Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 3n
Sutra: 8° 8° 3n
16. veljače 2020.
Virtualni pročelnik za financije

Proračun(ajme) - složite sami proračun Grada Rijeke

Foto: P. FABIJAN
Foto: P. FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2011. u 14:23 2011-04-29T14:23:00+02:00

Edukativna igrica ima za cilj na jednostavan način educirati građane o proračunu, proračunskim stavkama, prihodima, o projektima i njihovim cijenama

RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel prezentirao je edukativnu igricu Proračun(ajme) kojoj je cilj na jednostavan način educirati građane o proračunu, proračunskim stavkama, prihodima, o projektima i njihovim cijenama, a igrica se može zaigrati na web stranici riječkog gradonačelnika na adresi www.vojko-obersnel.com.

Obersnel je kazao da od financijskih termina kao što su proračun, budžet, amandmani, rebalans u vrijeme globalne oskudice i njega boli glava, dodavši da je u biti proračun grada vrlo sličan kućnim budžetima jer se radi o tome da treba osigurati sredstva, a onda ih rasporediti na zadovoljstvo svih ukućana.

– Iako to zvuči jednostavno, u praksi je riječ o složenom procesu. Osmišljavanjem edukativne igrice omogućit ćemo građanima da se i oni pozabave financijskim tijekovima, ali rezultati njihovog igranja i te kako će nam dobro doći jer ćemo dobiti povratnu informaciju o njihovim razmišljanjima kada je riječ o trošenju gradskog novca, izjavio je Obersnel.

Edukatuvnu igricu osmislila je tvrtka Manufaktura za čiji je rad plaćeno 18.000 kuna.

– Igra odgovara na pitanja što je uopće proračun, po kojim se zakonima donosi, što su prihodi i rashodi, te na koje prihode Grad Rijeka može izravno utjecati. Prema najčešćim upitima građana naveden je popis projekata koji se u ovogodišnjem proračunu ne nalaze ili se nalaze tek djelomično s manjim iznosima, pa igrači mogu odabrati gradske projekte koje žele realizirati.

Za to je potrebno preraspodijeliti novac iz postojećeg proračuna na način da se smanjuju rashodi po pojedinim stavkama. Prilikom povećanja prihoda ili smanjenja rashoda igrač dobiva alarme o projektima i programima koje ukida preraspodjelom.

Na kraju igre igrač dobiva izvještaj o vlastitom proračunu, može ga usporediti s postojećim, može usporediti projekte koje je birao s najčešće biranim projektima drugih igrača, te može poslati poruku gradonačelniku, pojasnio je Obersnel, obećavši da će statistiku igre, kao što su najčešće birani projekti i načešće uštede, uzeti u obzir prilikom donošenja proračuna za 2012. godinu.

Budući da riječki gradonačelnik još uvijek nije izabrao nasljednika Tripe Grahovca koji je otišao u mirovinu, vjerojatno će mu dobro doći razmišljanje igrača koji će postati virtualni pročelnici za financije.

Proračun(ajme) možete zaigrati OVDJE

U očekivanju Ustavnog suda

Budući da su proračunski prihodi za pet posto manji u odnosu na prvi kvartal 2010. godine, zanimalo nas je što je s ustavnom tužbom Udruge gradova koja od Ustavnog suda traži pravorijek o zakonskim izmjenama zbog kojih su porezni prihodi lokalne samouprave značajno smanjeni od sredine prošle godine.
– Nismo dobili nikakvo očitovanje pa sam poslao požurnicu. Ustavni sud je odgovorio da ovaj predmet neće ići po hitnom postupku pa ćemo morati čekati pravorijek, kazao je Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.