Poveznica s biračima

“Pun nam je k… problema i ćakula na kavama”: Evo zašto Akcija mladih izlazi na mjesne izbore

Damir Cupać

Foto AM

Foto AM

Mjesni odbori vode se centralistički s Korza 16, poput države iz Zagreba. Zalagat ćemo se za povećanje ovlasti vijeća mjesnih odbora, reorganizaciju mjesne samouprave i stvaranje gradskih četvrti ili kvartova, najavljuju



RIJEKA Akcija mladih izlazi na izbore za vijeća mjesnih odbora samostalno u 11 izbornih jedinica, a gradski vijećnik te stranke Vedran Vivoda pozvao je birače da izađu na birališta naglasivši da je izborni slogan Akcije mladih – »Pun mi je k…. problema. Budi i ti dio rješenja«.


– Ovo su jedni od najvažnijih izbora jer su mjesni odbori prvi stup i poveznica s biračima, njihovim lokalnim problemima i potrebama. Gradska vlast na čelu sa SDP-om je od mjesnih odbora, uključujući i izbore za njih, napravila lakrdiju. Građani danas ne znaju što rade mjesni odbori, koje su im ovlasti, tko sjedi u njima… Za to su krivi gradska vlast i gradonačelnik Vojko Obersnel jer su napravili od mjesnih odbora nefunkcionalne jedinice koje imaju smiješan proračun i skoro nikakve ovlasti. Zato ne treba čuditi da su građani nezainteresirani za rad mjesnih odbora, sudjelovanje u njima, a pogotovo za izbore, ocijenio je Vivoda.


Njegov kolega Tihomir Čordašev naglasio je da se decentralizacija ne smije zaustaviti na administrativnim granicama Grada Rijeke.




– Žale se na centralizaciju države i metropolizaciju Hrvatske, a u isto vrijeme se za mjesne odbore izdvaja samo jedan posto proračuna. Zagreb izdvaja 8 posto, dok se u Rijeci osigurava oko 13 milijuna kuna u Splitu je riječ o oko 35 milijuna kuna. Mjesni odbori vode se centralistički s Korza 16, poput države iz Zagreba. Zalagat ćemo se za povećanje ovlasti vijeća mjesnih odbora, reorganizaciju mjesne samouprave i stvaranje gradskih četvrti ili kvartova. Borit ćemo se i za povećanje proračuna mjesnih odbora, obećao je Čordašev.


On je naglasio da će predstavnici Akcije mladih paziti na racionalno trošenje novca građana.


– A ne da se pojavljuju projekti kao što je onaj u Škurinjskoj Dragi u prioritetima za 2019. godinu za koji je navedeno da će se izdvojiti 18.000 kuna za jednu klupu i koš za smeće, jednu klupu i koš za smeće!?, upozorio je Čordašev.


Nositeljica liste Akcije mladih za Vijeće Mjesnog odbora Brajda-Dolac Helena Pehovac Baričević pojasnila je da ju je na kandidaturu motiviralo to što joj je dosta praznih ćakula na kavama.


»U ovom gradu nije jedini izbor SDP«, zaključila je Pehovac Baričević.