Iako trgovine Lidla i bipe već rade punom parom, stambeni dio novogradnje još čeka finalne papire

Projekt Žudika na Zametu: Uporabna dozvola krajem ožujka, useljenje u travnju

Ljiljana Hlača

Glavnim projektom bilo je predviđeno izdavanje uporabnih dozvola po dijelovima zgrade te se tako u travnju očekuje useljenje u 21 stan, koji su svi prodani i prije nego što su napravljeni temelji objekta



RIJEKA Iako su poslovni prostori u novogradnji Žudika na Zametu investitora Zorana Štrbca već u funkciji, stambeni dio ove zgrade koji je praktički već mjesecima gotov, još nije zaživio te čeka svoje prve stanare. Razlog tomu je činjenica da za taj dio objekta još nije izdana uporabna dozvola, a kako saznajemo od investitora, to bi se trebalo dogoditi krajem ožujka. 


   – Izdana je uporabna dozvola za stambeno poslovnu zgradu Žudika unutar koje je dozvoljena uporaba dijela građevine, i to za poslovni prostor Lidl i Bipa te prilazna rampa i parkirni prostor (suterenski dio zgrade i parkirni prostor u prizemlju), stoji u dopisu Odjela gradske uprave za provedbu dokumenata. Za preostali dio zgrade, poslovni prostori u prizemlju i na prvom katu te stambeni dio zgrade, izdat će se zasebna uporabna dozvola. Naime, glavnim projektom bilo je predviđeno izdavanje uporabnih dozvola po dijelovima zgrade te je tako obavljen tehnički pregled cijele zgrade i svih bitnih funkcionalnih elemenata te je dozvoljena uporaba dijela građevine koji se može zasebno koristiti, pojašnjavaju u Odjelu. 


Slijedom toga, u travnju bi se mogli useliti i prvi vlasnici, njih 21, koliko objekt ukupno i ima stanova. Na upit stoji li još priča (kako je naš list pisao) da su svi stanovi kaparirani, odnosno prodani, investitor nam je odgovorio potvrdno. Stoga više nema šanse da netko dođe do željenih kvadrata na Zametu. Nitko nije odustao. Stanovi su prodani i prije nego što su napravljeni temelji objekta. 





Na upit što slijedi nakon Žudike, Zoran Štrbac rekao nam je da već sada radi na novom projektu, no s detaljima zasad ne želi izlaziti u javnost – da ne urekne. Saznajemo jedino da je riječ o investiciji velikoj čak i za riječke prilike te da čeka dozvole. Kada stignu dozvole, informirat će nas o kakvom se biznisu radi.



  


Kao razlog zbog čega su ovi stanovi u spomenutoj novogradnji praktički planuli i prije nego što su se izgradili, Zoran Štrbac za naš list svojedobno je naglasio da je tomu kumovala dobra lokacija, dobra izvedba te što je najvažnije – cijena. Zgrada »Žudika« ima 21 stan površine od 30 do 60 kvadrata, dok se metar četvorni prodavao po 1.600 eura. 


   – Riječ je o stanovima višeg standarda, s grijanjem i hlađenjem u dnevnim boravcima, dobrom izolacijom (deset centimetara), aluminijskim kliznim stijenama, balkonima ispred dnevnih boravaka, te ispred spavaćih soba, rekao nam je Štrbac. 


   – Žudika je izgrađena u već izgrađenom dijelu grada koji funkcionira već dugi niz godina, stoga se pažljivo birala vrsta i pozicija sadržaja koje će se smjestiti u projekt. Javna pješačka komunikacija koja prolazi kroz objekt, a koja je nastala u suradnji i koordinaciji s odgovornim gradskim urbanistima, pretvorena je u najznačajniju točku projekta. Činjenica da će građani koristiti ovaj prolaz utjecala je na organizaciju sadržaja i neposredno na samo oblikovanje cijelog ovog projekta, rekao nam je naš sugovornik, odgovarajući na upit koja su osnovna polazišta bila prilikom osmišljavanja cijele ove investicije, o kojoj se prvi puta počelo govoriti 2010. godine.


Druga važna vodilja sudionika u investiciji, nakon analize stanja na tržištu, bila je velika želja da se u ova teška recesijska vremena postavi projekt u kojem će svoj interes naći i ulagač i izvođač radova, a da istovremeno budući korisnici i stanari ne budu zakinuti na kvaliteti arhitekture i materijala.