Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2019.
Oralno zdravlje

Primorsko - goranski mališani imaju zdravije zube i od svjetskog prosjeka

Foto: Roni Brmalj
Foto: Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2017. u 10:32 2017-09-13T10:32:22+02:00

Zdravlje zuba djece u PGŽ-u bolje je od hrvatskog prosjeka, a prema vrijednostima KEP indeksa koji uspoređuje odnos karioznih, izvađenih i plombiranih zubiju, učenici petih razreda u PGŽ-u imaju bolje rezultate od prosječnih vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija

RIJEKA Europski dan oralnog zdravlja jučer je obilježen u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dodjelom certifikata dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje. Djeca polaznici certificiranih vrtića svakodnevno četkaju zube, a ovo je jedini preventivni program ove vrste u državi koji se u PGŽ-u kontinuirano provodi već devet godina.

Županijski program Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u našoj županiji obuhvaća i sve šestogodišnjake i dvanaestogodišnjake, a svi predškolci prije upisa u školu obavljaju i preventivni stomatološki pregled.

– Primjer je to kvalitetnog, sveobuhvatnog i održivog javnozdravstvenog programa čiji je cilj unaprjeđenje oralnog zdravlja počevši od trudnica, djece predškolske i školske dobi te uvođenje novih aktivnosti u idućim godinama koji će uključivati brigu za oralno zdravlje osoba starije životne dobi. U program su uključene sve osnovne škole, svi javni vrtići, 80 posto privatnih dječjih vrtića u PGŽ-u. Uključivanjem dječjih vrtića u ovaj preventivni program postignuto je da 60 posto djece koja pohađaju vrtiće tijekom boravka u njima četka zube – kazala je dr. Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-u.

Županijski program pokazao je dobre rezultate unaprijedivši zdravlje zuba djece školske dobi u našoj županiji. Zdravlje zuba djece u PGŽ-u bolje je od hrvatskog prosjeka, a prema vrijednostima KEP indeksa koji uspoređuje odnos karioznih, izvađenih i plombiranih zubiju, učenici petih razreda u PGŽ-u imaju bolje rezultate od prosječnih vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin, sadržaji koji upućuju djecu na zdravlje pa tako i na zdravlje zubiju, u riječkim su vrtićima na prvom mjestu.

– Hvala svima koji nam pomažu u osiguravanju opreme koja nama u vrtićima omogućava pravilno održavanje higijene zuba – kazala je Guštin, dok je prodekanica Studija dentalne medicine u Rijeci istaknula i ulogu studenata koji u velikom broju sudjeluju u programu Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih. Pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Karla Mušković izrazila je podršku ovom programu Nastavnog zavoda za javno zdravstvu PGŽ dodajući da bi program poput ovog trebao zaživjeti na nacionalnoj razini. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka