Kamionima Čistoće put slobodan

Prosvjednici otišli, smeće dolazi: Eko stožer će o Marišćini izvijestiti EU

Srđan Brajčić

 O problemu Marišćine doznala je cijela Hrvatska, a uspjeli smo podignuti i građansku svijest. Uz vašu pomoć udruga je dobila dodatnu hrabrost i motivaciju, stoga planiramo napraviti korak više i cijeli problem Marišćine dignuti na međunarodnu razinu, poručuju iz Kriznog eko stožera Marišćina



MARČELJI  Odlaganje otpada iz kamiona Komunalnog društva Čistoće na odlagalište Marišćina jutros je nastavljeno, nakon što su prosvjednici jučer prekinuli četverodnevnu blokadu na ulazu u to odlagalište. Po riječima glasnogovornice Čistoće Marine Babić – Brusić, u garaži u naselju Škurinje tijekom četiri dana bila su parkirana puna 26 posebna kamiona za otpad. Dio po dio kamiona danas će ići na Marišćinu, a zatim na temeljito pranje, pa u redovni posao. Nakupljeni otpad, kojeg je najviše bilo u kontejnerima u središtu Rijeke, odvest će se što prije bude moguće, kazala je. Dodala je da je tome što stanje s nakupljenim otpadom nije bilo kritično pridonijelo to što Čistoća raspolaže s najviše kontejnera za otpad po broju stanovnika u Hrvatskoj, ukupno 7000 kontejnera u kojima se prikuplja otpad iz Rijeke i još devet gradova i općina.


Četverodnevna kriza smeća u Rijeci sinoć je okončana. Naime, pod pritiskom rješenja Općinskog suda u Rijeci, a nakon zatraženog pravnog savjeta, tuženi Krizni eko stožer Marišćina donio je odluku da odustane od daljnje blokade pristupne ceste za deponij u izgradnji s kojeg se, već više od četiri mjeseca, širi nepodnošljivi smrad Općinom Viškovo. 



 U današnje vrijeme svi se zalažemo za staništa ptica i riba pa je sasvim normalno da budemo senzibilni i prema ljudskim staništima. Marišćina ugrožava naše zdravlje i ruši vrijednost naših nekretnina. Ljudi su cijeli život radili da bi sagradili kuću za svoju obitelj, a neodgovornim ponašanjem narušava im se kvaliteta života. Nezadovoljni smo zbog toga što se jedno obećavalo, a izgradilo nešto posve drugo. Naime, mi ne bismo imali ništa protiv Marišćine da se gradi prema projektu koji je prezentiran – civilizirani pogon za selektivno prikupljanje otpada, a to se nije dogodilo. Stoga je otpor mještana protiv lokalne, gradske i županijske vlasti za mene posve razumljiv i opravdan, smatra naš proslavljeni biciklist Vladimir Miholjević koji je protekla četiri dana proveo uz svoje sumještane na Marišćini.





  – Nakon pravnog savjeta i konzultacije među članovima Eko stožera, donijeli smo odluku da se povučemo. Posve sigurno, nakon privremenog rješenja Općinskog suda ubrzo bi stiglo i ono drugo, ali sada obvezujuće, a s njime i interventna policija. Također, u sudskom nalogu nam se prijeti da ćemo daljnjom blokadom Marišćine nanijeti nesagledivu štetu gradu Rijeci. Prijetnja materijalnim sankcijama članovima i udruzi, onemogućava daljnji rad Kriznog eko stožera Marišćina pa smo donijeli odluku da okončamo naš građanski neposluh. Želimo da udruga nastavi posao koji je započela, poručio je predsjednik Josip Katalinić. 


  – Stav je ovog suda da je onemogućavanjem nesmetanog prolaza kamionima i drugim vozilima tužitelja od glavne prometnice do Marišćine izvjesna mogućnost nastanka veće štete tužitelja, kao i da su ispunjeni svi uvjeti predviđeni odredbom čl. 442. ZPP-a, gdje je zakonodavac propisao određivanje privremene mjere radi otklanjanja nenadoknadive štete, stoji u rješenju Općinskog suda u Rijeci. 


  Nakon što su pojašnjenje pravne okolnosti, odnosno posljedice daljnje blokade dovoza smeća iz Rijeke i okolice na Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, stotinjak okupljenih mještana podržalo je takvu odluku i počelo uklanjati barikade. 


Šlamperaj Čistoće


– Krizni eko stožer Marišćina je mlada udruga koja se dosad borila dopisima i prosvjednim skupovima. Međutim, u protekla četiri dana, zajedno s vama, učinili smo puno više nego li sama udruga u četiri mjeseca. O problemu Marišćine doznala je cijela Hrvatska, a uspjeli smo podignuti i građansku svijest. Uz vašu pomoć udruga je dobila dodatnu hrabrost i motivaciju, stoga planiramo napraviti korak više i cijeli problem Marišćine dignuti na međunarodnu razinu. Upoznat ćemo Europsku uniju što se ovdje događa. K tomu, povezat ćemo se sa svim udrugama u Hrvatskoj koje muči isti problemi. Zajedno ćemo biti jači, nadležna ministarstva morat će nas čuti, obratio se Josip Katalinić svojim sumještanima, te je u nekoliko navrata ukazao na šlamperaj tužitelja, komunalnog društva Čistoća.


  Naime, od pet tuženih članova Kriznog eko stožera Marišćina, Čistoća je samo jednom od njih uspjela točno napisati osobne podatke. Jedno ime i jedno prezime krivo je napisao, kao i dvije adrese prebivališta.



 – Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina je predimenzionirani projekt koji nam zapravo ne treba. No, politika od njega ne odustaje – možda je u igri veliki novac koji se vrti između ponuđača opreme, izvođača radova i države, kazao nam je Josip Katalinić i odbacio mogućnost da se neovisno kandidira na skorašnjim izborima za načelnika Općine Viškovo, što zadnjih dana predlažu njegovi sumještani. 



  – U Čistoći su toliko aljkavi da eto niti četiri lista papira nisu znali točno ispuniti, kazao je Josip Katalinić.


Očito postali preglasni


Prvo ročište Čistoće protiv Eko stožera zakazano je već za sutra. Josip Katalinić posve je siguran da će pred sudom dokazati da su optužbe posve neosnovane, odnosno da Eko stožer nije grupa manipulatora. Za Katalinića je posebno neshvatljivo da Čistoća elemente za svoju tužbu crpi iz – novinskih napisa.


  – Nema šanse da takva tužba prođe. Cilj tužbe je zapravo diskreditacija udruge i njezinih članova koji su, očito, nekima postali preglasni. U svemu ovome posebno je žalosno da nam se prijeti tužbama samo četiri dana nakon što je problem smeća stigao do nečijeg drugog praga. Nikome ništa što mi ovdje već četiri mjeseca živimo u smradu, smatra Katalinić.


  – Iz ovih naših druženja, izrodilo se lijepo iskustvo; povezali smo se kao susjedi i prijatelji. Povezale su se i generacije. Ovih dana, doista smo funkcionirali kao jedna velika obitelj. Ujutro su stizali umirovljenici, popodne i noću oni mlađi, dodao je Katalinić te se na kraju zahvalio policiji na korektnom postupanju i lokalnim ugostiteljima.