Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Nova gradska odluka

Puno više riječkih obitelji dobit će poklon-bon za udžbenike

Foto Silvano Ježina
Foto Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2018. u 15:48 2018-07-27T15:48:00+02:00

Cenzus prihoda za ovaj oblik pomoći za dvočlano kućanstvo sada iznosi do 5075 kuna, za tročlano kućanstvno do 6825 kuna, za četveročlano kućanstvno do 8750 kuna, a ako kućanstvno ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog člana povećava se za 1225 kuna

RIJEKA - Poklon-bon za kupnju školskih udžbenika sada može dobiti više građana i građanki negoli prethodnih godina jer je na snagu stupila izmjena Odluke o socijalnoj skrbi, donesena na posljednjem Gradskom vijeću, kojom su se cenzusi za ostvarivanje prava na poklon-bon povisili za čak 75 posto.

- Time cenzus prihoda za ovaj oblik pomoći za dvočlano kućanstvo sada iznosi do 5075 kuna, za tročlano kućanstvno do 6825 kuna, za četveročlano kućanstvno do 8750 kuna, a ako kućanstvno ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog člana povećava se za 1225 kuna. Ako je riječ o jednoroditeljskim obiteljima, taj se cenzus prihoda diže još za 20 posto, kazala je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Jednaki uvjeti

Osnovni uvjeti za ostvarivanje prava, kao i predviđen iznos na poklon-bon, ostaju jednaki dosadašnjima.

- Ako se bon ostvaruje po socijalnom uvjetu, za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iznosit će 500 kuna, a za učenike od petog do osmog razreda predviđeno je 1000 kuna. Za preostale uvjete – uvjet prihoda, odgojiteljstva i jednoroditeljstva – poklon-bon za učenike od prvog do četvrtog razreda iznosi 250 kuna, a za učenike od petog do osmog razreda 500 kuna, objasnila je voditeljica Službe za socijalnu skrb u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Maja Pudić.

- S obzirom na izmjenu, okvirna je procjena da će broj od 936 dosadašnjih korisnika porasti do 90 posto, a iz proračuna je izdvojeno 1.900.000 kuna, istaknula je pročelnica Mušković.

Prijave na Titovom trgu

Građani se za poklon-bonove mogu prijaviti do 21. rujna u šalter sali Grada Rijeke koja se nalazi na Titovom trgu broj 3, na šalterima 4 i 5, svakim radnim danom od 8:30 do 15:30 sati.

Budući da se prošlogodišnja izdanja knjiga nisu mijenjala, a u nastojanju da se odgovorno raspolaže s knjigama kupljenim gradskim novcem, za sve dosadašnje korisnike poklon-bonova organizirano je prikupljanje udžbenika u skladištu Gradskog društva Crvenog križa, gdje će doći i do zamjene starih udžbenika za nove. Prvi turnus ove akcije već je odrađen, a drugi je predviđen za 20. kolovoza i trajat će do kraja prvog tjedna nove školske godine.

Osim povišenja cenzusa za 75 posto, na posljednjem Gradskom vijeću donijete su još dvije izmjene dopuna Odluke o socijalnoj skrbi. Prva se odnosi na azilante i osobe pod supsidijarnom zaštitom koje se od sad, sukladno nacionalnim propisima, uvrštavaju u korisnike pomoći socijalne skrbi. Također, povećat će se i broj građana koji ostvaruju pravo na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza u slučaju uvjeta teškog ili težeg oštećenja organizma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.