Tri nove zanimacije za ljubitelje pisane riječi

Pssst… kreće jesenski program Gradske knjižnice Rijeka

Karolina Krikšić

Učenicima petih razreda nudi se program vježbi pisanja "Pssst... Pišemo!", svim školarcima mala škola glagoljice "Az Buki Vede...", a onima od 11 do 14 godina Biblioklub



RIJEKA – Tri nova programa obogatit će program Gradske knjižnice Rijeka ove jeseni. Naime, kako su najavili koordinatorica programa i projekata Verena Tibljaš i suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte GKR-a Kristian Benić, 15. rujna započet će redoviti programi riječke Gradske knjižnice dok će novi programi, zbog informiranja i prijavljivanja članova GKR-a, započeti malo kasnije. 


Prije svega riječ je o programu »Pssst… pišemo!«, odnosno vježbama pisanja za učenike petih razreda koji će imati priliku detaljnije proučiti pet funkcionalnih stilova (novinarski, znanstveni, literarni, razgovorni i administrativno-poslovni), ali i osvijestiti važnost opismenjavanja kao temelja napredovanja.


– Ciklus je zamišljen kao četverogodišnji pilot-projekt u kojem ista generacija djece odrasta uz dodatnu edukaciju iz područja funkcionalne pismenosti, a program će započeti radionicom krasopisa koju ćemo realizirati u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom iz Zagreba, najavila je Verena Tibljaš.




Umjesto dosadašnje »Sfingine zagonetke«, ove godine školarcima je ponuđena mala škola glagoljice pod nazivom »Az Buki Vede…« u okviru koje je moguće usvojiti opća znanja o prvom hrvatskom pismu, a treći u nizu programa je Čitateljski klub za srednjoškolce koji je pokrenut na temelju iskazane želje osmaša uključenih u Biblioklub.


Naime, proljetos osnovan Biblioklub, čitateljski klub za djecu od 11 do 14 godina u koji se uključilo šest osnovnih i jedna područna goranska škola pokazao se punim pogotkom te je upravo na njihovu inicijativu osnovan Čitateljski klub za srednjoškolce za koji su prijave još u tijeku, a koji je upotpunio dosadašnju ponudu čitateljskih klubova Gradske knjižnice rijeka u kojoj su klubovi za djecu od 11 do 14 godina »Čarobna kućica« i »Knjigopije«, prošle godine osnovani Studentski čitateljski klub te Čitateljska grupa za odrasle ogranka Drenova).


Nova, sezona programa Gradske knjižnice Rijeka započet će obiteljskom pričaonicom za predškolce »Pssst… priča!« u kojoj će gostovati Ksenija Sobotinčić Štropin, glazbenica i autorica slikovne pjesmarice s nosačem zvuka »Četiri godišnja doba« i to u subotu, 15. rujna u 11 sati u Striboru, a nakon toga i u ograncima Drenova (17. rujna u 18 sati), Zamet (18. rujna u 18 sati) i Turnić (19. rujna u 18 sati), a za predškolce tu je i uvijek dobro posjećena mala škola učenja prvih riječi engleskog jezika »Playschool«. I ove godine bit će organizirane vježbe glasnog čitanja za prošlogodišnje prvaše »Psst… čitamo!«, likovna radionica za djecu stariju od 9 godina »Mali kućni majstori«, mala škola talijanskog jezika »Prime parole« te strip-radionica »Stripaonica« koja ima grupu i za mlade.



Osim redovitih programa, za rujan su najavljena i izvanredna programska događanja. Riječ je o izložbi »Šetam, fotografiram i Rijeku otkrivam« mladih članova Fotokluba Rijeka koja će biti otvorena od 15. do 23. rujna te predavanju i radionici »Zaštita prava autora i korisnika« koje će 20. rujna (s početkom u 10 sati) voditi dr. sc. Alka Horvat. Za ponedjeljak, 24. rujna najavljena su čak tri događanja – predstavljanje slikovnice »Kastavske priče« (u 10 sati) čiji su autori bivši učenici OŠ »Fran Franković«, predstavljanje knjige »Štroligi« marije Kraljić i Petra Trinajstića (u 18,30 sati) te otvorenje izložbe fotografija Petra Trinajstića (u 19,30 sati) – dok je predstavljanje zbirke pjesama »Plešem ljubav« Barbare Bračun najavljena za srijedu, 26. rujna u 18,30 sati.