreba uglavnom je bila u trgovini. Ovdje se predstavlja doba prije elektronike, naglasio nam je Mihić.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj





Duga tradicija


Izložbu je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je tom prilikom naglasio da Rijeka ima dugu tehničku tradiciju koja je uvijek pratila trendove – tu je konstruiran torpedo, prvi smo počeli koristiti rentgen zrake, te je tu napravljena i prva fotografija puščanog zrna u letu. Iako su danas neka druga vremena, trendovi se prate pa se tako primjerice koriste dronovi u školi, naglasio je Obersnel.


Nakon toga održana je svečana dodjela nagrada i priznanja pojedincima i pravnim osobama koji su lani doprinijeli razvitku tehničke kulture (nagrade su uručene po raznim kategorijama). Nagrađeni su: ravnatelj OŠ Srdoči Ivan Vukić (ravnatelju je uručeno posebno priznanje Spasilac obale), Tomislav Matić, Josip Kelentrić, Anton Stipeč, Zlatko Lamza, Dom mladih Rijeka, tvrtka Motonavis, Đoko Glušica, Marinko Slavuj, Darko Krpan, Ingrid Jerković, Matija Jurišić, Dolores Vlahov Paulić, ŠRD Luben, Društvo kibernetičara Rijeka, Autoklub Ri autosport te Gabriel Majstorović.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj



Cijene ulaznica


Izložba »Računski strojevi« ostaje otvorena do 24. veljače, a može se pogledati ponedjeljkom od 9 do 16 sati, a od utorka do subote od 9 do 20 sati te nedjeljom od 16 do 20 sati. Cijena ulaznice u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja iznosi 20 kuna za odrasle te 15 kuna za djecu i mlade od 7 do 18 godina, studente uz predočenje iskaznice te umirovljenike. Besplatan ulaz imaju djeca do 7 godina te članovi strukovnih udruga, kao i najavljene i organizirane grupe učenika osnovnih i srednjih škola u pratnji voditelja/nastavnika prema popisu koji škole dostavljaju ZTK-u Rijeka putem e-maila [email protected].