Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Jedinstven hrvatski projekt

Proračun(ajme): Kroz edukativnu igru na gradskom portalu, građani kreirali proračun Grada Rijeke

Foto Petar FABIJAN
Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2012. u 7:59 2012-01-18T07:59:36+01:00

RIJEKA Građani koji su zaigrali edukativnu igru na portalu Grada Rijeke izabrali su kao top-projekt uvođenje besplatnog wirelessa za cijeli grad, na drugom je mjestu uvođenje besplatne naknade za novorođenčad, a na trećem uređenje i rekonstrukcija Trsatske gradine. On line igrači izabrali su da bi prioriteti trebali biti povećanje iznosa za poticanje poduzetništva, smanjenje prosječne cijene vrtića za 50 posto, izgradnja podzemne garaže Potok, značajnija ulaganja u kulturne manifestacije, izgradnja i opremanje hospicija, izgradnja 40 socijalnih stanova, te ulaganje u nezavisnu kulturu. 

Stvarne brojke

Nakon donošenja proračuna za 2012. godinu i igra Proračun(ajme) dijelom je izmijenjena i donosi stvarne brojke novog proračuna, te nudi i neke nove projekte za koje se građani mogu opredijeliti i birati ih igrajući igru tijekom ove godine. 

    Proračun(ajme) je proračunska igra u kojoj su igrači birali gradske projekte koje žele realizirati, te su preraspodjelom u postojećem proračunu i povećanjem prireza i komunalne naknade pokušavali naći sredstva za njihovu realizaciju. Bazirana je na stvarnim brojkama gradskog budžeta i jedina je te vrste u Hrvatskoj.   

Transparentnost uprave

– Osim u edukativne svrhe, zamišljena je i kao još jedan korak u podizanju razine transparentnosti riječke gradske uprave, ali i kao interaktivni alat za izravnu komunikaciju s građanima. Prilikom formiranja proračuna za 2012. godinu gradonačelnik Vojko Obersnel uzeo je u obzir i statistiku igranja ove igre u 2011. godini, naveli su u Gradu Rijeci. 

   Od pokretanja edukativne igre krajem travnja 2011. godine do početka prosinca 2011. godine zabilježeno je 7.324 posjeta ovoj stranici, od čega je 5.683 ili 77 posto bilo po prvi put. 

    – Mnogi su pregledali i započeli igrati proračunsku igru, a odigralo ju je do kraja ukupno 1.245 igrača koji su ostavili preko ­100 komentara. Da bi uštedjeli sredstva potrebna za realizaciju navedenih projekata, igrači su u proračunu za 2011. godinu najviše štedjeli na stavkama na izgradnji komunalne infrastrukture, kulturi, sportu i tehničkoj kulturi, a najmanje su smanjivali postojeći proračun socijalne skrbi i zdravstva, poduzetništva, razvoja i urbanizma, te vatrogastva, tvrde u Gradu Rijeci i dodaju da je zbog krizne godine Obersnel u stvarnom, a ne virtualnom proračunu posebnu pozornost obratio na socijalni program, te izdvajanja za poduzetničke aktivnosti. 

   Popis projekata

– Iz popisa projekata koji su prošle godine ponuđeni u ovoj igri, neki su temeljem rezultata igre, ušli u ovogodišnji proračun. Primjerice, opremanje hospicija, širenje zone besplatnog wirelessa, povećanje naknada za poduzetničke aktivnosti, uređenje i rekonstrukcija Trsatske gradine, priprema lokacije za gradnju stanova na Martinkovcu od kojih će dio biti dodijeljen po listi prioriteta kao takozvani socijalni stanovi... Stoga tih projekata više nema u ponuđenom popisu za igranje u 2012. godini, ali su dodani neki drugi. 

    Sasvim je jasno da nije moguće ispuniti sve želje građana, u ovom slučaju igrača, ali je statistika ove igre bila vrijedan smjerokaz u planiranju proračuna za nadolazeću godinu i kvalitetan okvir u kontekstu prepoznavanja područja u kojima su uštede moguće i prikladne, te vitalnih područja u kojima građani nisu spremni prihvatiti štednju, pojašnjavaju u gradskoj upravi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.