Zarazna bolest

Provjerili smo jesu li se i u PGŽ-u pojavile ospice: ‘Zadnja manja epidemija bila je prije četiri godine’

Barbara Čalušić



Prema podacima Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, ove godine na području županije nisu zabilježeni slučajevi ospica. Kako kaže voditelj Epidemiološkog odjela dr. Dobrica Rončević, od 2010. godine u cijeloj je županiji zabilježeno nekoliko sporadičnih slučajeva i manjih epidemija od koji je posljednja bila 2015. godine kad je ospicama zaraženo sedemoro osoba dok je prošle godine zabilježen jedan slučaj morbila.


– Radi se o stanovnicima naše županije, no treba istaknuti da radimo i obrade slučajeva ospica koji nisu iz naše županije, posebice u turističkoj sezoni. Kad je riječ o procijepljenosti ona u našoj županiji još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini od najmanje 95 posto koliko nam je, između ostalog, potrebno i da štitimo one koji zbog zdravstvenih razloga ne smiju biti cijepljeni. Dobra je vijest da je unutar godinu dana procijepljenost protiv morbila prestala opadati, iako antivakcinalni utjecaj još uvijek postoji dok isti takvi pokreti u naprednijim sredinama nemaju više utjecaja na odluku o cijepljenju.


Inače, u sklopu naših akcija provjeramo i procijepljenost zdravstvenih radnika koja je u mlađoj generaciji, dakle u onih rođenih od 1968. godine nadalje, zadovoljavajuća dok smo i kod starijih postigli dobru procijepljenost. Kod zdravstvenih radnika koji su rođeni prije 1960. godine računa se da su ospice preboljeli te su na taj način postigli zaštitu, objasnio je dr. Rončević.