Predstavljena Antifašistička liga

Pusić u Rijeci: Hrvatskoj ne prijete Crveni kmeri ni Staljin, već snage koje se okreću fašizmu

Marinko Glavan

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Na skupu na kojem su govorili Stjepan Mesić, Vojko Obersnel,  Zoran Pusić i Oliver Frljić izražena je duboka zabrinutost zbog jačanja netrpeljivosti i mržnje u hrvatskom društvu, relativiziranja povijesnih činjenica te fašizacije društva



RIJEKA – NDH nije bila niti nezavisna, niti je bila država, niti je bila Hrvatska, rekao je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, na riječkom predstavljanju Antifašističke lige Republike Hrvatske, održanom u foajeu HNK Ivana pl. Zajca, gdje se okupljenima obratio zajedno s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, intendantom riječkog teatra Oliverom Frljićem i predsjednikom Antifašističke lige Zoranom Pusićem.


Mesić je u svom obraćanju izrazio duboku zabrinutost zbog jačanja netrpeljivosti i mržnje u hrvatskom društvu, relativiziranja povijesnih činjenica te fašizacije društva.


Neusporedivo


– Neki će reći da to nije istina, ali sisački biskup govori javno da je ova vlast protunarodna i zločinačka, iako od te iste vlasti uzima novac na temelju ugovora s Vatikanom. Zastupnik u Saboru govori kako je njemu isto zvijezda petokraka ili kukasti križ. To je neusporedivo, jer pod crvenom zvijezdom su ispisane najsjajnije stranice hrvatske povijesti i pobijeđeno je najveće zlo koje je svijet ikad vidio. Događa se i nešto znatno gore, u našem obrazovnom sustavu koji nije u skladu s temeljnim odrednicama europskog i hrvatskog društva. U jednom udžbeniku pokraj slike Ante Pavelića piše samo poglavnik NDH, a pokraj Titove – Josip Broz, za čijeg su režima u ratu i poraću počinjeni brojni zločini. NDH je bila proglašena od onih koji su okupirali Hrvatsku, a od prvog dana u njoj je počelo ubijanje, dok smo s druge strane jedini u Europi imali oslobođene teritorije. Izjednačavanje fašizma i antifašizma vodi u fašizaciju. Niti jedan ubijeni u Jasenovcu nije odgovoran za ono što se događalo na Bleiburgu, gdje je kapitulirala jedna kvislinška vojska. Pomiješali smo temeljne vrijednosti i zato je dobro da je osnovana ova liga, jer ako nastavimo s ovim načinom obrazovanja i revizonizmom, više se neće znati što je istina, zaključio je Mesić.





Hrvatsko narodno kazalište u svom je nastanku bilo sredstvo političke emancipacije hrvatskog naroda, a i sada je sredstvo emancipacije svih građana, i onih koji ne mogu koristiti svoje pismo ili moraju skrivati svoju seksualnu orijentaciju, rekao je intendant Frljić.



Riječki gradonačelnik je kazao kako su mnogi živjeli u uvjerenju da je oružana pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu bila dovoljna.


– Ali sadašnjost nas demantira. Fašizam je na svakom koraku, i to ne samo u vidu grafita s kukastim križem i ustaškim simbolima, nego prije svega u iskazivanju mržnje i netolerancije prema drugima i drugačijima. Ima sve više onih koji šalju poruke mržnje, a spremni su ih pretočiti i u djela, u što smo se zadnjih dana ovdje uvjerili. Glasna manjina terorizira šutljivu većinu. Vrijeme je da tu većinu probudimo. Gdje smo pogriješili – primjerice u sustavu obrazovanja, u kojemu djeca ne znaju ni što je Domovinski, a kamoli Drugi svjetski rat, pa crtaju ustaške simbole i na proslavi mature viču – za dom spremni. Ne možemo se praviti glupi. Neki sustavno rade na uvođenju fašizma, a neki su šutjeli jer im je tako bilo lakše. Vrijeme je da se trgnemo, rekao je Obersnel, upozorivši kako se govor mržnje najviše i najbrže širi društvenim mrežama, što vrlo lako može prerasti i u fizičko nasilje.


Protiv nesnošljivosti


Antifašistička liga osnovana je kao asocijacija udruga i pojedinaca koji dijele zabrinutost razvojem događaja u Hrvatskoj, objasnio je u uvodu svog obraćanja Zoran Pusić.


– Mogla se je zvati i antitotalitaristička liga, jer svaki totalitarizam gazi prava pojedinca, ali Hrvatskoj ne prijete ni Crveni kmeri niti Staljin, nego političke snage koje se okreću fašizmu. Vidimo pokušaje stvaranja stranačkih vojski, kojima jedini cilj može biti obračun s neistomišljenicima, napade na Rome, homoseksualce. Nije to pojava samo Hrvatskoj, gdje se nesnošljivost usmjerava prema manjinama, nego i u starim članicama EU gdje je usmjerena prema imigrantima. Treba izabrati put prema demokratskom društvu slobodnih građana, rekao je Pusić, pozvavši okupljene da ispune pristupnicu Lige, što su mnogi od njih i učinili.