Nove okolnosti

Projekt Gomila na čekanju: Investitor zbog gospodarske krize zamolio odgodu sklapanja ugovora

Damir Cupać

U Gradu Rijeci zaključili su da je prijedlog investitora opravdan i prihvatljiv i za Grad Rijeku s obzirom da nema interesa drugih investitora za realizaciju ovog projekta



RIJEKA Davne 2006. godine Grad Rijeka i tvrtka Bononia 3M Građenje sklopili su ugovor o osnivanju prava građenja na Gomili za realizaciju projekta izgradnje velike podzemne garaže i poslovno-stambeno-trgovačkog kompleksa na lokaciji današnjeg parkirališta kod socijalnog. No, do sljedeće godine neće se ni kramp udariti, jer je gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio sklapanje trećeg dodatka predugovoru o pravu građenja.


Prvi dodatak predugovoru sklopljen je već krajem 2006. godine, a drugi dodatak sredinom 2013. godine. Na početku je taj projekt zapeo u realizaciji zbog toga što Grad Rijeka nije na vrijeme riješio imovinsko-pravnu pripremu, sve se to razvlačilo godinama, a sada su nastupile nove okolnosti – probleme ima investitor zbog gospodarske krize. 

99 godina


– Predmet predugovora su nekretnine na lokaciji Gomila ukupne površine oko 6.500 kvadrata na kojima je planirana izgradnja podzemne garaže površine 5.696 kvadrata, te nadzemnih stambeno-poslovnih građevina površine 4.386 kvadrata. Pravo građenja ugovoreno je na rok – 99 godina od dana sklapanja glavnog ugovora. Ukupna cijena prava građenja ugovorena je u iznosu od 9.093.500 eura.


Temeljem predugovora, uključujući jamčevinu, investitor je do danas platio ukupno 2,3 milijuna eura, odnosno 25 posto ukupne naknade za pravo građenja. Predugovorom je određeno da će se glavni ugovor o osnivanju prava građenja sklopiti u roku od 30 dana od dana provedbe parcelacijskog elaborata odnosno dovršetka imovinsko-pravne pripreme na lokaciji Gomila. Uvjeti za sklapanje glavnog ugovora stekli su se u prvoj polovici 2013. godine.





Ne treba biti vidoviti Milan kako bi se proreklo da u gradskoj upravi već sada mogu pripremati i dodatak četvrti, kojim će se još jednom odgoditi početak realizacije projekta Gomila. Jer, teško je vjerovati da će se tržište nekretnina oporaviti u 2015. godini kada svi podaci svjedoče da se ni Hrvatska ni Rijeka neće oporaviti od recesije i investicijske depresije kada je riječ o ulaganjima.



Na zamolbu investitora i uvažavajući objektivne poteškoće investiranja i financiranja tako velikog projekta u vrijeme ekonomske krize, sklopljen je dodatak 2. predugovoru kojim je rok za sklapanje glavnog ugovora produžen za jednu godinu, pojašnjavaju u Gradu Rijeci. No, kako kriza ne jenjava, a pitanje je hoće li ikada završiti u Rijeci i kod investitora koji bi trebali investirati u nju, stigao je novi zahtjev Bononije.


  – Investitor je pismenim putem zamolio odgodu sklapanja glavnog ugovora za još jednu godinu, obrazlažući svoj zahtjev činjenicom da u proteklom razdoblju nije došlo do oporavka tržišta nekretnina niti financijskog tržišta čime je neizvjesna mogućnost pronalaska zainteresiranih osoba koji bi jamčili da bi započeta investicija mogla biti i stvarno realizirana. 

Prijedlog opravdan


A u Gradu Rijeci su analizom utvrdili da ekonomska kriza i recesija, problem financiranja, te nestabilnost tržišta nekretnina traju i dalje, da se radi o izuzetno velikom i financijski zahtjevnom projektu, da je u dokumentaciju i pripremu projekta investitor do sada uložio znatna sredstva, da je svoje obveze do sada uredno ispunjavao, te da je do sada platio više od 2,2 milijuna eura na ime naknade za pravo građenja, da u proteklom periodu nije zatražio raskid predugovora i povrat uloženih sredstava čime i nadalje pokazuje svoju spremnost za realizaciju projekta. Zaključili su da je prijedlog investitora opravdan i prihvatljiv i za Grad Rijeku s obzirom da nema interesa drugih investitora za realizaciju ovog projekta.


Zaključeno je da će investitor po sklapanju dodatka trećeg platiti iznos od 10.000 eura na ime dijela stvarnih troškova pripreme najkasnije do 30. prosinca 2014. godine.