Online tečaj

Projekt RICOUNT tvrtke Strip: U papučama do sredstava iz EU fondova

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Prva takva edukacija u Hrvatskoj namijenjena širokoj ciljnoj skupini, od voditelja i djelatnika poduzetničkih i poslovnih zona, tijela lokalne uprave i samouprave, malih i srednjih poduzetnika, civilnom sektoru



Kako napisati, prijaviti i provoditi kvalitetan EU projekt i iskoristiti sredstva EU fondova, od ovog će se tjedna moći naučiti putem prvog sveučilišnog akreditiranog on line tečaja cjeloživotnog obrazovanja Uvod u izradu projekata financiranih iz fondova EU-a.


Riječ je o inovativnoj edukaciji koja je pripremljena u suradnji s vrhunskim stručnjacima iz područja Europskih fondova, održivog razvoja, upravljanja projektima i strateškog planiranja, a provodit će se u sklopu RICOUNT projekta koji je osmislila sveučilišna tvrtka Strip d.o.o.


Pojašnjavajući kako je prva takva edukacija u Hrvatskoj namijenjena širokoj ciljnoj skupini, od voditelja i djelatnika poduzetničkih i poslovnih zona, tijela lokalne uprave i samouprave, malih i srednjih poduzetnika, civilnom sektoru te svih onih koji žele steći nova i primjenjiva znanja, direktor Stripa Ivan Roje ističe da nakon odslušanih lekcija, svi imaju mogućnost polaganja ispita na Sveučilištu u Rijeci čime će steći certifikat Sveučilišta. 




– Znanje u pisanju europskih projekata zbog visoke se cijene edukacija ili pak nepogodnih mjesta i vremena izvedbe samih predavanja, često čini nedostupno. Mi smo to odlučili promijeniti i izradili smo tri edukativna modula s ukupno 25 videolekcija. Na zanimljiv, dinamičan i interaktivan način, uporabom grafika, animacija te raznih ispitnih pitanja i praktičnih savjeta vodimo polaznike kroz objašnjenja pojmova, vrste i funkcioniranje europskih fondova te ono najvažnije, dajemo odgovore na pitanja kako napisati, prijaviti i provoditi sam projekt. Na našoj platformi, korisnik može sam odabrati vrijeme i mjesto na kojem će pogledati videomaterijale, a mi istovremeno imamo kompletni statističiki uvid o broju korisnika, njihovoj aktivnosti, uspješnosti u rješavanju kviz pitanja i zalaganju, ističe Roje.


Metoda edukacije


 Sam projekt RICOUNT zamišljen je kao pružanje nadogradnje i usavršavanje postojećeg znanja te mogućnost prekvalifikacije, a do sada je provedeno nekoliko neformalnih on line edukacija. Najnovija edukacija pisanja EU projekata, za koju se prijave primaju na web stranici RICOUNT-a, prva je koja će polaznicima omogućiti certifikat i to po daleko pristupačnijim cijenama od klasičnih oblika edukacije. Naime, cijena takve edukacije na tržištu je najmanje pet puta veća od onoga što će Strip naplaćivati svojim polaznicima koji će edukaciju pohađati u kućnim papučama iz svog naslonjača.



Projekt on line edukacija RICOUNT nije jedini inovativni projekt tvrtke Strip, jer počeci njenog rada vežu se uz otvaranje prve Sveučilišne smještajne agencije. Riječ je o projektu koji je započet s ciljem podizanja studentskog standarda i kao odgovor na pomanjkanje smještaja unutar studentskih domova. Tim je projektom omogućeno prvo institucionalno rješavanje problema smještaja studenata u privatnim stanovima u Hrvatskoj, a riječ je o usluzi, kaže Roje, koja ne postoji na većini europskih sveučilišta. Strip trenutačno u svojoj bazi raspoloživih stanova ima četrdesetak stambenih prostora, a do sada ih je kroz bazu prošlo stotinjak. Uz hrvatske svakodnevno prima i upite stranih studenata koji kroz Erasmus program dolaze u studijski boravak na riječko Sveučilište te je putem Stripa do sada smještaj našlo stotinjak stranih studenata.



– Zbog metode isporuke edukacije, odnosno činjenice da se edukacija vrši on line putem cijena će biti puno pristupačnija. radi se o tisuću kuna, a u tu je cijenu uračunato i polaganje ispita. Pojedinim skupinama, kao što su studenti i nezaposleni, pokušat ćemo cijenu učiniti još pristupačnijom. Smatramo da je ovo jako dobra prilika za studente, ali i profesionalce, jer dobit će mogućnost stjecanja dodatnih znanja, koja su tražena, a u budućnosti će biti još traženija. Naime, u narednom petogodišnjem financijskom razdoblju Hrvatskoj je iz EU fondova namijenjeno 10 milijardi eura, a za njihovo korištenje potrebna su dodatna znanja, navodi Roje.


Pristupačna cijena


Pristupačna cijena edukacije, koja će biti priznata i u svim zemljama EU-a, u skladu je i s ciljevima samog Stripa koji nije osnovan s ciljem stvaranja komercijalnih proizvoda, već se sva dobit tvrtke ulaže u razvoj novih programa. Takva politika poslovanja Stripu omoguće da se i sam kandidira za sredstva iz fondova EU-a, što će petero zaposlenika učiniti upravo s projektom RICOUNT.


– Cilj je dobiti sredstva za daljnji razvoj projekta. Stripu nije cilj zaraditi novac, već biti održiv. Nakon ove uvodne edukacije o izradi EU projekata planiramo pokrenuti i specijalizirane on line programe namijenjene određenim skupinama profesionalaca, kao što su poduzetnici, poljoprivrednici, zaposleni u kulturi ili sportu i slično. Ideja je zatvoriti sva znanja ne samo o tome kako pisati projekt nego i kako ga osmisliti, zaključuje Roje.