Zatulil je Antonjski rog

Pust va Kastve: Svakom putniku u Trolejku karta i – vatrogasni aparat

Slavica Kleva

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Nakon što je gradonačelnik maškarama predao ključeve Grada, predstavile su se pusne kumpanije iz Rubeša, Jurčića, Spinčića i Trinajstića koji su predstavili svaki svojega pusta kojega će spaliti na Pepelnicu



KASTAV – Zvuci limene glazbe Spinčići uveli su na Fortici Kastavce i njihove goste u čin primopredaje ključeva Grada Kastva kastavskim maškarama. Začas je primopredaja bila gotova, na kraju su zvuci antonjskog roga označili početak maškaranog doba i na Kastavštini.


Od danas tako, odnosno od blagdana sv. Antona ili Antonje do Pepelnice (Čiste srede) Kastvom vladaju maškare, pa je u skladu s običajima gradonačelnik Matej Mostarac uručio ključeve grada pusnoj gradonačelnici Sanji Pešćici iz Pusnog odbora Spinčići.


– Veselja, smijeha, radosti i plesa, opustimo se, neka ovo bude početak sreće, ključ gradske kase rijetko ćete vidjeti – kazao je, između ostaloga, prilikom primopredaje ključeva Grada Matej Mostarac.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





Tim činom najavljene su pusne nemotarije, pokladne ludosti, a na središnjem gradskomu trgu okupili su se članovi svih kastavskih pusneh kumpanij, maškaranih družina iz Rubeša, Jurčića, Spinčića i Trinajstića predstavivši svoj pusni program, te Pusta, slamnatu lutku, kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu.


A pusni odbor Spinčići ove će godine spaliti Spinča merikanića, iz Pusnog odbora Trinajstići stigli su s velun kurijeron pod nazivom Trolejko, te poslali poruku da će svaki putnik uz pokaznu kartu za autobus dobiti i priručni aparat za gašenje požara.


Pusni odbor Rubeši ove su godine odlučili otvoriti »Kamaru 69« za češkanje, a spalit će pusta Pizdolisca. Pusni odbor Jurčići pokazali su Jepka, svoju svjetsku prijestolnicu kulture.


U goste su pusnim odborima stigle maškare iz Ilirske Bistrice, a Zlatne broskve o kojima je odluku donio Pusni parlament, ove godine su dobili Pusni odbor Trinajstići i Barbara Tenčić, meštrica Pusnog odbora Rubeši.