Nova obrazovna ustanova

Prva u ovom dijelu zemlje i šesta u državi: U rujnu u Rijeci počinje s radom Katolička osnovna škola

Mirjana Grce

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Bit će to prva takva škola u ovom dijelu zemlje i šesta u Hrvatskoj, nosit će ime pokojnog riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića, a u školsku godinu 2015./2016. planira upisati dva razredna odjela prvog razreda s dvadesetak učenika po razredu 

RIJEKA » Početkom rujna u Rijeci bi s radom trebala početi Katolička osnovna škola, prva takva škola u ovom dijelu naše zemlje i šesta u Hrvatskoj. Školu osniva Riječka nadbiskupija i nosit će ime pokojnog riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića. Djelovat će na prvom katu prostrane zgrade u Omladinskoj 14, bivše zgrade Filozofskog fakulteta koja je u vlasništvu Riječke nadbiskupije te u kojoj već nekoliko godina djeluje Teologija u Rijeci, područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta zagrebačkog sveučilišta. U školsku godinu 2015./2016. Katolička osnovna škola »Josip Pavlišić« planira upisati dva razredna odjela prvog razreda s dvadesetak učenika po razredu. Svake naredne godine škola planira upisati po dva nova razredna odjela tako da bi puni kapacitet škole bio oko 320 do 350 učenika u osam godina.  

Zgrada škole svojim standardima i komforom zadovoljava sve potrebe za provođenje nastave i produženog boravka. Kako se nalazi u širem centru grada Rijeke, prometno je dostupna roditeljima koji su privatno i poslovno vezani uz riječki centar. 


  – Potaknuti učestalim upitima obitelji iz Rijeke i okolice za nastavkom obrazovanja djece u katoličkom duhu, na ovu temu provedeno je početkom 2015. godine istraživanje među roditeljima djece iz katoličkih vrtića u Rijeci. Velika većina roditelja pokazala je zanimanje za upis svoga djeteta u prvi razred Katoličke osnovne škole. U cijelom procesu osnivanja škole Organizacijski odbor Riječke nadbiskupije imao je snažnu potporu i suradnju s grupom katoličkih vjernika laika nadbiskupije, kaže s. Maja Dolenec, privremena ravnateljica buduće nove riječke osnovne škole, redovnica Družbe Kćeri Marije Pomoćnice – Don Boscovih salezijanki koja ima dugogodišnje iskustvo u radu s mladima te u prosvjeti. 


Katoličke osnovne škole postoje u cijelome svijetu. Najbrojnije su u Europi, ali djeluju i u zemljama poput SAD-a i Filipina. Dugu tradiciju imaju u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Irskoj i Engleskoj. U Hrvatskoj katoličke osnovne škole djeluju u Požegi, Šibeniku i Varaždinu te dvije u Zagrebu, a sad se katolička škola osniva u Rijeci. Za riječku Katoličku osnovnu školu sada su u tijeku predbilježbe za upis u školsku godinu 2015./2016. i to svakog radnog dana do 15. lipnja, u samoj školi ili na tel. 099 5498-200.  

  – Katolička osnovna škola »Josip Pavlišić« bit će javna škola dostupna svim učenicima bez obzira na vjeru, spol, materijalne prilike. Program škole bit će usmjeren k obrazovanju i odgoju djece te njihovom duhovnom sazrijevanju prilagođenom uzrastu djeteta, a individualni pristup, prepoznavanje i razvijanje sposobnosti svakog djeteta bit će jedna od posebnosti ove škole. Nastava će se organizirati sukladno propisanom kurikulumu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Kvalitetnom odgoju i obrazovanju pridonijet će i produženi boravak za koji već sada postoji veliki interes roditelja. Nastava će također biti obogaćena posebnostima duhovnih te kulturnih i sportskih aktivnosti, a velika će se pozornost posvetiti roditeljima polaznika i njihovom uključivanju u proces odgoja i suradnje obitelji i škole. Programi će se provoditi u suradnji s Nacionalnim uredom HBK za katoličke škole, tumači privremena ravnateljica.