Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Revolucionarna promjena

Primorsko-goranski HNS: 'Objavom 37 kurikuluma okrenuta je nova stranica u hrvatskom obrazovanju'

Morana Jokić / Foto HNS
Morana Jokić / Foto HNS
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2019. u 16:26 2019-01-30T16:26:26+01:00

U Narodnim novinama u posljednjih tjedan dana objavljene su odluke o donošenju 37 kurikuluma čime je okrenuta nova stranica u hrvatskom obrazovanju i nakon čega više ništa neće biti isto, poručuju iz ŽO HNS-a Primorsko-goranske županije.

„Ovime se ostvario ključni razlog zbog kojeg je HNS ušao u Vladu te zbog toga svi možemo biti više nego ponosni“, stava je Morana Jokić, predsjednica IO za školstvo HNS-a.

U našoj je županiji u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme „Škola za život“ uključeno pet škola, a od jeseni bit će uključene sve osnovne i srednje škole, jer je objavom novih kurikuluma stvorena osnova za frontalnu primjenu reforme.

„To znači revolucioniranu promjenu u načinu obrazovanja i primjera je bezbroj, poput toga da će učenici na glazbenom stvarati vlastitu glazbu, na likovnom će raditi i digitalne animacije, umjesto teorije na tehničkoj kulturi učenici će stvarati tradicionalne hrvatske igračke, engleski jezik učit će kroz video-razgovore s vršnjacima iz inozemstva“, kaže Morana Jokić.

Važno je napomenuti da su donesene i odluke o donošenju sedam međupredmetnih kurikuluma za osnovne i srednje škole poput Poduzetništva, Građanskog odgoja i Zdravlja.

„Kurikulumi su napravljeni tako da poštuju princip manje "bubanja" činjenica, a puno više kritičkog razmišljanja i rada na problemima, upravo onako kako su (od nas) građani i očekivali i zbog čega će hrvatski obrazovni sustav staviti uz bok najuspješnijim europskim primjerima. Dovoljno govori i činjenica da su prvo polugodište eksperimentalne faze kurikularne reforme "Škola za život" dionici ocijenili „čvrstom četvorkom", zaključuje Morana Jokić u današnjem priopćenju ŽO HNS PGŽ. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze