Sastanak

Primorsko-goranski ugostitelji najavili dvosatno prosvjedno zatvaranje lokala zbog povećanja PDV-a

Hina

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije dogovorili su u nedjelju u Opatiji da će zbog vraćanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto, zatvoriti svoje lokale na dva sata, a vrijeme prosvjedne akcije će odrediti naknadno, kazao je za Hinu predsjednik ceha Igor Stanger



Članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije dogovorili su u nedjelju u Opatiji da će zbog vraćanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto, zatvoriti svoje lokale na dva sata, a vrijeme prosvjedne akcije će odrediti naknadno, kazao je za Hinu predsjednik ceha Igor Stanger.


Na sastanku održanom u nedjelju navečer bilo je oko 300 sudionika koji su se suglasili da ne mogu opstati ako PDV na njihove usluge poraste s 13 na 25 posto.


Ceh primorsko-goranskih ugostitelja tražit razgovor u ministarstvima financija i turizma. Stanger je ranije naveo da bi povećanje PDV-a na usluge u ugostiteljstvu izravno pogodovalo trgovačkim lancima koji nude rashlađena pića, sendviče i gotovu hranu.




Također je ustvrdio da će se, ako se opet uvede stopa PDV-a na usluge u ugostiteljstvu od 25 posto, u Hrvatskoj teško moći razvijati kvalitetan ili vrhunski turizam, bez dobrih i kvalitetnih restorana, a da će još teže biti moguće platiti kvalitetne ili vrhunske kuhare, konobare i drugo osoblje.