Novac

Proračun PGŽ veći za 60 milijuna, Akcija mladih protiv EPK: ‘Drago mi je što to nećemo podržati’

Biljana Savić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA S 25 glasova usvojen je rebalans proračuna Primorsko-goranske županije. Za rebalans je glasao i Hrvoje Burić, a i HDZ-ov vijećnik Dragutin Crnković, dok su Most i Akcija mladih bili protiv, a ostali vijećnici HDZ-a suzdržani. Ovim se rebalansom proračun PGŽ-a povećava za 60,2 milijuna kuna ili 6,73 posto i iznosit će 954,2 milijuna kuna. Na povećanje najviše utječe prijenos neutrošenih sredstava iz prošle godine u iznosu od 40,9 milijuna kuna, dok se prihodi i primici povećavaju za 19,3 milijuna kuna.


Pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Krešimir Parat je predstavljajući rebalans istaknuo da se neutrošena namjenska sredstva raspoređuju sukladno zakonskim namjenama, odnosno ugovornim obvezama, dok se za 10 milijuna kuna viška, koje nemaju unaprijed utvrđenu namjenu, predlaže raspodjela na 11 stavki.


– Najviše, po dva milijuna kuna, ide za sufinanciranje ravnomjernog razvitka i izgradnju pretovarne stanice u Sović Lazu, zatim 1,87 milijuna kuna za dodatno jačanje Fonda za Gorski kotar, 1,25 milijuna kuna bit će usmjereno za pomoć KBC-u Rijeka, a 1,2 milijuna kuna za sufinanciranje Rijeka 2020. Također, s 250.000 kuna pomoći će se i u saniranju štete od požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopača. Ukupno gledajući, predloženim rebalansom, najviše će sredstava dobiti obrazovanje, zdravstvo te kultura, kazao je Parat.




Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je proračun solidan i solidaran.


– Namirili smo sve naše obveze sukladno zakonu, a uspijevamo pomoći i drugima, prvenstveno su u porastu ulaganja u Gorski kotar, a također pomažemo i »3. maju« i projektu EPK, te PB Lopača, kazao je Komadina.



Upravo su ulaganja u EPK bila jedan od razloga zbog kojih Akcija mladih nije glasala za rebalans. 


– Rebalans ima dobrih stvari, ali drago mi je što ga nećemo podržati zbog EPK, kazao je vijećnik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša ustvrdivši da sredstva za EPK ne treba izravno dodjeljivati tvrtki EPK 2020 d.o.o., nego gradovima i općinama koje sudjeluju u programima, s obzirom na to da očito postoji određena vrsta nepovjerenja i županijskih institucija i županijskih vijećnika prema tvrtki EPK 2020, kazao je Rubeša i dodao da je Akcija mladih donošenjem proračuna za ovu godinu govorila da treba sazvati koordinacije na kojima bismio sve svi skupa dogovorili na koji način rasporediti višak sredstava.


– Koordinacija je održana, a na njoj smo dobili već gotov prijedlog rebalansa koji je već bio na javnoj raspravi, dakle opet samo amandmanima možemo utjecati na odluku, kazao je Rubeša. 


Bilo je primjedaba i na izvršenje proračuna za proteklu godinu. Dinko Beaković se pobunio da »50 posto konsolidiranih proračunskih sredstava ide na plaće«, na što mu je predsjednik skupštine Erik Fabijanić odgovorio da su to plaće za zdravstvene ustanove kojima je PGŽ osnivač te da je na plaćama za zaposlenika Primorsko-goranske županije u proračunu ušteđeno 3 i pol milijuna kuna. 


Nakon tvrdnji nekih vijećnika o netransparentnosti proračuna, Komadina je kazao da je sve knjiženo po pravilima struke i zakona. 


– Svaku smo kunu oprezno planirali i imamo stabilan proračun u nestabilnim vremenima, a njegovo izvršenje od 95 posto je i više nego dobro, kazao je Komadina i dodao da u PGŽ ima 2.000 zaposlenih u zdravstvu u ustanovama gdje je županija osnivač. 


Na pitanje novinara zašto Županija iz svog proračuna pomaže državnoj bolnici, Komadina je odgovorio da će se još duži niz godina graditi nova bolnica.


– To je pomoć našim pacijentima, svake godine odredimo sredstva i usmjerimo ih u uređenje nekih od odjela na starim lokalitetima KBC-a Rijeka. Amandmanom ćemo ipak smanjiti planirano ulaganje za pola, a drugu polovicu KBC-u predložit ćemo u drugom rebalansu kako bismo pomogli obiteljima radnika »3. maja« sa 600 tisuća kuna, kazao je Komadina. 


On je također kazao da odgovornost zbog stanja s pitkom, odnosno nepitkom vodom u Čabru nije stvar Primorsko-goranske županije, već Grada Čabra. Naime, uoči Županijske skupštine su Bojan Kurelić i Anet Trope održali su konferenciju za novinare o katastrofalnom stanju »pitke« vode na području grada Čabra, a ta sittuacija traje več više od dvije godine.


Trope je naglasila da je voda žute boje i da smrdi na domestos, ali da im svejedno uredno dolaze računi za vodu, dok je Kurelić pozvao na kaznenu odgovornost čabarskog gradonačelnika i tadašnjeg direktora tamošnjeg KD-a koji je nalaze od neispravnoj vodi za piće dvije godine držao u ladici, a u ladici su i dan danas. 


Za v.d. ravnateljice Javne ustanove Priroda imenovana je Irena Jurić. Vijećnike je na sjednici dočekala boca ekstra djevičanskog creskog maslinovog ulja iz kolekcijskog nasada autohtonih sorata maslina Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, berba 2018.