Općinsko vijeće

Projektiranje Doma za starije u Kostreni sigurno, ali ne i izgradnja

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Državna komisija odbila je žalbu Capital Inga koja je do sada kočila da se taj posao povjeri ATP projektiranju, ali načelnik Vranić smatra da projekt nadilazi financijske mogućnosti Općine



KOSTRENA Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbu Capital Inga, arhitektonskog biroa iz Zagreba koji se po drugi put žalio na odluku Općine Kostrena koja je kao izrađivača budućeg projekta doma za starije osobe izabrala drugi zagrebački biro – ATP projektiranje. Projekt doma za starije osobe tako je bio tema sjednice kostrenskog Vijeća, a Mirelu Marunić iz Unije Kvarnera i bivšu načelnicu zanimalo je znači li nova odluka DKOM-a i pristupanje projektu izgradnje ovog kapitalnog projekta.


– Žalba Capital Inga je odbijena i odlučeno je da ATP Projektiranje treba dobiti izradu projekta. S obzirom da za Capital Ing još postoji mogućnost da pokrene upravni spor, iako je moje mišljenje da taj projekt treba napraviti, treba vidjeti može li na upravni spor donijeti posljedice. Mislim da treba napraviti glavni projekt, a potom trebamo odlučiti o načinu financiranja. Tu je i naše razilaženje. Iskorist ću ovu priliku i kazati da se takav projekt može financirati na drugi način jer se ovdje ne može raditi samo o domu za starije osobe već i o zdravstvenoj ustanovi. Taj projekt po sadržaju i kapacitetu nadilazi Općinu Kostrena i trebalo bi uključiti Županiju, ali i državu – smatra načelnik Kostrene Dražen Vranić.


Rebalans na jesen


Mirelu Marunić zanimalo je i zašto na dnevnom redu sjednice nema točke o izmjenama prostornog plana koje su potrebne za izmještanje budućeg pročistača, ali i zašto nova vlast na ovu sjednicu nije uvrstila rebalans proračuna. – Na ovoj sjednici nema rebalansa i to me sekira. Znamo i sami koliko je on potreban i koliko je na ovaj način zaustavljen niz projektata. Izborna godina bila je i u drugim jedinicama lokalne samouprave, a i mi smo tako prije četiri godine imali rebalans proračuna – upozorila je Marunić. Prema Vranićevom objašnjenju rebalans nije uvršten jer je rad na njemu vrlo složena stvar i neke se odluke ne mogu donositi navrat-nanos. Kao jedan od razloga dodao je i općinske odbore koji još nisu imenovani, a potrebni su u kreiranju proračuna.

– Rebalans planiramo donijeti početkom rujna. Na ovaj način nije zaustavljen niti jedan projekt, a rebalansom ćemo preraspodijeliti ona sredstva i nastaviti na onim projektima gdje ste vi stalim, a koji su dobri. Pročistača nema jer je to složeno i kompleksno pitanje te dalekosežna odluka. Njezine posljedice snosit će i netko drugi nakon mojeg mandata. Zato trenutno razgovaram sa svima i želim prikupiti sve informacije kako bismo mogli kvalitetno planirati ovaj projekt – odgovorio je Vranić.





Za novinare, ali i cjelokupnu javnost, novi sastav Općinskog vijeća i nova kostrenska vlast, donosi i nova pravila. Iako je od osnutka Općine praksa bila da novinari dobivaju materijale za točke dnevnog reda, nekad u pisanom obliku, danas u elektronskom, ta je praksa na posljednjoj sjednici kostrenskog Vijeća postala dio prošlosti. Odluku da se Općina koja je donedavno ponosno isticala svoja priznanja o transparentosti na ovaj način vrati u prošlost, novi je načelnik objasnio da bi se stara praksa dovela do nepotrebnog prejudiciranja nekih odluka te da će novinari sve tražene informacije na samoj sjednici ili nakon sjednice.


Za ilustraciju, Primorsko-goranske županija i Grad Rijeka materijale točaka dnevnog reda objavljuju na svojim internetskim stranicama, gdje su dostupne cijeloj javnosti, uoči samih sjednica.



Traže reviziju


Prema izvješću proračuna za prošlu godinu ukupno planirani prihodi u iznosu od 49.140.615 kuna realizirani su u iznosu od 46.088.844 kn odnosno 95,9 posto u odnosu na plan. Općina Kostrena prošle je godine zabilježila manjak u iznosu od 3.986.881 kune. S druge strane, Općina je na kraju prošle godine imala višak od 2.988.731 kuna, budući da je u obzir uzet višak iz 2015. godine od 6,975.912 kuna. Mirela Marunić više je puta ponovila da je još kao načelnica u travnju ove godine tadašnjoj predsjednici Vijeća uputila izvještaj proračuna za prošlu godinu, no ona nije sazvala sjednicu. Kako je objasnila, manjak se dogodio jer je nisu povučena državna sredstva te su smanjeni prihodi od imovine.


SDP-ovci, koji su zajedno s partnerima PGS-om glasali protiv ovog izvještaja, u Općinu pozivaju državnu reviziju. Zoran Rubinić smatra da bi trebalo »pročešljati« gdje otišlo dva milijuna kuna koliko je isplaćeno za računalne i intelektualne usluge. Željko Linšak pozvao je pak reviziju u Općinu Kostrena.


– U proteklom mandatu državne revizije u Općini nije bilo i smatram, bez insinuacija, da bi revizija trebala proći cjelokupno prošlo mandatno razdoblje, rekao je Linšak koji je na pitanje zašto su glasali protiv izvješća o proračunu, iako su partneri s nezavisnom listom »Bolja Kostrena«, odgovorio da je riječ o principu.– Nismo podržali proračun za 2016. godinu, pa nismo podržali ni izvještaj o tom proračunu – poručio je Linšak.