Učenje hrvatskog

Prva generacija stranih studenata medicine imat će nastavu na engleskom, ali moraju učiti i – hrvatski

Ingrid Šestan Kučić

Foto: ivica Tomić

Foto: ivica Tomić

U prvu generaciju studija medicine na engleskom jeziku upisalo se 36 studenata iz Njemačke, Švicarske, Francuske, Austrije i Italije, a učenje hrvatskog jezika im je obaveza uz studij, jer iako će sva predavanja slušati na engleskom jeziku, praktičnu će nastavu odrađivati na hrvatskom



RIJEKA Maria Antonietta Felgari iz Firenze nova je studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a zajedno s još 35 kolega čini prvu generaciju integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija medicine na engleskom jeziku.


Iako akademska godina još nije počela, prvi studenti novog studijskog programa okupili su se jučer na Medicinskom fakultetu kako bi se upoznali s obavezama koje ih čekaju, ali i sa svim mogućnostima koje im ta visokoškolska ustanova nudi. Navodeći kako nije prvi put u Rijeci, jer učestalo dolazi zbog majčinog posla, Maria Antonietta kaže da se u Rijeci osjeća kao kod kuće.


– Rijeka je miran grad, ima sunce i more, a to volim. Ima puno mladih, jako puno lijepih mjesta i pravi je europski grad. Za studij medicine u Rijeci odlučila sam se jer su u Italiji male mogućnosti upisa takvog studija. Ili se nude privatna visoka učilišta ili, pak, javni fakulteti raspolažu s malom upisnom kvotom, kaže Maria Antonnieta.


 Hrvatski nepoznanica




Sličan razlog u Rijeku je doveo i Philippa Jokića, jer nakon što je shvatio da u rodnom Beču neće zbog premale upisne kvote uspjeti upisati medicinu kaže kako je odabir Rijeke bio spontan.


– Rođen sam u Beču i cijelo sam školovanje završio tamo. Pokušao sam upisati medicinu, ali je bila prevelika navala. Inače moji su roditelji iz Hrvatske, a iako sam prije prolazio kroz Rijeku sada sam prvi put aktivno prošetao gradom i sviđa mi se. Ljudi su topli, postoji socijalni angažman, a Rijeka je pregledna.


Barem meni, koji dolazim iz većeg grada, priča Philipp.On savršeno vlada hrvatskim jezikom, međutim za većinu njegovih novih kolega koji stižu iz Njemačke, Švicarske, Francuske, Austrije i Italije, hrvatski je jezik potpuna nepoznanica. Upravo je učenje hrvatskog jezika obaveza koja im ide uz studij, jer iako će sva predavanja slušati na engleskom jeziku praktičnu će nastavu odrađivati na hrvatskom. U suradnji s Narodnim učilištem učenje hrvatskog jezika započet će već idući tjedan, a inozemni će ga studenti učiti dvije godine, u šest modula i na kraju stići do razine vladanja hrvatskim jezikom B2.

Dvogodišnju edukaciju iz jezika morat će proći i Franziska Lohmann iz Düsseldorfa koja je do sada u Hrvatsku dolazila s roditeljima.


– Željela sam studirati medicinu na engleskom jeziku i tako je odluka pala na Rijeku. Rijeka je vrlo lijep grad. Sviđa mi se što je toplo za razliku od Njemačke, kaže Franziska.


Upisano 36 studenata


U šest godina studija polaznici programa steći će 360 ECTS bodova, a s onim što ih tijekom studija čeka, kao i s poviješću Medicinskog fakulteta upoznao ih je prodekan prof. dr. Saša Ostojić. Svi su studenti morali proći prijemne ispite koji su organizirani u Rijeci i Njemačkoj, a u konačnici su odabrani oni najbolji te je interes inozemnih studenata za studiranje u Rijeci premašio očekivanja.


– Prvotno smo planirali upisati 30 studenata, no sada ih je 36, a odobrenje za povećanje upisne kvote dalo nam je Sveučilište u Rijeci. Glavni kriterij za ulazak na studij bila je kvaliteta. Program koji će slušati na engleskom jeziku utemeljen je na međunarodno priznatom i akreditiranom kurikulumu studija na hrvatskom jeziku, kazao je prof. dr. Ostojić.Na tom se programu, dodala je voditeljica studija izv. prof. dr. sc. Sanja Štifter, radilo tri godine, a s obzirom na to da je jedan od strateških ciljeva fakulteta internacionalizacija pokretanje studija medicine na engleskom jeziku i dolazak 36 inozemnih studenata savršeno se uklapaju u to.