Petstotinjak Riječana na prosvjednom skupu

Prosvjed protiv skupog Energa: ‘Lopovi, ne lažite!’

Marinko Glavan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Cijena nafte pada, a u Energu odlučuju dodatno poskupiti grijanje i to ne pet posto, nego 35 posto. Vlada i HERA 2014. godine donijeli su zakone koji idu na ruku toplinarima, a nauštrb stanara.  Energo se slijepo drži zakona, odluka Vlade i HERA-e, i maksimalno komplicira, a gdje su naša potrošačka prava. Jesmo li građani EU ili građani drugog reda



RIJEKA  Ukidanje odluke o poskupljenju centralnog grijanja i vraćanje preplaćenog iznosa računa, ukidanje mjesečnog paušala i jednostavnije iskapčanje pojedinaca iz sustava Energa zatražilo je više od petsto Riječana, koliko ih se, unatoč hladnoći i buri okupilo na prosvjednom skupu Protiv skupog Energa, održanom prvo pred upravnom zgradom riječkog distributera toplinske energije, a potom i ispred zgrade gradske uprave na Korzu.


Prosvjednici su se okupili oko 16 sati pred zgradom Energa, gdje ih je dočekao direktor Sanjin Kirigin, koji ih je pozvao da izaberu desetak predstavnika s kojima će razgovarati, no pokretač inicijative Protiv skupog Energa Josip Kukuljan to je odlučno odbio, što su prosvjednici gromoglasno podržali.


– Ne ulazimo unutra. Tražimo da ispunite naše zahtjeve, kratko je Kiriginu poručio Kukuljan, praćen uzvicima odobravanja.


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza





Kirigin se pokušao obratiti okupljenim građanima, no brzo je prekinut povicima prosvjednika koji su ga okružili uručujući im  svoje previsoke račune za grijanje.


– Lopovi, nemojte nas više lagati. Gdje su sada gradonačelnik i župan. Dolje Energo, samo je dio onoga što su Kiriginu poručili prosvjednici, ogorčeni preskupim grijanjem. 


Prosvjednicima se potom obratio Kukuljan, pitanjem je li im hladno.


Lopovi! Lopovi!


– Boravkom ovdje na hladnoći uštedjet ćete novac jer u vašem stanu nemate uključene radijatore. Nama ovo nije nimalo smiješno jer neki od nas ih ne uključuju ni kad uđu u stan. Svaki mjesec sa strahom otvaramo račune. Možemo li se ponositi gradom koji ima najskuplje grijanje u Hrvatskoj. Cijena nafte pada, a u Energu odlučuju dodatno poskupiti grijanje i to ne pet posto, nego 35 posto. Vlada i HERA 2014. godine donijeli su zakone koji idu na ruku toplinarima, a nauštrb stanara. Zbog toga želimo izići iz sustava centralnog grijanja, ali ni to nam ne daju. Naša Vlada pobrinula se da nam oteža izlazak. Energo se slijepo drži zakona, odluka Vlade i HERA-e, i maksimalno komplicira, a gdje su naša potrošačka prava. Jesmo li građani EU ili građani drugog reda, odnosno taoci jednog zaostalog gradskog poglavarstva koje upravlja lihvarskom tvrtkom, kazao je Kukuljan, ponovivši zahtjeve prosvjednika, praćen burnim aplauzom i skandiranjem – Lopovi! Lopovi!  Dolje Energo!.


Sudionici prosvjeda uglavnom su isticali kako više ne mogu plaćati ogromne račune za grijanje, a ne žele plaćati ni mjesečni paušal, za uslugu koju više od pola godine uopće ne koriste. Kap koja je prelila čašu njihovog strpljenja bila je odluka Energa da od 1. prosinca poveća cijenu isporučene toplinske energije za 35 posto.


Astronomske cijene


– Ovdje sam zbog toga što sam za grijanje svog stana od 48 kvadrata u prosincu, koji nije bio hladan, platila 1.136 kuna. U studenom je račun bio 604 kune. Podržavam sve zahtjeve inicijative Protiv skupog Energa, jer ovakve, astronomske cijene grijanja više naprosto ne možemo plaćati, kazala je Darinka Uzelac.Prosvjedni skup trebao bi biti dovoljno upozorenje gradskoj vlasti i upravi Energa da moraju nešto poduzeti, smatra Marijan Turina.

– Ovo je prvi put da su se Riječani našli toliko prevarenima i izišli na ulicu, protestirajući protiv nekog gradskog poduzeća. Cjelokupnu gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom može biti sram što su to dopustili. Ljudi su s pravom ogorčeni. Moj susjed platio je 1.300 kuna grijanje, a svi radijatori su mu bili isključeni. To nije ni prevara ni krađa, nego harač, kazao je Turina.


Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista u subotu, 7. veljače…