Putuju u Strasbourg

Prva sušačka gimnazija pobijedila na županijskom natjecanju “Euroscola”

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Pobjedom na ovom natjecanju osigurali su odlazak na simulaciju rada Europskog parlamenta u Strasbourg za 24 učenika te dva mentora iz svoje škole



Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak 21. listopada 2016. godine organizirao je natjecanje “Euroscola” za srednjoškolce Istarske i Primorsko-goranske županije, na koje se prijavilo 16 srednjih škola iz Pule, Pazina, Rijeke, Labina, Rovinja, Krka, Opatije, Malog Lošinja i Poreča. Natjecanje se održalo u Rijeci, a pobijedili su učenici Prve sušačke gimnazije iz Rijeke.


 


Pobjedom na ovom natjecanju osigurali su odlazak na simulaciju rada Europskog parlamenta u Strasbourg za 24 učenika te dva mentora iz svoje škole.


Odlučio peteročlani žiri




Uz pobjednike, u Strasbourg još idu Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti, Rijeka, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Pazin, Pazinski kolegij – klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, Pazin te Prva riječka hrvatska gimazija, Rijeka.


U Rijeci su školarci iz ovih dviju najzapadnijih hrvatskih županija prezentirali svoje znanje o Europskoj uniji, kao i vještine iznošenja mišljenja i debatiranja o aktualnim europskim temama poput migracijske krize, borbe protiv terorizma i širenja radikalnih ideja na društvenim mrežama te perspektiva mladih Europljana na tržištu rada i mnogih drugih. Ocjenjivala se i sposobnost iznošenja stavova na stranim jezicima.


 


O pobjednicima natjecanja odlučivao je peteročlani žiri u sljedećem sastavu: Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica Sveučilišta u Rijeci, Tatjana Šubat, viša stručna suradnica za srednje školstvo, Primorsko-goranska županija, Maja Uršić Staraj, izvršna direktorica, udruga Delta, te Kruno Topolski, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.


 


Program koji uči mlade o Europskoj uniji


 


Euroscola je program Europskog parlamenta koji već tri godine bilježi značajan interes među hrvatskim srednjim školama. Na ovogodišnjem prvom natjecanju sudjelovalo je 16 škola iz Istarske i Primorsko-goranske županije s više od 100 učenika.


 


Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. 


Učenici iz država članica Unije predstavljaju svoje škole na natjecanjima u vlastitoj zemlji, a najuspješniji među njima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. Pritom u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata i glasaju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja europske politike.


Dodana vrijednost ovog programa jest razmjena iskustava i prijateljstva koja nastaju među srednjoškolcima iz svih država Europske unije, dok profesori koji prate učenike imaju priliku upoznati svoje kolege iz drugih zemalja i međusobno razmijeniti iskustva.