REA Kvarner i Lučka uprava

Promicanje zelene mobilnosti u Rijeci kao kruzerskoj destinaciji

P. N.

Foto REA Kvarner

Foto REA Kvarner

Predstavljen je Plan za nisko-ugljični transport i mobilnost izrađen u okviru europskog projekta LOCATIONS



Od 30. travnja do 6. svibnja 2019. na riječkom je lukobranu putem informativnih panoa moguće razgledati javnu prezentaciju mjera predviđenih Planom za nisko-ugljični transport i mobilnost koji su u okviru  europskog projekta LOCATIONS zajednički izradile Regionalna energetska agencija Kvarner i Lučka uprava Rijeka – čiji su predstavnici jutros na riječkom lukobranu putem kratke prezentacije i promotivnog videa prezentirali sadržaj prikazan na panoima.   


 


Riječ je mjerama fokusiranima na smanjenje prometnih gužvi i negativnog utjecaja na okoliš do kojeg dolazi uslijed povećanog intenziteta prometa u gradu generiranom dolaskom kruzera, piše u priopćenju Regionalne energetske agencije Kvarner.




Pod okriljem europskog projekta LOCATIONS čiji je cilj promicanje zelene mobilnosti u kruzerskim destinacijama, svoje su Planove za nisko-ugljični transport i mobilnost izradili Lisabon (Portugal), Málaga (Španjolska), Drač (Albanija), Ravenna i Trst (Italija) te Zadar i Rijeka.


Rijeka kao destinacija posljednjih godina kontinuirano bilježi sve veći broj posjetitelja, u čemu primjetnu ulogu od 2015. imaju i turisti koji dolaze kruzerima. Iako je razmjerno novo kruzersko odredište, ovaj vid turizma ubrzano se razvija u gradu te projekcije i dostupni pokazatelji ukazuju na to da će u nadolazećim godinama u luku dolaziti sve veći broj brodova ove vrste.


S jedne strane, jasno je kako razvoj Rijeke kao kruzerske destinacije generira nebrojene pozitivne posljedice, no s druge dolazak svakog broda koji prevozi par stotina ili tisuća turista predstavlja velik izazov funkcioniranju gradskog prometa na području pristajanja kruzera.


Dio posjetitelja upućuje se u razgledavanje gradskog centra, a značajan postotak putnika odlučuje se otići na organizirane izlete koji ih odvode na neku destinaciju u široj regiji.


Nadalje, postoji niz usluga koje je neophodno osigurati vezano uz održavanje broda koji je pristao u luku. Svi ovi čimbenici dovode do povećanog intenziteta prometa u i oko lučkog područja.


Nastaju prometne gužve, što otežava mobilnost te dovodi do nezadovoljstva lokalnog stanovništva i posjetitelja. Uz to, povećan intenzitet prometa i prometne gužve značajno doprinose negativnom utjecaju na okoliš što, osim ekoloških i zdravstvenih implikacija, umanjuje i atraktivnost same destinacije.


Riječki Plan za nisko-ugljični transport razmatra ove izazove i nudi optimalna rješenja koja će biti realizirana sukladno mogućnostima, a koja se ovim putem grafičkim prikazom na informativnim panoima na lukobranu ustupljenima od strane Turističke zajednice Grada Rijeke prezentiraju široj javnosti.


Projekt LOCATIONS, financiran iz Programa transnacionalne suradnje Mediteran kroz Europski fond za regionalni razvoj, koordinira AREA Science Park iz Trsta. Partnerstvo broji dvadesetak organizacija i institucija iz Italije, Hrvatske, Španjolske, Portugala i Albanije, s prostora sedam europskih kruzing destinacija: Lisabona, Malage, Zadra, Rijeke, Ravenne, Trsta i Drača.


Hrvatski partneri na projektu su Grad Zadar, Lučka uprava Rijeka i Regionalna energetska agencija Kvarner, dok u svojstvu pridruženih partnera u projektnim aktivnostima sudjeluju Lučka uprava Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.