Prilagodba uvjetima

Primorsko goranska županija osigurala 300 tisuća kuna za sanaciju šteta od proljetnog mraza

Tihana Tomičić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

PGŽ će predložiti da se subvencioniraju premije osiguranja građana za njihove usjeve i sve drugo izloženo štetama



RIJEKA Na redovitom press kolegiju u Primorsko-goranskoj županiji zamjenik župana Marko Boras Mandić objavio je da je osigurano 300.000 kuna za saniranje šteta na usjevima do kojih je došlo u proljeće zbog mraza. A bila je to prilika da podžupan najavi i veća nego dosad ulaganja u civilinu zaštitu te sve druge službe koje moraju efikasno funkcionirati u novim klimatskim uvjetima.


– Promjene klime morat će se uvažiti u novim zakonskim rješenjima. Mi smo to već ranije predlagali, ali zasad bez odaziva. Naime, nikada se našim mjerama, pa ni državnim, ne može sanirati sva šteta od elementarnih nepogoda.


Zato će naš prijedlog biti da se subvencioniraju, slično kao i poduzetnički krediti, i premije osiguranja građana za njihove usjeve i sve drugo izloženo štetama od požara i poplava. To je jedini način da svi budu donekle zadovoljni kad se nesreća već dogodi, a to bi bio i način da se financijski teret saniranja tih posljedica preseli iz javnog u privatni sektor, ondje gdje se doista zarađuje i gdje ima novaca – rekao je Boras Mandić.




Dodao je i da ulaganje u preventivu najbolje pokazuje koliko se isplati – naši vatrogasci i šumari u PGŽ-u rade sve što mogu na preventivi, za razliku od nekih drugih, i upravo ove sezone se vidjelo koliko je to važno, s obzirom da je broj uspješno lokaliziranih požara bio bitno drugačiji nego, primjerice, u Dalmaciji, rekao je. Najavio je i daljnja ulaganja u omladinske pogone prvoligaških klubova – odobreno je 200.000 kuna, što je trostruko više nego primjerice u Istri, dok u nekim drugim županijama takve prakse ni nema.


– Donijeli smo Strategiju sporta PGŽ-a, i kako vidite, doista je primjenjujemo – rekao je Boras Mandić. Nakon početka školske godine pročelnica Edita Stilin izvijestila je da je u ovoj školskoj godini u PGŽ-u ukupno 120 prvašića manje nego 2016., dok je broj učenika u prvim razredima srednjih škola manji za 87 nego prošle godine. Ukupno je 19.201 učenik osnovnih škola, te 9.354 srednjoškolca, a kao i obično, najviše je interesa za gimnazije te četverogodišnje strukovne škole, ali i umjetničke smjerove, dok su tradicionalno obrtnička zanimanja manje atraktivna. Stilin ističe da broj učenika u dvije otočne škole raste, obje na Krku – u samom Krku te u Omišlju, što je sigurno dobra vijest. Uspješan je u PGŽ-u i projekt pomoćnika u nastavi – ukupno ih je 81 za 83 djece, a projekt je financiran iz europskih sredstava. Pročelnica je izvijestila i o ulaganjima u škole – radi se na školi Punat, dograđuje se škola Čavle, potom dvorana u Jelenju-Dražicama, a proširivat će se i škola Matulji, dok bi Medicinska škola trebala uskoro dobiti novu sportsku dvoranu. – Definitivno, do kraja godine i Sušačka gimnazija bit će jednosmjenska, bez obzira na neka odgađanja – najavila je Edita Stilin.