Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Kandidatkinja

Prof. dr. Prijić Samaržija u najvećoj organizaciji europskih sveučilišta

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2018. u 21:44 2018-11-28T21:44:00+01:00

RIJEKA Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija nominirana je kao kandidatkinja za članicu Upravnog odbora European University Association, EUA (Asocijacije europskih sveučilišta) na predstojećim izborima na kojima se biraju predsjednik i članovi odbora EUA. Izbori će biti provedeni na sljedećoj generalnoj skupštini EUA, u okviru godišnje Konferencije EUA u travnju iduće godine.

Konferencija će se održati na sveučilištu Sorbonne u Parizu, a Asocijacija europskih sveučilišta predstavlja 850 sveučilišta i nacionalnih rektorskih konferencija iz 47 europskih zemalja. EUA igra ključnu ulogu u zaštiti autonomije i interesa sveučilišta te utjecaju na politike EU-a u pogledu visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija. Kroz kontinuiranu interakciju s raznim drugim europskim i međunarodnim organizacijama, EUA postaje i sve bitniji sudionik u tekućim društvenim zbivanjima čime omogućuje da se čuje neovisni glas europskih sveučilišta.

Riječ je o najvećoj i najutjecajnijoj organizaciji europskih sveučilišta s ciljem zastupanja interesa sveučilišta, kreiranja i provedbe europskih obrazovnih politika, a postupak prijave, selekcije i nominacije za članove Upravnog odbora je dugotrajan i složen te traje već godinu dana. Rektorica ističe da je njena nominacija priznanje samom riječkom Sveučilištu.

– Iskreno, već samu činjenicu što sam od strane Nominacijskog odbora sastavljenog od vrhunskih stručnjaka i bivših čelnih ljudi EUA i europskih sveučilišta nominirana za kandidatkinju za članicu odbora EUA, te činjenica da je to prihvatio i Savjet EUA sastavljen od rektora koji predstavljaju rektorske zborove zemalja Europe, smatram velikom časti i priznanjem za Sveučilište u Rijeci. Doista nastojimo, ne samo pratiti sve relevantne procese na planu obrazovnih politika i normi Europe, već i držati korak s njihovom implementacijom kroz obrazovne i administrativne procese na našem sveučilištu.

Ova kandidatura potvrda je da se ti naši napori i rezultati zaista negdje na relevantnim razinama i prepoznaju. Moja je prijava bila fokusirana na temu povećanja inkluzivnosti i participacije sveučilišta u europskim zemljama koje još uvijek nisu ravnopravni sudionici u povlačenju sredstava iz EU fondova ili relevantni partneri u kreiranju politika u znanosti i visokom obrazovanju.

Na kraju, prilikom mojih prijava uvijek je bilo najbitnije da nam je konačni cilj da naši studenti, znanstvenici, zaposlenici i zajednica imaju najvišu kvalitetu i jednake mogućnosti razvoja i napredovanja, ističe rektorica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.