Inicijativa

Psihijatrijska bolnica Lopača najesen se pripaja KBC-u Rijeka?

Barbara Čalušić

O inicijativi KBC-a jučer je razmatralo Upravno vijeće Lopače, a ako dođe do realizacije, Lopača bi nudila smještaj pacijentima KBC-a koji više nisu akutni, ali i dalje trebaju skrb 



RIJEKA » Upravno vijeće Psihijatrijske bolnice Lopača jučer je na svojoj sjednici razmatralo inicijativu Kliničkog bolničkog centra Rijeka o pripajanju ove psihijatrijske ustanove riječkoj bolnici. Prema riječima predsjednika Upravnog vijeća dr. Milana Ivaniša, zasad se radi samo o inicijativi koju je KBC Rijeka donio na posljednjoj sjednici sanacijskog vijeća. 


  – Ako inicijativa bude išla dalje, onda će svakako pripajanje biti predmet međusobnog dogovora. Psihijatrijska bolnica Lopača je vrijednost, i to ponajprije u ljudskom smislu, kaže Ivaniš dodajući da ga kao predsjednika Upravnog vijeća u prvom redu zanimaju pacijenti i zaposlenici. 


 Osnivač Grad Rijeka


Psihijatrijska bolnica Lopača, naime, jedina je bolnica u Hrvatskoj čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave (Grad Rijeka), a financira se iz četiri izvora. Osim proračuna Grada Rijeke koji financira i boravak kroničnih socijalno ugroženih psihijatrijskih bolesnika, dvadeset kreveta za kronične duševne bolesnike koji ne mogu u domove pokriva Ministarstvo socijalne politike i mladih, deset kreveta za adolescente financira HZZO dok se ostatak kreveta financira tržišno. 




  Pripajanjem riječkom KBC-u Grad Rijeka više ne bi bio osnivač bolnice i kao takav ne bio financirao bolnicu u Lopači. Kako kaže sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac, Grad Rijeka i KBC Rijeka po tom pitanju imaju zajednički interes. 


  – Primarno je ovaj postupak u interesu bolesnika budući da je KBC Rijeka akutna bolnica u kojoj pacijenti borave relativno kratko, a nigdje u gradu niti u manje izoliranim dijelovima Županije ne postoji ustanova u kojoj se kronični pacijenti mogu smjestiti. Psihijatrijska bolnica Lopača ima takvu namjenu i njezini bi nas kapaciteti zadovoljili, a to je i u okviru masterplana bolnica koji od nas očekuje smanjenje akutnih kreveta i povećanje kroničnih.


Pripajanjem ove bolnice povećali bismo naše kapacitete, objašnjava Štimac koji ovu inicijativu vidi i financijski isplativom s obzirom na to da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje krevet u kroničnoj ustanovi drugačije plaća od akutnog kreveta, a svako zadržavanje pacijenta u akutnoj ustanovi koje je duže od deset do 12 dana, za akutnu bolnicu predstavlja financijski gubitak.  

Dio kreveta na tržištu


Poznato je i da se dio kapaciteta Lopače danas nalazi na tržištu, a Štimac kaže da će taj segment biti dio daljnjih pregovora oko pripajanja Psihijatrijske bolnice Lopača KBC-u Rijeka. 


  Cijela bi priča o spajanju prema sadašnjim očekivanjima trebala biti riješena do jeseni, a ako bude realizirana, promijenit će koncept smještanja pacijenata u pojedinu ustanovu. Naime, osim psihijatrijskih pacijenata, u Lopači danas borave još i kronični neurološki i internistički pacijenti pa se očekuje da bi ubuduće Lopača nudila smještaj pacijentima riječke bolnice koji zbog svoje dijagnoze ili stanja i dalje trebaju medicinsku skrb, iako više nisu akutni pacijenti i kao takvi ne mogu boraviti u KBC-u Rijeka.