Nekadašnja Titova ploveća rezidencija nesuđeni muzej

Propao natječaj za odabir koncesionara: Nitko ne želi uložiti pet milijuna eura u brod Galeb

Marinko Glavan

Arhiva NL / Snimio Petar FABIJAN

Arhiva NL / Snimio Petar FABIJAN

Brod Galeb Grad Rijeka je 2009. kupio na javnoj dražbi za 150 tisuća dolara, a ukupno je na kupovinu, hitne mjere zaštite, održavanje, uslugu zapovjedništva, tegljenje, privez, agenturu broda i ostalo dosad iz gradske blagajne potrošeno sedam milijuna kuna



Ambiciozni natječaj Grada Rijeke za odabir koncesionara spremnog uložiti pet milijuna eura u nekadašnju Titovu ploveću rezidenciju, brod Galeb, neslavno je propao, jer se nije prijavio niti jedan zainteresirani ponuđač.  


Brod Galeb, zaštićeni spomenik kulture, Grad Rijeka je 2009. godine kupio na javnoj dražbi za 150 tisuća dolara, a ukupno je na kupovinu, hitne mjere zaštite, održavanje, uslugu zapovjedništva, tegljenje, privez, agenturu broda i ostalo dosad, prema izračunu pročelnika za kulturu Ivana Šarara, iz gradske blagajne potrošeno sedam milijuna kuna, što su oporba i dio građana u više navrata ocijenili bacanjem novca. Dio tih sredstava trebao je biti vraćen kroz dugogodišnju koncesiju, pa je, nakon višekratnih najava koncem prošle godine i formalno raspisan natječaj za koncesiju za gospodarsko korištenje, ukupne procijenjene vrijednosti od preko deset milijuna eura.


Prema propozicijama natječaja, koncesionar je trebao uložiti u Galeb oko pet milijuna eura, te ga pretvoriti u brod-muzej, uz čitav niz komercijalnih sadržaja – hostel, barove, restoran, kongresni centar, fitness, welness, saunu i trgovine. Uz to, fiksna godišnja koncesijska naknada trebala je iznositi 2.296 eura, plus varijabilni dio od tri posto od ukupnog ostvarenog prihoda od obavljanja djelatnosti. Sve zajedno pokazalo se očito prevelikim zalogajem za potencijalne investitore, pa Galeb do daljnjega ostaje na rashodovnoj strani gradskog proračuna. Iako će natječaj formalno biti zatvoren tek na idućoj sjednici Gradskog vijeća, pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar potvrdio je kako nije pristigla niti jedna ponuda, ali i najavio moguće raspisivanje novog.




– Tijekom natječaja Gradu su se obratila četiri interesenta. Redom su iznijeli stav da su zainteresirani za ulaganje u ovaj projekt, ali pod drugačijim uvjetima od onih koji su ovim koncesijskim natječajem bili predviđeni. Stoga će se, formalno proceduralno gledano, natječaj sada poništiti, odnosno uputiti Gradskom vijeću na poništenje jer nije pristigla ni jedna prijava, a Stručno povjerenstvo sagledat će prijedloge zainteresiranih koji su se obraćali Gradu te će u idućem razdoblju predložiti ili novi model realizacije ovog projekta ili će ponoviti koncesijski natječaj s nešto drugačijim propozicijama, rekao je Šarar.