Sveučilište u Rijeci

Prva hrvatska rektorica: Predstavljen Zbornik u čast Katice Ivanišević

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

O liku i djelu prof. emerit. dr. Katice Ivanišević, povodom njenog 81. rođendana, govorili su Pero Lučin, Vojko Obersnel, Ines Srdoč Konestra i Marija Turk 



RIJEKA Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci jučer je prof. emerit. dr. Katici Ivanišević povodom njenog 81. rođendana darovao »Zbornik u čast Katice Ivanišević« čija je glavna urednica dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. Ines Srdoč Konestra. Jedinstven zbornik koji uz znanstvene radove objedinjuje i životopis bivše rektorice riječkog Sveučilišta predstavljen je sinoć u Rektoratu, a čestitajući slavljenici rođendan, domaćin predstavljanja rektor prof. dr. Pero Lučin naglasio je da je riječ o knjizi koja predstavlja znak poštovanja prema svemu što je slavljenica radila. Naime, prof. emerit. dr. Ivanišević bila je ne samo prva rektorica riječkog Sveučilišta, već i prva hrvatska te druga europska rektorica.


– Bila je rektorica u teškim vremenima kada je riječko Sveučilište imalo tek 15 godina, u doba Domovinskog rata kada okolnosti nisu bile naklonjene razvoju Sveučilišta, no započela je graditi temelje modernog hrvatskog sveučilišta. Izborila se da ova zgrada postane Rektorat, a borila se i za studentski standard i nekadašnje konačište Torpeda pretvorila u studentski smještaj, podsjetio je rektor.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je pak da se radi o osobi impresivnog životnog puta koja je uz niz publiciranih radova imala bogatu društvenu i političku karijeru istaknuvši uvjerenje da će sinoć predstavljen Zbornik biti poticaj za nove publikacije prof. dr. Ivanišević.




Predstavljajući sam Zbornik njegova glavna urednica istaknula je da je strukturiran u četiri dijela. Prvi dio uz posvete niza istaknutih osoba sadrži i životopis slavljenice, dok je drugi dio osvrt na njene radove, treći pak dio donosi 18 znanstvenih i esejističkih radova, a posljednje se poglavlje sastoji od pjesama koje je 12 pjesnika posvetilo slavljenici. Naglašavajući kako se radi o osobi koja je uz prodekanske, dekanske, prorektorske i rektorske funkcije bila i prva žena predsjednica u Hrvatskom saboru, prof. dr. Marija Turk istaknula je da je prof. dr. Ivanišević objavila pet autorskih knjiga, uredila cijeli niz naslova, objavila stotinu znanstvenih i stručnih radova te osamdesetak recenzija.


Sama slavljenica zahvaljujući svima koji su radili na Zborniku kazala je da je u životu imala mnoge velike dužnosti, ali i veliki rad te je predstavljeno djelo ocijenila svjedočanstvom povijesti u koju je utkan njen život.


Katica Ivanišević S. DRECHSLERS predstavljanja zbornika u Rektoratu riječkog sveučilišta S. DRECHSLER