Deseti sajam

Provježbaj mozak! Danas na Korzu počinje Tjedan cjeloživotnog učenja

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Na razini PGŽ-a organizirat će se 60-ak događanja za sve dobne skupine, a danas će se na Korzu od 11 do 18 sati predstaviti 27 izlagača te organizirati nagradna igra s vrijednim nagradama u vidu besplatnih tečajeva, programa i ulaznica za predstave



RIJEKA »Provježbaj mozak!« slogan je pod kojim će se od 26. rujna do 2. listopada odvijati 10. Tjedan cjeloživotnog učenja čiji je koordinator za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju Narodno učilište.


U sklopu jubilarnog izdanja te tradicionalne manifestacije samo na razini Primorsko-goranske županije bit će organizirano šezdesetak događanja namijenjenih svim dobnim skupinama, a manifestacija čiji je cilj građanima prenijeti poruku o važnosti obrazovanja i učenja, započet će petim Sajmom cjeloživotnog učenja koji će se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Erste banke 26. rujna od 11 do 18 sati održavati na Korzu.


Prema najavama ravnateljice Narodnog učilišta Heni Strčić, tijekom dana svim će se zainteresiranim građanima predstaviti 27 izlagača, a za posjetitelje će biti organizirana i nagradna igra u okviru koje mogu dobiti besplatne tečajeve, razne programe te ulaznice za kazališne predstave.




– Tjedan cjeloživotnog učenja je nacionalna obrazovna kampanja u sklopu koje će građani u svim županijama moći posjećivati besplatne radionice, predavanja, okrugle stolove, koncerte, a niz obrazovnih ustanova otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koja nude. U tri županije čiji je koordinator Narodno učilište održat će se ukupno stotinjak događanja, a po prvi put ove godine u manifestaciju u Rijeci su se uključili i aerobik klubovi koji žele građane potaknuti na zdrav život, navodi Strčić.


Svake godine, dodaje Strčić, u manifestaciju se uključuje sve veći broj ustanova, a kao jednu od aktivnijih izdvaja Dječji vrtić Rijeka koji će organizirati niz aktivnosti za djecu, roditelje i odgajatelje. S povećim brojem događanja u Tjedan cjeloživotnog učenja uključila se i Gradska knjižnica Rijeka, Centar tehničke kulture, kao i Zavod za zapošljavanje te Poslovna akademija Rijeka (PAR).



Posjetitelji će na Sajmu moći saznati i sve o događanjima koja će se organizirati tijekom manifestacije u okviru koje će brojne riječke obrazovne ustanove otvoriti vrata građanima i ponuditi im sudjelovanje na besplatnim radionicama i tečajevima.



Kao i svake godine, Tjedan cjeloživotnog učenja na nacionalnoj razini organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a promotori Tjedna su Ivica Kostelić, Gordan Kožulj, Blaženka Leib i Maša Martinović. Manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a među brojnim riječkim događanjima građani će moći saznati kako uskladiti poslovne i životne obveze, kako dijete naučiti samodisciplini ili sudjelovati u školi bankarenja.


Bit će organizirana i radionica za dadilje, kao i radionice aktivnog traženja posla, radionice vođenja timova i donošenja odluka, osnova interneta te robotike, a dio događanja vezan je i uz kulinarstvo pa će se posjetiteljima ponuditi besplatne radionice malih slatkih zalogaja te finger fooda.