Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
ERASMUS

'Projekt šarenih jednakosti' okupio mlade ljude iz regije

 Credit: D. ŠKOMRLJ
Credit: D. ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 18:41 2019-07-24T18:41:56+02:00

Mladi ovdje ruše predrasude prema različitosti, u sklopu projekta bavili su se temom ljudskih prava kroz kazalište i igru, a kao jednu od najdražih radionica izdvojili su »Kazalište sjena«

RIJEKA - Dom Crvenog križa Rijeka ovoga je srpnja bio domaćin mladim članovima Crvenog križa iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u projektu u sklopu Erasmus+ programa. Naime, Sabor amaterskih kazališta Slavonije i Baranje organizirao je po treći »Projekt šarenih jednakosti« s ciljem međunarodne razmjene mladih, koji su ove godine odlučili održati upravo u Rijeci.

Sabor amaterskih kazališta Slavonije i Baranje udruga je koja okuplja amaterska kazališta i bavi se njihovim problemima i suradnjom. U ovome projektu sudjelovala je 51 mlada osoba iz devet kazališnih grupa, a predsjednik SAKSIB-a Branko Puhek ističe kako je njihov cilj povezati mlade te ih educirati putem neformalnog obrazovanja.

- Oni su kreativni, a mi smo ovdje da još više razvijamo njihovu kreativnost i potičemo ih na razmišljanje. Mladi ovdje stvarno uživaju bez ikakvog radnog vremena i prisile, rekao nam je Branko Puhek. U sklopu projekta sudionici su prikazali temu ljudskih prava kroz kazalište i igru, a kao jednu od najdražih radionica izdvojili su »Kazalište sjena«.

- U toj smo predstavi prikazali gdje se ljudska prava zanemaruju, a gdje ostvaruju. Svi smo se tijekom igre susreli s nečim novim i nepoznatim, ali na kraju je ispalo i bolje nego očekivano, rekla nam je Ana Eldić iz Travnika.

Njezini kolege, Dina Kovač iz Valjeva i Jozef Gjere iz Sente, su se složili kako je ovaj projekt jedno predivno iskustvo kojime mladi stvaraju nova prijateljstva i ruše predrasude prema različitostima. Okupljenima su se na dolasku zahvalile i predsjednica riječkog Crvenog križa Kim Anić te njegova ravnateljica Marija Vičić.

Uoči realizacije »Projekta šarenih jednakosti« 47 riječkih članova Crvenog križa, kojima su se pridružili i Karlovčani, sudjelovalo je na velikoj međunarodnoj manifestaciji Crvenog križa koja je održana u gradiću Solferino na sjeveru Italije.

Tamo se svake godine obilježava godišnjica Međunarodne federacije CK-a i Crvenog polumjeseca. Naime, 1859. godine nakon bitke kod Solferina, kada je švicarski filantrop i humanist Henry Dunant došao na ideju koja je dovela do osnivanja Crvenog križa.

Događaj je završio s tradicionalnom Fiaccolatom – procesijom s bakljama od Solferina do Castiglione delle Stiviere, na putu koji su napravili Dunante i njegovi istomišljenici dok su nosili ranjenike tijekom i nakon bitke u Solferinu.

Djelatnici i volonteri CK-a Karlovac i Rijeka su sudjelujući na ovoj manifestaciji imali priliku i družiti s volonterima iz drugih društava HCK-a te upoznati i razmijeniti stručna iskustva i s drugim pripadnicima Crvenog križa iz cijelog svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.