Mnoštvo vjernika islamske vjeroispovijesti okupilo se jučer u Islamskom centru

Proslavljen Ramazanski bajram: U riječku džamiju dolazi sve više vjernika

Mirjana Grce

Nezamislivo je da postoji i jedan musliman u našem gradu koji nije aktivan ili bar pasivni član Islamske zajednice. Ne trebam govoriti što znači ne biti član zajednice, rekao je imam Hajrudin ef. Mujkanović 



RIJEKA Uobičajeno mnoštvo vjernika islamske vjeroispovijesti s riječkog područja jučer je u Islamskom centru, u džamiji, slavilo Ramazanski bajram. Obrede klanjanja u rano jutro vodio je glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, uz čestitku vjernicima uputivši i blagdansku poruku. 


  Prije svega, imam Mujkanović je izrazio radost zbog ugođaja koji vlada u riječkoj Islamskoj zajednici i ponešto povećanog broja vjernika koji u džamiju redovito dolaze.


 »Nezamislivo je da postoji i jedan musliman u našem gradu koji nije aktivan ili bar pasivni član IZ-a jer članstvom se podržavaju ciljevi i zadaci Islamske zajednice među kojima je na prvom mjestu pitanje funkcioniranja i održivosti Islamskog centra. Biti član IZ-a znači biti za džamiju i stalno je pomagati. Ne trebam govoriti što znači ne biti član IZ-a«, uz ostalo je rekao pozvavši vjernike na aktivno članstvo u zajednici. 



Kao i u svim ostalim medžlisima u Hrvatskoj, i riječkim je vjernicima pročitana bajramska poruka muftije dr. Aziza ef. Hasanovića. U njoj se osvrće i na tragične događaje u Gazi i nekim drugim mjestima te najoštrije osuđuje »svaku vrstu ubijanja, nasilja i zlostavljanja svih ljudi na svijetu bez obzira na njihovu vjeru, naciju ili bilo koju drugu odrednicu« i poziva »sve međunarodne čimbenike da zaustave agresiju na Gazu te da se okrenu svetosti mira, a ne rata«. »Pozivamo sve vladare i vlade kako Islamskih zemalja tako i Zapada da pokažu odlučnost i veće zalaganje za uspostavom trajnog i pravednog rješenja između Palestine i Izraela i na taj način zaustave ovakva i slična događanja«, piše u poruci dr. Hasanović.   Isto tako apostrofira: »U proteklom mjesecu imali smo priliku da čujemo još jednu u nizu podvala islamskom i muslimanskom svijetu, a to je proglašenje hilafeta samo u cilju preusmjeravanja pozornosti kako muslimana tako i drugih sa stvarnih događanja. Nemojte uzimati taj događaj korisnim za islam i muslimane. To je sigurno na štetu islama i muslimana. Dignimo svoj glas protiv svakog oblika izrabljivanja ljudi, djece, žena, radnica i radnika, radimo svi na jačanju moralnih vrijednosti kod ljudi, kojih je na žalost danas sve manje«.


  Izdvojio je da je IZ Rijeka lani postigla vrhunac u realizaciji vjeronaučne nastave: da je islamski vjeronauk organiziran u 42 osnovne i srednje škole, da ga je pohađao 561 učenik, da su vjeroučenici postigli odlične rezultate na državnom natjecanju i da je vjeronauk prioritet Islamske zajednice. Spomenuo je da se IZ trudi i oko vjerske pouke odraslih, no da je slab odaziv na tečajeve kuranskog pisma i tzv. Škole kurana. 


  »Teško je definirati Islamsku zajednicu, jer nju ne sačinjava samo Odbor ili imam kako to neki misle. Islamska zajednica smo svi mi koji se osjećamo kao muslimani, bez obzira na nacionalnu ili neku drugu opredjeljenost. Vizija Islamske zajednice je da ona bude dinamična, sveprisutna, jaka, uspješna i respektabilna u društvu sa širokim spektrom djelovanja«, rekao je imam Mujkanović, podsjetivši na brojne aktivnosti IZ-a i zahvalivši svima koji grade riječku IZ.


 Poručio je da je Bajram simbol radosti, veselja, zajedništva, posjećivanja i druženja te vjernicima zahvalio za lijepu novčanu pomoć svojoj zajednici te što su se odazvali brojnim humanitarnim akcijama, poput one za pomoć poplavljenim područjima u BiH i u RH, posebno Gunji. Izdvojio je da je riječki Medžlis, onaj koji je najviše putem humanitarne akcije pomogao MIZ Gunja.