Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
15. prosinca 2018.
Ostvarena ideja koja je rođena na Twitteru

Prvi riječki start up inkubator za mlade okuplja 18 timova s 34 Riječana

Hrvoje Hudoletnjak, Nataša Mandić i Vojko Obersnel / Snimio Livio ČERNJUL
Hrvoje Hudoletnjak, Nataša Mandić i Vojko Obersnel / Snimio Livio ČERNJUL
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2013. u 16:47 2013-02-25T16:47:59+01:00

Tijekom boravka u inkubatoru moći će besplatno koristiti niz usluga koje će im pomoći u razradi poslovne ideje, te osmišljavanju i postavljanju poslovnih modela te u pristupu mogućim izvorima financiranja, uključujući i putem CRANE-a, hrvatske mreže poslovnih anđela

RIJEKA  Prvi riječki start up inkubator za mlade službeno je počeo s radom u prostorima u Ružićevoj ulici, a okuplja 18 timova s 34 mlada Riječana, koji će tijekom sljedećih šest mjeseci razvijati ideje s područja informatičkih tehnologija, računalnih aplikacija, industrijskog dizajna i produkt dizajna.
Tijekom boravka u inkubatoru moći će besplatno koristiti niz usluga koje će im pomoći u razradi poslovne ideje, te osmišljavanju i postavljanju poslovnih modela te u pristupu mogućim izvorima financiranja, uključujući i putem CRANE-a, hrvatske mreže poslovnih anđela. 
U svom radu imat će pomoć mentora, među njima i mladih riječkih IT entrepeneura Hrvoja Hudoletnjaka, Gorana Duskića i Edija Budimilića, od kojih je i potekla inicijativa za osnivanjem riječkog start up inkubatora.
Duskić i Budimilić riječkog WhoAPI-ja upravo su se vratili iz Silicon Valleya, gdje su osnovali firmu, a u Valleyu su boravili na poziv  osnivača istaknutog američkog start-up akceleratora »500 Startups« Davea McClurea, koji je postao ulagač u WhoAPI.
Ideju o riječkom start up inkubatoru na Twitteru su iznijeli riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu,  pa su razmjenjujući poruke zajednički razrađivali način funkcioniranja inkubatora. Svega nekoliko mjeseci kasnije, inkubator je u pogonu.
       – Sve je krenulo jednim twittom, a sad imamo inkubator, prostor i osiguranu podršku za 18 timova. Nadam se dugoj i uspješnoj suradnji s Gradom i Porinom te da će inkubator dovesti do globalno uspješnih start upova koji će svoje ideje razvijati upravo u ovom prostoru, rekao je Hudoletnjak.
 Gradonačelnik Obersnel kaže da se drži toga da ne treba otkrivati toplu vodu, već sve ono što se pokazalo uspješnim u svijetu i u drugim gradovima u Hrvatskoj, treba pokušati primijeniti i u Rijeci.
– U Rijeci već djeluju proizvodni inkubator na Pehlinu, te uslužni kod Torpeda, a ovaj treći, najnoviji, specifičan je po tome što je namijenjen mladima, koji ne trebaju imati pokrenutu tvrtku, već samo ideju, koju se nadaju plasirati na tržište. U inkubatoru će naći prostor, opremu i svu moguću podršku i logistiku koja će im u tome pomoći. Važno je dati društvenu potporu mladima, s ciljem njihova zapošljavanja, bilo u vlastitim tvrtkama ili kod investitora koji su prepoznali njjihovu ideju, kaže Obersnel.
Grad i RRA Porin u projektu start up inkubatora surađuju s riječkim Sveučilištem i Veleučilištem, otkud se nadaju regrutirati mentore za timove, a natječaj za mentore otvoren je još do 1. ožujka.
Među timovima u riječkom inkubatoru onaj je Marjana Markovića, Vedrana Morića i Emanuela Krstačića. Njih trojica udružili su se kako bi razradili uređaj koji znatno ubrzava obavljanje inventure u ugostiteljstvu, u barovima, restoranima i hotelima.
– Naš uređaj ubrzava inventuru čak stotinu puta. Sustav se sastoji od vage, bar code skenera i povezanog softvera. Sve to ugostiteljima omogućuje da na lak način ukalkuliraju primjerice koliko im je doza ostalo u otvorenim bocama različitog pića. Naravno, cijeli sustav moguće je spojiti na fiskalne kase, objašnjava Marković.
  Una Rebić i suradnici razvijaju ideju web platforme za dizajnere Rolltee.com.
– Radit ćemo majice od pamuka i konoplje, čiji će dizajn potpisivati tim okupljen oko Rolltee.coma. Planiramo okupiti afirmirane dizajnere iz cijelog svijeta, ali i mlade dizajnere koji se tek trebaju dokazati. Dat ćemo priliku neafirmiranim dizajnerima da šalju svoje radove, na zadanu temu, a najbolji će biti otisnuti na našim majicama, kaže Rebić.
Start up inkubator djeluje na dva kata u Ružićevoj 14 u prostorijama ukupne površine 268 četvornih metara, a dosad je iz gradskog proračuna u građevinske radove i opremanje prostora uloženo 450.000 kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka