3.Maj

Proslava Dana oslobođenja Rijeke: I danas treba govoriti o važnosti antifašizma

Damir Cupać

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Dan oslobođenja Rijeke od fašizma obilježit će se izložbom fotografija Petra Fabijana, svečanom akademijom, prvomajskom budnicom te predstavljanjem knjige Slavka Goldsteina



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut i potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Arsen Cimaš predstavili su program obilježavanja 3. svibnja, Dana oslobođenja Rijeke od fašizma.


Povijesni podsjetnik


– Nastojali smo građanima omogućiti podsjećanje na ono što se dogodilo prije 71 godinu, kada je grad oslobođen od fašizma. Zbog trenutka u kojemu živimo i svih događanja u proteklih nekoliko mjeseci još je važnije govoriti o važnosti antifašizma i o vrijednostima  Narodnooslobodilačke borbe. Vojna pobjeda omogućila je stvaranje uvjeta za provedbe odluka ZAVNOH-a i AVNOJ-a i vraćanje dijelova teritorija koji je dugi niz godina bio izvan Hrvatske.



Gradonačelnik Vojko Obersnel otvorio je izložbu fotografija Petra Fabijana naslovljenu »Rad« koja je postavljena na riječkom Korzu u povodu proslave Međunarodnog praznika rada i Dana oslobođenja Rijeke. Izložba prikazuje motive radnika Brodogradilišta »3. maj«.




– Zahvaljujem Gradu Rijeci na organizaciji ove izložbe, a fotografije su nastale u vrijeme služenja civilnog roka koji sam proveo u riječkom brodogradilištu. Zahvaljujem i svima u »3. maju«, a nastalim fotografijama želim im se svima odužiti. Motivacija koja me je vodila su »mali« ljudi, njihov svakodnevni posao i sve ono što »mali« čovjek može stvoriti – izjavio je autor Petar Fabijan.


Gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao je Fabijanu na prekrasnim fotografijama koje su izložene u najljepšoj riječkoj galeriji – na Korzu.– Nama su u Rijeci jako blizu dva značajna datuma – Prvi svibnja i 3. svibnja, dan kada je grad oslobođen od fašizma. Ove godine smo kao dio proslave odlučili građanima darovati ovu izložbu koja podsjeća na tradiciju »3. maja« i koja simbolizira važnost rada. A budući da je teško govoriti o radu bez slobode, ona je posvećena svima onima koji su prije 71 godinu sudjelovali u oslobođenju Rijeke.

Prošle godine na istom je mjestu bila postavljena izložba Rijeke kakva je bila odmah nakon oslobođenja, kako bismo pokazali što je sve trebalo napraviti za obnovu grada. Zato je izložba posveta svim radnicima »3. maja« i svih drugih tvrtki koji su izgradili naš grad, poručio je Obersnel. 



Rijeka i Istra zbog dogovora velikih sila nakon Prvog svjetskog rata, a dio Dalmacije i otoka zbog veleizdajničkog potpisa Ante Pavelića. To treba neprestano ponavljati u vremenu relativiziranja antifašizma i rehabilitacije ustaškog pokreta, nacizma i ideologija koje su donijele nezapamćene zločine – izjavio je Obersnel. 


Od događanja koja će uslijediti, riječki je gradonačelnik najavio izložbu fotografija Petra Fabijana na riječkom Korzu, svečanu akademiju u povodu 3. svibnja, Dana oslobođenja Rijeke, organizirat će se tradicionalne prvomajske budnice, a zbog aktualnosti teme 3. svibnja će u Gradskoj vijećnici biti održano predstavljanje knjige Slavka Goldsteina o Jasenovcu koja je nastala kao odgovor na čitav niz povijesnih falsifikata.


U Art kinu će se organizirati čitav niz projekcija koje tematiziraju antifašizam, a riječkoga gradonačelnika posebno raduje to što su se u proslavu organizirale i riječke osnovne škole.


Važni rad i sloboda


– U sljedećih nekoliko dana slavimo i rad i slobodu. I jedno i drugo su izuzetno bitne stvari, rad jer je izdigao čovjeka u evolucijskom smislu i slobodu koja nam omogućava normalan život. Živimo u sustavu u kojemu su sredstva za rad i rezultati rada u rukama manjine, što nije dobro rješenje i vjerujem da će se ubrzo otvoriti teme o odnosu radnika i kapitala – rekao je Obersnel.


Dinko Tamarut podsjetio je da su za oslobođenje Rijeke vođene teške borbe mjesec dana, naglasivši da valja podsjećati na strahote kako se one nikada ne bi ponovile.


Arsen Cimaš ironično je izjavio da mu je drago da je sve više pobornika antifašizma, navodeći predsjednicu Republike Hrvatske, prvog potpredsjednika Vlade i ministra kulture koji su se izjasnili kao antifašisti. »To nas sve skupa veseli«, zaključio je Cimaš.