Digitalna zrelost

Prva riječka hrvatska gimnazija uvodi nove fakultativne programe

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN



Za godinu dana Prva riječka hrvatska gimnazija imat će razvijeno pet kurikuluma fakultativnih predmeta iz biologije, kemije, fizike, matematike i informatike, a novi kurikulumi bit će utemeljeni na istraživačkim načelima i metodologiji rada temeljenoj na aktivnom korištenju ICT tehnologije – najavila je na predstavljanju projekta »STEM INTERAKTIV PRGH – Razvoj kurikula i digitalnih sadržaja« ravnateljica Jane Sclaunich. Riječ je o projektu koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. S 15 posto sredstava projekt podržava i Primorsko-goranska županija, a ukupna vrijednost je 805 tisuća kuna. Partneri projekta su Odjel za biotehnologiju i Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci, a uz razvijanje novih nastavnih planova i programa, ciljevi projekta su i stvaranje operativnih i materijalnih uvjeta za provedbu novih kurikuluma fakultativnih predmeta te podizanje digitalne zrelosti škole.


– Novi kurikulumi učenicima će omogućiti dodatne kompetencije u području STEM-a, a jedan od većih ciljeva projekta je i uspostava istraživačke nastave. U godinu dana koliko traje projekt očekuju nas mnogobrojne aktivnosti, među kojima je i dugotrajna edukacija e-learning sadržaja. Jedina smo hrvatska srednja škola koja je ušla u projekt e-škole, a ovaj će projekt pridonijeti tome, kazala je ravnateljica.


U projekt je uključeno 14 nastavnika gimnazije, a Sclaunich je najavila i studijski posjet nastavnika školama u Finskoj u svibnju ove godine. Riječ je o školama partnerima koje imaju veliko iskustvo u STEM području, a njihovi će nastavnici riječkim kolegama prenijeti svoja znanja. Projekt ima funkciju i profesionalnog usmjeravanja te razvijanja interesa za prirodne znanosti i matematiku te bi trebao omogućiti uspostavu učenja na daljinu. U okviru jučerašnjeg predstavljanja projekta prof. dr. Anđelka Radojčić Badovinac i prof. dr.  Doris Dumičić Danilović predstavile su rad partnerskih ustanova, odnosno Odjela za biotehnologiju i Odjela za matematiku, dok su Riječkoj gimnaziji na projektu čestitali i riječki dogradonačelnik Marko Filipović te zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić koja je istaknula da se radi o hvalevrijednom programu čiji je cilj unapređenje odgoja i obrazovanja.