150 nezadovoljnika na Korzu

Prosvjedovali djelatnici riječkih ustanova u kulturi: “Želimo plaće jednake onima koje imaju službenici u Gradu Rijeci”

Ljiljana Hlača

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Nama Grad Rijeka nudi fleksibilizaciju kao osmišljeni prijedlog novoga, racionalnijeg i boljeg upravljanja ustanovama. Da nam je Grad pojasnio što to znači možda bi mi to i prihvatili. Ovako je fleksibilizacija za nas zastrašujući pojam koji asocira na samovolju i autokraciju – a mi to ne možemo prihvatiti, rekao je tom prilikom okupljenima na Korzu Ivica Trubić, predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi



Riječka kultura danas je izašla na Korzo: održan je prosvjed kojeg su pod gleslom »Za kolektivni ugovor s cijenom rada i za izvršavanje ugovornih obveza Grada« organizirali Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat obrazovanja, medija i kulture, budući da nisu uspjeli pregovori oko potpisivanja novog jedinstvenog kolektivnog ugovora za kulturne djelatnike koji rade u ustanovama koje je osnovao Grad Rijeka.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA



Na Korzu ispred Upravne zgrade Grada Rijeke okupilo se oko 150 prosvjednika od 420 djelatnika koliko ih radi u ustanovama koje je osnivač Grad Rijeka. Prosvjednici su došli zajedno iz smjera riječkog kazališta noseći jedan veliki transparent.



Priopćenjem se medijima obratio i pročelnik Šarar u kojem se navodi da Sindikat djelatnika u kulturi traži izjednačavanje prava djelatnika u kulturi s pravima djelatnika u gradskoj upravi. No, kao predstavnik osnivača i vođa Pregovaračkog tima u pregovorima sa Sindikatima, smatra da su ta prava već sada ne samo izjednačena nego i veća u korist djelatnika u kulturi.– Naime, djelatnici u kulturi traže da se kolektivnim ugovorom definiraju plaće svakog zaposlenika u kulturi. Međutim, niti kolektivnim ugovorom u gradskoj upravi niti kolektivnim ugovorima u ostalim gradskim ustanovama i društvima plaće nisu definirane u tom dokumentu nego su definirane samo osnovice za izračun plaća, ističe Šarar.Bitne teme u pregovorima sa Sindikatom za Grad kao osnivača su bile povećanje plaća dijela VSS radnika i djelatnika s najnižim plaćama, prvenstveno u HNK, za koje se smatra da su neadekvatno plaćeni i oko čega je postignut zajednički stav. Postignut je stav i oko zaustavljanja prakse zapošljavanja s nedovoljnom stručnom spremom.– Nažalost, do konkretnijih i detaljnijih razgovora o ovim temama nismo došli s obzirom na ultimatum Sindikata da sve pojedinačne plaće moraju biti definirane kolektivnim ugovorom. Kao što je poznato, mi smo ponudili kolektivni ugovor na godinu dana, koliko smatram da je dovoljno vremena da sa Sindikatima iskomuniciramo ove dvije teme. Tim jednogodišnjim ugovorom bili smo spremni garantirati da se plaće svih radnika u kulturnim ustanovama neće mijenjati u tom razdoblju kao ni sva ostala postojeća prava. Nažalost Sindikat je to odbio, stoji u priopćenju.


Mogli bi se reći da je to bilo jedno kulturno izražavanje nezadovoljstva prema gradskoj politici. Ispred zgrade Grada organizator je puštao klasičnu glazbu (Verdi, Šubić Zrinski) , pa se moglo čuti malo riječkog rocka (Grad, Let 3), ali i patriotskih nota (zbor kazališta Ivana pl. Zajca pjevao je Najdraža Rijeko).Nakon glazbe, uslijedili su i prigodni govori. Na prosvjedu je bio i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar koji je u nekoliko navrata bio i izviždan, osobito nakon govora prvakinje HNK Ivana pl. Zajca Olivere Baljak.


Gradonačelnik Vojko Obersnel već je izjavio da »tajming« prosvjeda (neposredno pred izbore) daje cijeloj priči jednu političku konotaciju. Od riječke političke scene na skupu je bio nazočan Hrvoje Burić i Juraj Bukša. Burić nije htio komentirati svoju nazočnost jer bi onda po njemu prosvjed i dobio politički kontekst a to ne želi, rekao nam je. Dok je Bukša bio spreman dati izjavu Novom listu – dodavši da je on na Korzu „i politički ali kako bi podržao sve one koji se bore protiv politike riječkog gradonačelnika“.



Kulturnjaci su se potrudili i oko transparenata na kojima su se mogle iščitati poruke poput „Ne vjerujemo upravi“, „Udar na knjižnice i knjižničare je napad na informiranje javnosti“ ili „Ne čine umjetnost zgrade već umjetnici“.– Nama Grad Rijeka nudi fleksibilizaciju kao osmišljeni prijedlog novoga, racionalnijeg i boljeg upravljanja ustanovama. Da nam je Grad pojasnio što to znači možda bi mi to i prihvatili. Ovako je fleksibilizacija za nas zastrašujući pojam koji asocira na samovolju i autokraciju – a mi to ne možemo prihvatiti, rekao je tom prilikom okupljenima na Korzu Ivica Trubić, predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi. Po njemu ako je kolektivni ugovor poslodavcima prepreka za racionalno organiziranje rada u kulturnim ustanovama  – onda gradski oci ne razumiju što je to kolektivni ugovor niti imaju znanja i sposobnosti za organiziranje rada.


Okupljanje je trajalo nekih 15 minuta, a nakon toga pročelnik Ivan Šarar uputio je poziv sindikalistima da dođu u njegov ured i da nastave pregovore. No, glavna mu se tajnica Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić zahvalila i rekla da oni rado prihvaćaju taj poziv ali da će do sastanka ipak doći jednom drugom prilikom. Pročelnikov poziv je odbijen, nakon što se neki okupljeni ljutito reagirali njega, zvižducima i povicima “kako se usuđuje”.



Za kraj se zapitao – zašto se to događa Rijeci, prijestolnici kulture, kada u drugim gradovima isti takvi ugovori funkcioniraju. Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture poručila je da je dosta samovolje pojedinaca koji žele stopirati njihova prava.– Sada se nešto želi mijenjati, a pri tome Obersnel ne želi preuzeti svoje obaveze. Naše plaće su 25 posto niže od onih u gradskoj službi. E ako je vama dobro, pa zašto onda niste dali isto pravo i kulturi. Ne dozvoljavamo da kulturom zavlada klijentelizam; mi taj mamac nećemo zagristi. Nas ne zanima vlast koju ne zanima kultura, poručila je Žilić.Olivera Baljak se na svoje prethodne govornike nadovezala riječima da ovaj prosvjed nikako nije politički skup, da organizator ovog okupljanja nije priklonjen ni jednoj stranci, niti je itko ovdje da skida glave.


Da su razlike u plaći na relaciji kultura – gradska uprava poprilične pokazuju i brojke. Spremačica u kazalištu ima 25 posto manju plaću nego spremačica u gradskoj upravi, za srednju stručnu spremu ta je razlika od 950 do 1.250 kuna, a za visoku stručnu spremu do 900 kuna, dok je za nacionalnog prvaka ta razlika i od 4.000 kuna u odnosu recimo na primanja pročelnika.



Naglasila je da su teška vremena pred kulturnjacima i da se oni samo bore za svoju bolju budućnost. Podsjetimo, Grad Rijeka je nudio, a sindikalisti su odbili, da se za početak potpiše kolektivni ugovor na godinu dana, bez sistematizacije radnih mjesta s koeficijentima, uz garancije. Prva garancija bila bi da sistematizacija radnih mjesta ostaje ista, ali uklopljena u pravilnik o radu, uz garanciju da se nijedan postojeći koeficijent zaposlenika neće mijenjati, druga je da osnivač garantira da se proračunom predviđena novčana masa za plaće radnika u ustanovama neće smanjivati, a treća garancija da se u istom periodu neće mijenjati uvjeti rada za djelatnike s nižom stručnom spremom od one predviđene dosadašnjim kolektivnim ugovorom, a niti bi se ukidao tzv. zaštitni dodatak za zaposlenike. Ovaj prijedlog je sadržavao i još jednu stavku – da se obje strane moraju obvezati da će do izrade proračuna za 2018. godinu kroz pregovore detaljno analizirati postojeće koeficijente te pokušati izraditi i usuglasiti novi prijedlog koeficijenata, uz ponovno uspostavljanje jednake osnovice za izračun plaće na relaciji uprava – ustanove. Nakon toga Grad je bio spreman razmotriti mogućnost uvrštenja koeficijenata u kolektivni ugovor, ali uz razdvajanje ugovora koji se odnosi na kazališta od ugovora koji se odnosi na muzeje i knjižnicu, budući da se radi o suštinski različitim djelatnostima. No ovakav hodogram Sindikat nije prihvatio. Za riječke kulturnjake riječ je o čistoj fleksibilizaciji njihovih prava i njihove cijene rada.