Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
U Muzeju djetinjstva

Prva Lego edukacija u Rijeci: Igra koja potiče dječju kreativnost

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2016. u 19:47 2016-03-21T19:47:00+01:00

RIJEKA Prva Lego edukacija u Rijeci, održana u Muzeju djetinjstva, suradnjom Peek&Pokea i zagrebačke Gradionice, polučila je potpun uspjeh. Oba termina ovih besplatnih oglednih edukacijskih tečajeva namijenjenih mališanima od sedam godina naviše bili su u potpunosti popunjena puno prije početka, a djeca su, uz pomoć voditelja iz Gradionice, pokazala zavidnu kreativnost i umješnost slaganja različitih modela i robota iz Lego edukacijskih setova. Onim mlađima bio je namijenjen svjetski poznati »WeDo« program, gdje su mališani isprobavali različite mehaničke elemente, pritom osvjedočili zakone fizike, ali i koristili motore i senzore te cijelu kreaciju upogonili programom koji su sami izradili.

Oni od osam godina pa naviše slagali su kompleksnije kreacije u programu »Mehanizmi i strojevi«, gdje su kroz izgradnju i razgovor otkrili mnoge zanimljivosti iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Na svojim modelima koristili su poluge, koloture i zupčanike, proučavali efekte trenja, brzine i inercije, mjerili vrijeme udaljenost i masu, ali i istraživali stvaranje, prenošenje i korištenje energije. Na koncu su izradili motorne strojeve različitih mogućnosti i složenosti.

Ono što je zajedničko i jednoj i drugoj radionici jest to da se polaznici kroz njima poznatu »igračku« brzo uključuju u vježbe i na praktičan način upoznaju principe rada strojeva i sustava koji ih okružuju. Riječ je o programu učenja koji se bavi predajom znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematika djeci osnovnoškolskog uzrasta, koja tek upoznaju pojmove iz ovog područja.

Neprocjenjiva je pritom osobna veza s Lego igračkama, koje su i voditelje iz Gradionice, Ivana Deckera i Darka Galića oduševljavale od malih nogu. 

Zbog velikog interesa nakon oglednih riječkih Lego edukacija ubrzo će uslijediti i nove, o čemu će javnost biti obaviještena na portalu Gradionice, koje je jedino mjesto za prijave, te riječkog Muzeja Peek&Poke. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.