Advent u Rijeci

Prvi blagdanski ukrasi na Korzu: Rijeka se sprema za božićno-novogodišnji ugođaj

Ljiljana Hlača

Prvo u središtu grada  / snimio V. KARUZA

Prvo u središtu grada / snimio V. KARUZA

Za danas je najavljena konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen program koji se u okviru Adventa u Rijeci priprema na Trsatskoj gradini



Rijeka se, otprilike u isto vrijeme kao i lani, počela pripremati za nadolazeće blagdane postavljanjem božićno-novogodišnje dekoracije u središtu grada. Kao i obično, prvo se ukrase ulice u središtu grada te pročelja pojedinih objekata kao što su crkve ili HNK Ivana pl. Zajca, ili objekti u kojima su smještene javne službe. Iz Grada Rijeke jučer nismo uspjeli dobiti podatak koliko će ove godine potrošiti za kićenje grada i eventualno hoće li ove godine Advent u Rijeci, barem kada je u pitanju ukrašavanje ulica i trgova, biti nešto drugačiji nego prošlih godina.


O tome će, navodno, biti riječi početkom prosinca na gradonačelnikovom kolegiju. Kada je riječ o ukrasima, godinama se za ovu svrhu koriste lampice i nakit iz lagera koji se po potrebi popravlja ili nadopunjuje. Lani je za gradske dekoracije izdvojeno nešto više od 300.000 kuna. Na ulicama je bila od 27. studenoga pa sve do 7. siječnja. Obično lampice tijekom vikenda i u vrijeme blagdana svjetle cijeli dan, a u ostale dane od 5.30 do 8.30 sati te od 15.30 do 23.30 sati. Manji dio, tamo gdje ne postoje razvodni ormari, spojen je na elektroinstalaciju javne rasvjete, što znači da se u tom slučaju lampice uključuju i isključuju s javnom rasvjetom. Sav »svjetleći« asortiman je štedni.


Kada je riječ o adventskoj priči u Rijeci, na Rivi je već postavljeno klizalište, očekuje se ponovno i vlakić Djeda Božićnjaka, sajam i doček na otvorenom, a novina ove je godine i Advent na Trsatu.




Što se priprema u okviru programa nazvanog Advent na Gradini, najavljenog kao »jedinstven projekt temeljen na svjetlosnom oplemenjivanju i provedbi prigodnog programskog sadržaja na ambijentalnom prostoru Trsatske gradine«, znat će se više danas, jer je na Trsatskoj gradini najavljena konferencija za novinare.