Rastu zazubice

Probali smo ponudu na riječkom Adventu: Nove gastro i tekuće delicije su o-d-l-i-č-n-e

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ugostitelji su se ove godine potrudili ponuditi gastroproizvode od kojih rastu zazubice, a koje mnogi Riječani vjerojatno nisu nikada ni kušali. U ponudi su i neke nove tekuće delicije, na primjer kokteli na bazi kompota od jabuke, začinjeni cimetom i limunom, ali i ginom, votkom ili viskijem



Prošetati navečer adventski uređenim riječkim Korzom i trgovima, koji su sad ustali iz mrtvih i posve živnuli, i za razliku od ostalih mjeseci u godini privlače puno više ljudi nego samo Korzo, znači susresti se s mnoštvom, barem zasad i barem za Rijeku neuobičajenih gastrouradaka zabavnih naziva, poput »sarma to go« ili »gulaš to go«. Prošetati navečer adventski uređenim riječkim Korzom i trgovima znači stalno slušati komentare bjelosvjetskih putnika kojima je »Rijeka adventska besadržajna sramota« te da se »treba ugledati na Zagreb i Beč«.


Sve po želji


OK, Samo što Rijeka nije metropola. Drugo, Rijeka nije kontinentalni, već primorski grad. Toliko o usporedbi krušaka i jabuka. Ako se tkogod naljuti na konstataciju da su trgovi ustali iz mrtvih, neka se proba prisjetiti kada je vidio grupu ljudi na Trgu Riječke rezolucije. E, to je sada najljepše uređen riječki trg, s najbogatijom adventskom ponudom. 


Uspoređivati Rijeku sa Zagrebom znači nepravedno uvrijediti ugostitelje koji su se zaista potrudili ponuditi gastroproizvode koje mnogi Riječani vjerojatno nikad nisu ni kušali. Recimo, germknedle, za one koji nisu bili adventisti u Zagrebu ili u Beču. Ove godine Rijeka ih na svom adventu nudi prvi put i već to je plus za ovogodišnji Advent u Rijeci.








Na Trgu Riječke rezolucije germknedlu, taj izvorno češki specijalitet, normativa od 150 grama, nude za 25 kuna. Riječ je o velikoj knedli punjenoj pekmezom, u umaku od vanilije, a nude i umak od čokolade, iako je vanilija po izvornom receptu, i posipane makom.


E, sad – sarma to go. Ne dobijete plastični tanjur, nož i vilicu. Dobijete dvije sarme, špek i kupus u lepinji, za 24 kune. Je li to skupo, procijeniti sami. Ovo je jelo osmislio riječki restoran Zlatna školjka i nudi ga u svojoj bijeloj adventski uređenoj kućici na Trgu Riječke rezolucije, gdje smo zatekli nekolicinu mladih koji su predahnuli uz sarmu to go.






– Odlična je. Jedino što ne štede na panceti, a ja nisam pretjerani fan špeka, kazala nam je Nikolina. Pohvalila je kuhano vino koje je gotovo svugdje 14 kuna za dva decilitra.


– O-d-l-i-č-n-o. Morate probati. Ovdje u kućici Zlatne školjke birate hoćete li u vino malo kupine ili bazge, ma okus je top! – oduševljena je Nikolina.






U adventskoj kućici Zlatne školjke nude i divlji burger. Cijena mu je 30 kuna, ali Dragici koja radi u kućici odmah smo povjerovali da nam ne laže kad kaže da ide kao lud. Jer ga se zaista čeka u redu. Po čemu je poseban, pitamo Dragicu.

– Po srnetini, ponosno nam odgovara.


Dakle, sastoji se od srnećeg mesa, raznih umaka, puno povrća i dakako peciva.






E, da. Kobasice


U bijeloj kućici Bar Bara također nema klasične ponude kobasica i kupusa protiv kojih, naravno, nitko nema ništa, ali njih ćemo sresti tek desetak minuta kasnije, nakon što pogledamo kako u Bar-Bar kućici rade Cubano sendvič i gulaš to go. Dakle, Cubano sendvič sastoji se od mesa junećeg buta (ne onog samljevenog u pljeskavicu, već tanko rezanog kao za kebab) koji se pomiješa s karameliziranim lukom, doda se senf, topljena gauda koja se prethodno zapali (da, zapali!), pa onda crveni i bijeli kupus – pa u kruh. Košta 30 kuna, baš kao i gulaš to go, koji se poslužuje u lepinji.





Iako prezauzet, Matej nam je kazao da su trenutno na pola sata ostali bez gulaša i upoznao nas s tekućom delicijom koju nude, s to su topli kokteli na bazi kompota od jabuke, začinjeni cimetom i limunom, a u njih se doda gin, votka ili viski, već po želji, po cijeni od 20 kuna za tri decilitra.


E, da. Kobasice..






Ali, zaboravili smo napomenuti da ove godine prvi put Advent u Rijeci ima identične, bijele kućice, što je još jedan plus u odnosu na prethodne godine, kad su se građani bunili da su barem kućice trebale sve biti iste boje. U isto takvoj, dakle bijeloj kućici na Trgu Riječke rezolucije nailazimo i na Slavonski kućerak, koji nudi slavonske kobasice od crne slavonske svinje, sa sirom ili bez. Svinje su, kažu nam, iz okolice Karlovca, a prodavači, odnosno kuhari, iz Županje. Porcija kobasica uz kiseli kupus košta 20 kuna i zaista je i više nego obilna. Nude i čobanac za 35 kuna i pečenje od crne slavonske svinje za 110 kuna po kilogramu.






Ima i ribe, nudi je Riječki škartoc, porcije su maksimalno 25 kuna. Ljubitelji Zapad bara Pet jedan vesele se specijalitetima u adventskoj kućici, a posvuda okolo ima i palačinki, fritula, svega…


Dalmatinska poslastica


Novost je i soparnik. Za one koji ne vole ili ne jedu ni ribu, niti meso. A i za one koji jedu namirnice životinjskog porijekla, jer soparnik je turbo ukusan i mnogi će upravo na riječkom adventu kušati ovo autohtono jelo Dalmatinske zagore. Riječ je o tradicionalnoj dalmatinskoj poslastici, koja je i ukusna i jednostavna, a riječ je o blitvi u najvećoj količini, i mladom luku, u nešto manjoj količini i malo češnjaka, zapečenih poput pite u jednostavnom tijestu koje izgleda poput tortilje, samo se sadržaj u tijesto ne ubacuje naknadno,već se peče zajedno s njim i reže na trokute. Takav jedat trokutić košta 10 kuna.