''Energo nas drži kao taoce, a ponaša se kao parazit''

Prosvjed protiv Energa na Korzu: 300 građana zatražilo ostavke gradonačelnika i vijećnika

Marinko Glavan

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Gradonačelnik je predsjednik skupštine Energa, upravo je Vojko Obersnel potpisao 35 postotno poskupljenje u prosincu prošle godine.  On bi trebao stati uz nas i dati nam podršku. Umjesto toga gradonačelnik i direktor Energa prije nekoliko su nam dana objašnjavali kako je i njima etažno grijanje na plin skupo te da plaćaju po tisuću kuna mjesečno,  rekao je organizator prosvjeda Josip Kukuljan



RIJEKA Ostavku gradonačelnika Vojka Obersnela i opoziv svih gradskih vijećnika koji su glasovali protiv ukidanja poskupljenja centralnog grijanja zatražili su pred gradskom vijećnicom prosvjednici okupljeni oko inicijative Protiv skupog Energa. 


Građani nezadovoljni visokim cijenama toplinske energije okupili su se ispred gradske vijećnice oko devet sati, a do početka sjednice Gradskog vijeća, pola sata kasnije, pred Korzo 16 stiglo ih je tristotinjak. Obratio im se organizator prosvjeda Josip Kukuljan, koji je Energove cijene centralnog grijanja nazvao lihvarskima te poručio članovima Gradskog vijeća da građani to više neće trpjeti.


– Između nas prolaze vijećnici koje smo mi izabrali. Mi smo zaslužni što su oni ovdje i predstavljaju građane. Ali oni su, umjesto da nas podrže, glasovali protiv nas. Glasno im poručimo da to neće proći, rekao je Kukuljan, na što su prosvjednici uzvratili skandiranjem – Plaćenici! Ostavke! – i salvom pogrda na račun Gradskog vijeća.




Nakon njega prosvjednicima se obratio Aleksandar Božić iz Radničke fronte, uputivši vijećnicima i gradonačelniku pitanje čije interese zastupaju.– Svoje, stranačke ili građana koji su vas izabrali. Interesi stranke ne mogu biti iznad građana. Zato tražimo pravu demokraciju, a ne ovu lakrdiju, iziđite pred građane ako imate hrabrosti, pozvao je Božić, na što su okupljeni ponovno skandiranjem zatražili ostavke vijećnika i gradonačelnika. 



Prosvjed je nastavljen glasnim zviždanjem i skandiranjem, kojim su prosvjednici željeli članovima gradskog vijeća ukazati na svoj problem, no nitko od prozvanih nije izišao pred njih, što ih je dodatno ogorčilo.


– Najveća je sramota to što gradonačelnik koji se predstavlja kao socijaldemokrat ne želi s nama ni razgovarati, niti se barem pojaviti na skupu, ogorčen je bio Milivoj Čohar, umirovljenik s Trsata koji je zimus mjesečno za grijanje stana na Trsatu plaćao i više od dvije tisuće kuna. 


– Prevarili su nas kad su se ugrađivali razdjelnici. Ja sam prvi bio za to,  a sad nam se susjedi iz zgrade prekoputa smiju, jer bez razdjelnika plaćaju duplo manje. Umjesto da grad pomogne da se izoliraju instalacije i da Energo dovede u red podstanice, sve pada na leđa nas penzića. Valjda misle da bi, ako ne možemo plaćati grijanje, trebali prodati svoje stanove. Kome da ih prodamo, kad nitko ne može plaćati tolike račune za grijanje, a oni koji mogu, oni će si izgraditi vilu, a ne kupiti stan u zgradi, rekao je Čohar. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od petka 15. svbja 2015.