Oralno zdravlje

Primorsko – goranski mališani imaju zdravije zube i od svjetskog prosjeka

Barbara Čalušić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Zdravlje zuba djece u PGŽ-u bolje je od hrvatskog prosjeka, a prema vrijednostima KEP indeksa koji uspoređuje odnos karioznih, izvađenih i plombiranih zubiju, učenici petih razreda u PGŽ-u imaju bolje rezultate od prosječnih vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija



RIJEKA Europski dan oralnog zdravlja jučer je obilježen u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dodjelom certifikata dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje. Djeca polaznici certificiranih vrtića svakodnevno četkaju zube, a ovo je jedini preventivni program ove vrste u državi koji se u PGŽ-u kontinuirano provodi već devet godina.


Županijski program Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u našoj županiji obuhvaća i sve šestogodišnjake i dvanaestogodišnjake, a svi predškolci prije upisa u školu obavljaju i preventivni stomatološki pregled.


– Primjer je to kvalitetnog, sveobuhvatnog i održivog javnozdravstvenog programa čiji je cilj unaprjeđenje oralnog zdravlja počevši od trudnica, djece predškolske i školske dobi te uvođenje novih aktivnosti u idućim godinama koji će uključivati brigu za oralno zdravlje osoba starije životne dobi. U program su uključene sve osnovne škole, svi javni vrtići, 80 posto privatnih dječjih vrtića u PGŽ-u. Uključivanjem dječjih vrtića u ovaj preventivni program postignuto je da 60 posto djece koja pohađaju vrtiće tijekom boravka u njima četka zube – kazala je dr. Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-u.




Županijski program pokazao je dobre rezultate unaprijedivši zdravlje zuba djece školske dobi u našoj županiji. Zdravlje zuba djece u PGŽ-u bolje je od hrvatskog prosjeka, a prema vrijednostima KEP indeksa koji uspoređuje odnos karioznih, izvađenih i plombiranih zubiju, učenici petih razreda u PGŽ-u imaju bolje rezultate od prosječnih vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.


Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin, sadržaji koji upućuju djecu na zdravlje pa tako i na zdravlje zubiju, u riječkim su vrtićima na prvom mjestu.


– Hvala svima koji nam pomažu u osiguravanju opreme koja nama u vrtićima omogućava pravilno održavanje higijene zuba – kazala je Guštin, dok je prodekanica Studija dentalne medicine u Rijeci istaknula i ulogu studenata koji u velikom broju sudjeluju u programu Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih. Pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Karla Mušković izrazila je podršku ovom programu Nastavnog zavoda za javno zdravstvu PGŽ dodajući da bi program poput ovog trebao zaživjeti na nacionalnoj razini.