Obilazak novog pogona

Projekt vrijedan 36 milijuna eura: Radovi na Marišćini 97 posto gotovi, otvorenje na ljeto

Andrej Petrak

Marišćina će riješiti problem gospodarenja otpadom na novom području za sljedećih 30 do 50 godina * Foto: S. DRECHSLER

Marišćina će riješiti problem gospodarenja otpadom na novom području za sljedećih 30 do 50 godina * Foto: S. DRECHSLER

Ministar Zmajlović najavio je da će Marišćina, zajedno s istarskim Kaštijunom biti prva dva centra za gospodarenje otpadom, od ukupno 13 planiranih



RIJEKA » Centar za gospodarenje otpadom Marišćina bit će otvoren ovog ljeta, najavljeno je na obilasku novog pogona, kojem su prisustvovali ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, čelni ljudi Rijeke i Viškova, Vojko Obersnel i Sanja Udović te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Investicija na Marišćini, vrijedna 36 milijuna eura pri samom je kraju, a iz prezentacije predstavnika Fonda proizlazi da su radovi 97 posto gotovi te da još predstoje »tople probe« pogona, kapacitiranog na obradu 100.000 tona otpada godišnje. Ministar Zmajlović najavio je da će Marišćina, zajedno s istarskim Kaštijunom biti prva dva centra za gospodarenje otpadom, od ukupno 13 planiranih, što će u rad krenuti ovog ljeta.



Glavni proizvod pogona na Marišćini i Kaštijunu je »gorivo iz otpada«, u obliku briketa, a gdje će to gorivo biti zbrinuto, Zmajlović nije spominjao, iako je priznao da domaća cementna industrija mora prilagođavati svoje pogone za korištenje takvog goriva. U Fondu tvrde da jedna tona takvog goriva iz otpada energetski odgovara dvjema tonama kamenog ugljena.





 – Ispunjavamo ono što smo obećali. Uvodimo moderno gospodarenje otpadom, što znači da će korisne sirovine biti slane na ponovnu uporabu, a neće više biti zakopavane u zemlju. Time ćemo osigurati očuvanje okoliša, stvarati nova radna mjesta, rekao je Zmajlović, koji tvrdi da ima osigurano 21 milijardu kuna za razne projekte očuvanja okoliša.


 Zamjenik župana Petar Mamula Primorsko-goransku županiju vidi kao predvodnicu u Hrvatskoj što se tiče gospodarenja otpadom, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zadovoljan je što će Marišćina riješiti problem gospodarenja otpadom »za idućih 30 do 50 godina«, a načelnica Viškova Sanja Udović vidi i dodatne benefite investicije za svoju općinu.


 – Marišćina je privukla i nove projekte i postaje generatorom novog razvoja Viškova. U izgradnji je nova viškovska obilaznica, koja će riješiti prometovanje centrom Viškova, a otvara nam se mogućnost aktiviranja nove radne zone Marišćina na površini od deset hektara. Marišćina je veliki moderni pogon i mještani mogu biti spokojni što se tiče zaštite okoliša i njihova zdravlja, rekla je Udović.


 Čelni čovjek Fonda za zaštitu okoliša Sven Muller najavljuje da će njegova »trupa« od 25 inženjera biti na raspolaganju i ostalim lokalnim sredinama koje tek kreću u izgradnju svojih centara gospodarenja otpadom. Plan je da se za svaki od tih centara osigura sufinanciranje iz europskih fondova u iznosu od 70 posto, jednako kao i kod Kaštijuna i Marišćine. Sljedeći centar koji će ići u izgradnju trebao bi biti Bikarac kod Šibenika, za koji je upravo predan projekt za EU sufinanciranje. Do 2018. godine diljem Hrvatske trebalo bi biti zatvoreno 360 postojećih odlagališta, na kojima se smeće i dalje direktno zakopava u zemlju, bez ikakvog prethodnog odvajanja i obrade.