Atrakcija domaćima ili gostima

Privatne zabave važnije od turizma: Zbog vjenčanja Gradinu zatvaraju za turiste

Damir Cupać

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Svi turisti koji su se u subotu 23. srpnja popodne zatekli ispred ulaza u Trsatsku gradinu, jer ih tamo upućuju sve turističke brošure i vodiči, naišli su na zatvorena vrata s natpisom – zatvoreno zbog vjenčanja – closed wedding! Iz Turističke zajednice Grada Rijeke koja upravlja Gradinom ističu niz objašnjenja i opravdanja komercijalne naravi za takve postupke



 Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina ostala je neugodno iznenađena kada je tijekom prošlog vikenda, u subotnjim poslijepodnevnim satima, svjedočila da turisti ne mogu ući u Trsatsku gradinu jer su vrata ostala zabravljena zbog vjenčanja.


– Turistička zajednica Grada Rijeke voli se hvaliti svojim sve većim turističkim uspjesima, te sve većim brojem posjeta i noćenja, a događa im se da je za turiste bila zatvorena Trsatska gradina, jedan od glavnih aduta riječke kulturne baštine i turističkih znamenitosti. Naime, svi turisti koji su se u to doba ciljano zatekli ispred ulaza u Trsatsku gradinu, jer ih tamo upućuju sve turističke brošure i vodiči, naišli su na zatvorena vrata s natpisom: »zatvoreno zbog vjenčanja – closed wedding!« Također, na ulazu je stajala gospođa koja je grupama turista pristiglih autobusima ili pješice dodatno pojašnjavala kako je u tijeku fotografiranje mladenca koje može trajati satima, te da je bolje da se zapute negdje drugdje. Neki su turisti komentirali da su ih upravo iz Turističke zajednice uputili na Trsatsku gradinu pješice, te da ne bi uzalud dolazili da su znali da ne mogu ući unutra – ispričala je Mičić Badurina.


Ona se pita kako je moguće da se jedna javna površina, koja je ujedno jedna od najfrekventnijih turistička lokacija grada, privatno uzurpira radi vjenčanja u jeku turističke sezone.





Na pitanje koliko puta je do sada Gradina bila zatvorena zbog privatnih potreba, te koliko je uprihodovano od privatnih zabava, u Turističkoj zajednici odgovorili su da su lani, osim programa Ljeta na Gradini, održana dva vjenčanja, te da je prihod iznosio 16.000 kuna.


– U 2016. godini očekujemo prihod od 40.000 kuna. U 2016. godini održano je šest programa u sklopu manifestacije Ljeto na Gradini i pet odvojenih programa na kojima se ulaz zbog potreba organizacije programa zatvarao.


Do kraja ljeta na Trsatskom kaštelu održat će se još 11 programa u sklopu manifestacije Ljeto na Gradini i četiri vjenčanja. Posebno napominjemo da je službeno radno vrijeme Kaštela u koje je moguće ostvariti razgled od 9 do 20 sati te u dogovoru s organizatorima, nastojimo to i ispoštovati. Svjesni činjenice da je Kaštel atraktivan prostor i kulturno-povijesni spomenik koji intenzivno živi tijekom cijele godine, nastojimo da bude na raspolaganju svima što je više moguće. Prihod s tog osnova (2016. godina – 40.000,00 kn) koristi se za tekuće održavanje prostora Kaštela, kao i trošak rada Info punkta, koji iziskuju znatne troškove, zaključili su u Turističkoj zajednici grada Rijeke.



Priprema programa


– Stoga smo telefonski kontaktirali Info punkt Trsatske gradine, a rečeno nam je da se na Gradinu može ući svakim radnim danom i vikendom od devet sati do ponoći, a često su vrata otvorena i do dva sata zbog radnog vremena kafića u sklopu Gradine. Na naš upit može li iz nekog razloga ulaz biti zatvoren, dobili smo odgovor – nema šanse. No, izgleda da je stvarnost, nažalost, ipak nešto drugačija. I dok se u svjetskim top turističkim destinacijama može naići na prizore mladenaca na javnim površinama na kojima turisti slobodno uživaju, kod nas se zbog dvoje ljudi zatvara cijela Gradina, što je nedopustivo. Ako je Rijeka grad koji se pamti, kako se to može pročitati na službenom internetskom portalu Grada Rijeke namijenjenom turistima, potrudimo se bar da ga zapamte u pozitivnom smislu – navela je Mičić Badurina.


U Turističkoj zajednici Grada Rijeke pojašnjavaju da se vrata Trsatske gradine zatvaraju prilikom pripreme programa koji se održava u sklopu manifestacije »Ljeto na Gradini«, te još nekih programa koji su organizacijski zahtjevniji i na kojima je nužna privatnost održavanja.


– Vrata se zatvaraju iz razloga kako bi se priprema programa mogla nesmetano odvijati, a riječ je o postavljanju produkcijskih elemenata, pripremi pozornice, postavljanju gledališta, montaži razglasa i rasvjete, tonskim probama… Takva priprema nije moguća uz prisutnost posjetitelja, prvenstveno zbog sigurnosti, iako je praksa da kada organizirane grupe turista dođu na Trsatski kaštel, da im se omogući ulaz, pojašnjavaju u Turističkoj zajednici.


Što se tiče zatvorenih vrata u prošlu subotu, navode da je zbog organizacije vjenčanja, u subotu 23. srpnja 2016. godine, Trsatski kaštel bio zatvoren za javnost u popodnevnim satima.



Turistička zajednica grada Rijeke od 2005. godine upravlja Trsatskim kaštelom.


– Sukladno tome rješavamo upite za korištenje prostora Trsatskog kaštela. Trsatski kaštel privlačan je prostor mladim ljudima koji žele čin vjenčanja započeti upravo među zidinama srednjovjekovnog frankopanskog kaštela. Stoga smo prije desetak godina odlučili omogućiti svima koji to žele korištenje prostora Trsatskog kaštela, a kako se radi o reprezentativnom kulturno-povijesnom objektu, uz odgovarajuću novčanu participaciju. Osim vjenčanja, Trsatski kaštel zakupljuju tvrtke, razni organizatori za svoje proslave ili otvorenje kulturnih i sportskih zbivanja. Cijena korištenja Trsatskog kaštela ovisi o vremenu korištenja istog, odnosno od dva do četiri sata 2.000 kuna, od četiri do šest sati 4.000 kuna, te više od šest sati 8.000 kuna. Vjenčanja uvijek traju više od šest sati, odnosno 8.000 kuna. O tome da će Kaštel biti zatvoren za posjetitelje zbog održavanja nekog zbivanja potencijalni posjetitelji obavještavaju se pisanom obavijesti koja se izvjesi dan ranije u prostoru Trsatskog kaštela te informacijom o programima koji će se održavati putem medija, navode u Turističkoj zajednici.



Nemjerljiva promocija


– Nakon zatvaranja na Trsatski kaštel došla je grupa iz Mađarske koja je puštena u Kaštel, a nakon toga i grupa Francuza kojima je također omogućen ulaz. Dva gosta koji su slikali Pokemone i koji su zadnji ostali na terasi lokala zamoljeni su da napuste prostor nakon što popiju piće, nakon toga omogućen im je dodatno ostanak te su na kraju i napustili prostor – tvrde u Turističkoj zajednici. Zaključno u Turističkoj zajednici su mišljenja da je Trsatski kaštel prostor o kojem se vodi računa, u kojem je smješten Info punkt koji pruža informacije potencijalnim i svim zainteresiranim posjetiteljima, s radnim vremenom koje je oglašeno na mrežnim stranicama Turističke zajednice, te se svi zainteresirani mogu pravovremeno najaviti i dogovoriti stručno vođenje.


– Slučajni posjetitelji riskiraju da će naići na zatvorena vrata, ukoliko se prethodno ne informiraju. Održavanje poslovnih, privatnih ili programa u sklopu ljeta nije ništa neuobičajeno za takve objekte. Dapače, promocija koja je učinjena prilikom Europskih sveučilišnih igara je nemjerljiva. Tako uostalom funkcioniraju i svi muzeji i galerije kod nas i u svijetu, uvjereni su u Turističkoj zajednici.