Riječki maturanti

Projekt ispitivanja zraka u Bakru u top četiri u svijetu

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Od 80-ak škola iz cijelog svijeta, svega će četiri biti nagrađene za svoje projekte, a jedna od njih je Prirodoslovna i grafička škola, čiji će maturanti  Sarah Butigan i Dino Bešić, kao najuspješniji sudionici projekta, s mentoricom Marinom Pavlić, u Coloradu primiti  nagradu



RIJEKA Maturanti Prirodoslovne i grafičke škole Sarah Butigan i Dino Bešić zajedno sa svojom mentoricom Marinom Pavlić krajem ovog tjedna putuju u Estes Park Colorodao gdje će kao jedini europski sudionici od 17. do 21. srpnja sudjelovati na GLOBE Science Virtual Fair sa svojim projektom »Determining the presence of heavy metals in the air by using GLOBE protocols for aerosols, conductivity and pH« (Određivanje prisutnosti teških metala u zraku korištenjem GLOBE protokola). Upravo je taj njihov projekt na međunarodnom natjecanju u konkurenciji čak 106 projekata iz cijelog svijeta proglašen izvrsnim, a rezultat toga je poziv u Colorado gdje će riječki učenici biti nagrađeni posebnom nagradom. Naime, od osamdesetak škola iz cijelog svijeta, svega će četiri škole biti nagrađene za svoje projekte, a jedna od tih nagrada otići će upravo u ruke riječkih maturanata. Sav taj uspjeh, kaže mentorica, rezultat je višegodišnjeg rada, jer učenici te škole GLOBE mjerenja provode uzastopce već pet godina, a u projektu je sudjelovalo 48 učenika. Sarah i Dino kao najuspješniji sudionici projekta odabrani su za odlazak u Colorado gdje će predstaviti svoja istraživanja, a ona su, kaže Sarah, provođena u Bakru te u samoj školi kao referentnoj postaji.


»Olovni« ružmarin


– U Bakru smo u posude s destiliranom vodom hvatali zrak te smo mjerili vodljivost i pH neutralnost. Rezultati su pokazali da je u bakarskom zraku velika vodljivost te da je pH slabo bazičan, dok je u školskom zraku mala vodljivost i pH je neutralan. To znači da je u Bakru prisutnost teških metala u zraku, pojašnjava Sarah.


Dodajući kako prisutnost teških metala u Bakru učenici nisu ispitivali samo kroz zrak, već se to radilo i s biljkama, morem te tlom, mentorica Pavlić navodi da su srednjoškolci iz bakarskog bilja radili i eterična ulja, npr. od ružmarina, a kao rezultat dobili su ulje u kojem su našli prisutnost teških metala poput kroma, nikla, bakra i olova.




– Naši su učenici svake godine iznimno uspješni na državnoj razini GLOBE natjecanja, no to nije jedini međunarodni projekt koji radimo. Istražujemo i aerosole u Europi, a taj projekt financira norveško ministarstvo prosvjete. U projektu uz Norvešku sudjeluju i Francuska, Italija, Njemačka te Češka, a u listopadu smo pozvani na konferenciju koja će se održati na norveškom otoku Svalbard. S jednom švicarskom školom provodimo pak projekt BIOME, a od američke udruge mladih građana koji proučavaju okoliš dobili smo solarni fotometar te uređaj za mjerenje aerosola vrijedan 1.500 američkih dolara, kaže Pavlić.


Financiranje problem


Škola je sudjelovala i u projektu NASSA-e čiji je cilj bio osmisliti metodu podučavanja koja bi prirodoslovlje približila učenicima, a nedavno je stigao i poziv INA-e da se Prirodoslovna i grafička škola uključi u istraživanje havarija.


Ono što je problem svih tih projekata, posebno onih koji nose međunarodni predznak, je financiranje jer, kako pojašnjava mentorica, sve inozemne škole s kojima surađuje Prirodoslovna i grafička škola imaju izvore financiranja, a s riječkom školom to nije slučaj. Naglašavajući kako škola ima jako dobru suradnju s osnivačem, Primorsko-goranskom županijom, ravnatelj Radenko Bradić kaže da je ove školske godine od osnivača škola dobila 20 tisuća kuna za laboratorijsku opremu, a bez toga ne bi bilo ni GLOBE projekta i uspjeha riječkih učenika. Nedostatak sredstava bio je problem i kod organizacije odlaska u Colorodo, jer iako je maturantima plaćen smještaj, putni troškovi nisu pokriveni pa je škola zajedno s roditeljima pokrenula prikupljane sredstava, a uz osnivača, u financiranju putnih troškova sudjeluju i resorno ministarstvo, gradovi Rijeka i Krk, HBOR, riječki Ekonomski fakultet, C.I.O.S. grupa, Rijekatank, Euroherc te Adela Transporti.