Optimizam nakon tragedije

Provjerili smo kako ide obnova kuće Butkovićevih: ‘Dolazi novi život, što ljepše poželjeti’

Edi Prodan

Kuća obitelji Butković u požaru je stradala u listopadu 2019. / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Kuća obitelji Butković u požaru je stradala u listopadu 2019. / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Nabavljen je knauf, a posebno nas je razveselio vlasnik keramičke radnje Mozaik koji će postaviti pločice, kako je rekao, "makar radio i noću", kaže Mira Butković, koja uskoro postaje - baka



RIJEKA  Nakon silne energije i velikog obnoviteljskog uzleta što je uslijedio nakon šoka jer im je početkom listopada požar uništio stan i doslovno sve što su posjedovali, riječka obitelj Butković se u razdoblju nakon Nove godine našla u slijepoj ulici.


Obnova je bila u cijelosti stala, a pojednostavljeno rečeno, stan u Pilepićima je zastao u stanju visoke građevinske izvedenosti. Bilo je to tek nekih 60 posto od onog što bi se moralo napraviti da bi se konačno mogli useliti.


– Da, bili smo doslovno zapali u neko teško stanje. Radovi na obnovi stana su u cijelosti stali, suprug Miljenko i ja bili smo na rubu depresije. Nakon onog jako dobrog osjećaja kad svi pomažu, uslijedilo je vrijeme kada svi oni koji su nešto obećavali, kao da su nestali, ističe nam Mira Butković.




Kako smo već isticali, u međuvremenu umrla im je baka Kata, Miljenkova majka, no da život ipak bude neprekinuti ciklus, pobrinula se najstarija kći koja zajedno sa suprugom čeka prinovu.


– Da, termin je 29. veljače, čekaju kćerkicu, mi ćemo dobiti prvo unuče. Ma znala sam nekako i u siječnju da će nam se vratiti nada, da će se sve opet pokrenuti u pozitivnom smjeru. Nabavili smo “knauf” tako da će se i on postaviti, a posebno nas je razveselio vlasnik keramičke radnje Mozaik koji nam je poručio: “Prije deset godina slično s dogodilo i mojim roditeljima. Znam kako vam je. Iako imam dogovorenih poslova za godinu dana unaprijed, dolazim vam postaviti pločice. Makar radio noću!” Pa kako da nakon takve poruke ne budemo sretni, zaključila je Mira Butković.


Ono što ih je bacilo nekoliko koraka unazad je pak loše izvedena limarija krovišta. Aneks u kojem im se nalazi kuhinja bio je stalno pod vodom tako da u cijelosti moraju renovirati nedavno već obnovljeni krov. Osim zaostatka u radovima, tu su izgubili i 24 tisuće kuna što je u ovoj situaciji ravno katastrofi.


– Da, slijedi i taj popravak, a ono što još nikako nismo dogovorili je materijal za fasadu, kao i ljude koji će ju izvesti. Ali, svakog dana sama sebi i svima oko mene govorim – korak po korak, sve će doći na svoje mjesto. Uostalom, dolazi nam i novi život, što čovjek uopće može ljepše poželjeti, ističe Mira.


Što je nama, koji smo se pokazali kao suosjećajni sugrađani, sada činiti? Činit nam je to da ono što započnemo i – dovršimo. Da ne budemo euforični kad se nesreća dogodi, a onda da svi zajedno nestanemo. I mediji, i politički dužnosnici i – dobri ljudi.


Mada nam je s jeseni bilo jasno kako Butkovići bez svih nas neće u obnovljeni stan, to nam i danas mora biti razvidno. Pobjede ostvaruju samo oni čiji je voljni moment toliko jak da ne posustanu na prvom poluvremenu. Pokažimo da smo sposobni za – konačnu pobjedu Butkovićevih, pomognimo im da prvi dani proljeća budu uistinu ulazak u – novo doba.