Program rada

Prof. dr. Jože Perić: ‘Dugogodišnjim iskustvom mogu optimalno odgovoriti svim izazovima mandata’

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Moj program ne nudi lomove i potrese, već kontinuitet i uzlet na puno višu razinu. Već prve godine osjetit će se rastuća snaga i samoodrživost utemeljena na kadrovima i studentima, te početak prijelaza u sveučilište treće generacije, kaže prof. dr. Perić



RIJEKA Prorektor za poslovanje Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Jože Perić jedan je od kandidata za rektora, a za sebe kaže da je kao Goranin vezan uz Gorski kotar i svoje Mrzle Vodice, ali i uz more, naročito otok Pašman. Tijekom profesionalne karijere obavljao je niz odgovornih funkcija, među ostalima u Riječkoj je banci četiri godine bio savjetnik generalnog direktora i direktora bančinog poduzeća te je vodio poslove stečajeva i pretvorbe – privatizacije.


Tvorac je modela, za razliku od drugih banaka, po kojim je Riječka banka kreditirala u procesu pretvorbe sve zaposlenike kao male dioničare. Na takav način, kaže, pretvoren je i Novi list u kojem je bio prvi predsjednik NO Novog lista kao dioničkog društva.


Od 1974. godine, stalno je angažiran u različitim odnosima, na Ekonomskom i Hotelijerskom fakultetu na kojem je u stalnom radnom odnosu od 1994. Posebno važnim smatra svoj doprinos kao prorektora za financije u vrijeme pripreme i početka izgradnje Kampusa. Dodatno, osmislio je prvi put u Hrvatskoj pojavu sveučilišta na tržištu kapitala i također, prvi put u Hrvatskoj, rješenje stambenih problema zaposlenika Sveučilišta u Rijeci. Bio je i dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu gdje je bitno pridonio rezultatima kao što su smanjivanje broja studenata, zapošljavanje novih djelatnika, posebno mladih asistenata na teret vlastitih sredstava Fakulteta, inoviranje programa studija s reafirmacijom prakse te veliko otvaranje prema inozemstvu.


 Kontinuitet i uzlet




Kao prorektor za poslovanje radi od 2014. i bitno doprinosi financijskom i organizacijskom konsolidiranju, a veliko iskustvo i aktualno razumijevanje procesa u financijskom sektoru izvrsno koristi i na razini poslovanja i razvoja Sveučilišta. Objavio je više od 76 znanstvenih i stručnih radova te 41 stručnu studiju te se višekratno usavršavao u zemlji i inozemstvu.


Prvi je u Hrvatskoj otvorio dvije nove teme i područja istraživanja; područje partnerstva javnog, privatnog i civilnog sektora te područje klimatskih promjena u kontekstu ekonomskog razumijevanja, osobito u turizmu. Aktivno djeluje i kao volonter, posebno kao član Hrvatskog društva ekonomista, dopredsjednik karate kluba Croatia Rijeka te je dobitnik više priznanja, od kojih mu je najdraža zahvalnica studenata Fakulteta za podršku aktivnostima i interesima studenata.


Za svoj program rada kao kandidata za rektora prof. dr. Perić kaže kako je riječ je o programu koji ne podnosi izraze poput treba, mora i slično, već nastoji dati konkretne odgovore na pitanja kako ostvariti ciljeve.


– Sveučilište je preraslo u veliki sustav. Imamo 17 tisuća studenata, 1.700 zaposlenih te 600 milijuna kuna godišnji proračun i zacrtalo je duboke brazde razvoja koje se ne mogu olako lomiti maglovitim idejama i prijedlozima. Nema potrebe nabrajati međunarodne konvencije, deklaracije i slične dokumente jer sve sublimira Strategija razvoja sveučilišta od 2014. do 2020. koja se upravo inovira i mora biti polazište svakog programa kandidata za rektora – kaže prof. dr. Perić.


Njegovo je mišljenje da svojim iskustvom, kompetencijama i poznavanjem Sveučilišta u danom i sagledivom razdoblju optimalno može odgovoriti izazovima mandata, a svoj program rada započinje citatom Strategije da je za ambicije transformacije u sveučilište s visokom istraživačkom aktivnošću nužno i domišljanje aktivnosti, organizacije i modela poslovanja koji će osigurati samoodrživi rast i razvoj, jače povezivanje s privredom te čim veću neovisnost sveučilišta od države. Cijeli program je niz mjera i zadataka za ostvarenje Strategije razvoja Sveučilišta.


– Moj program ne nudi lomove i potrese, već kontinuitet i uzlet na puno višu razinu. Već prve godine osjetit će se rastuća snaga i samoodrživost utemeljena na kadrovima i studentima, osjetit će se početak prijelaza u sveučilište treće generacije – intenzivno istraživačko, programski otvoreno i fleksibilno, integrirano u i na korist gospodarstva i zajednice. U programu ističem financijsku stabilnost i snagu za poticanje ostvarivanja ciljeva. Financijska stabilnost podrazumijeva da se već ove godine s razine Sveučilišta rasporedi 3 do 3,5 milijuna kuna, a da do 2020. godine taj iznos bude najmanje 15 milijuna kuna.


Otvorenost Sveučilišta


U usporedbi s europskim sveučilištima predstoji ozbiljan napor u povećanju stupnja integriranosti, organizacijske fleksibilnosti i otvorenosti prema okruženju, kod čega i fleksibilnost i otvorenost u velikoj mjeri ovise o integriranosti. Polazeći od raspoloživih resursa prostora, opreme i kadrova, vjerujem da se odmah može pokrenuti rasprava i donijeti odluka o integriranju sustava nabave, tehničko-servisne službe održavanja i osiguranja imovine, a potom i niza drugih sadržaja – tvrdi prof. dr. Perić.


Otvorenost prema okruženju i djelovanje Sveučilišta u korist zajednice jedan je od ključnih ciljeva Strategije. Kako je Sveučilište u Rijeci ostvarilo zavidnu razinu suradnje s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom prof. dr. Perić smatra da se u tom području moraju brzo i kvalitetno utemeljiti formalni okviri i instrumenti te potom sadržajno odgovoriti izazovima i ciljevima Strategije.


– Naglasak je na suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca i lokalnim samoupravama na temu programa, EU projekata i strateškog promišljanja razvoja. Slijedom toga namjera mi je poticati kontinuirano inoviranje programa i uvođenja novih, naročito interdisciplinarnih i multidisciplinarnih programa i povećanje broja doktorskih studenata, posebno u povezanosti s okruženjem, prvenstveno gospodarstvom.Također cjeloživotno obrazovanje vrednujem kao izvanredan, potencijalno raspoloživ izvor zadovoljavanja potreba zajednice, ali i kao doprinos samoodrživosti Sveučilišta. U inoviranju programa posebno važnim smatram aplikativnost programa i pripremu studenata za svijet rada. Upravo u tom kontekstu često dobivamo prigovore. Posebno važnim čini se iznaći primjerene modele osposobljavanja nastavnika za ovaj aspekt provedbe programa – naglašava prorektor.


 Red, rad i odgovornost


U odnosu prema studentskoj populaciji neće, kaže, ni na koji način inicirati povećanje školarina, niti, osim sukladno odluci Senata, povećanje cijene smještaja studenata. Osigurat će više sredstava za sport i kulturu te socijalnu osjetljivost do besplatnog smještaja i studija. Posebno važnim drži poticanje i nagrađivanje izvrsnosti. Stajališta je da potreba podrške istraživanjima u STEM području nije sporna, ali maksimalno stoji iza kriterija akademske slobode, međunarodne prepoznatljivosti i doprinosa razvitku zajednice, neovisno od područja u kojem se utemeljuju i primjenjuju.



U svom programu rada prof. dr. Perić ističe da svakako želi reafirmirati brigu za osobni standard koji danas traži da ga pokušamo unaprijediti kroz mjere u mogućnostima naših izvora.


– Kod toga, prvenstveno ima na umu izgradnju dječjeg vrtića na prostoru Kampusa, za što treba kao prvi korak odmah zatražiti izmjene i dopune prostornog plana. Tu je i najpovoljnije kreditiranje za rješenje stambenog pitanja. Ne dvojim da se, na tragu mjera Ministarstva graditeljstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja, partnerski mogu osigurati posebno povoljni uvjeti za 50 kredita, prvenstveno za mlade istraživače i znanstvenike – naglašava prof. dr. Perić.



– Izvjesno je da velik broj naših nastavnika i studenata aktivno sudjeluje u humanitarnom i volonterskom radu. Na Sveučilištu u Rijeci nemamo institucijsku organiziranost takvih aktivnosti. Pri tome, iskreno vjerujem da ne treba posebno obrazlagati ovu dimenziju obrazovanja i odgoja mladih ljudi – prvenstveno naših studenata, s naglaskom na solidarnost, zajedništvo, pomoć slabijima i nezaštićenima, naročito bolesnim i nezbrinutim osobama – zaključuje prof. dr. Perić.


Na kraju svog programa, uz red, rad i odgovornost, prof. Perić se obvezuje da će do preuzimanja dužnosti obići sve sastavnice i steći uvid u konkretne planove te da će na prvoj sjednici Senata, kojom će predsjedavati, raspraviti svoj program dopunjen kvalitetnim prijedlozima drugih kandidata i usvojiti akcijski plan za ovu godinu.