Ljetni rok

Primorsko-goranska županija: Četrnaest srednjih škola već zaključilo upise

Ingrid Šestan Kučić

Objava okvirnog broja mjesta za jesenji rok bit će 18. srpnja / Snimio V. KARUZA

Objava okvirnog broja mjesta za jesenji rok bit će 18. srpnja / Snimio V. KARUZA

U srednje škole Primorsko-goranske županije u 31 školi upisao se 2.481 osmaš, a za jesenji rok upisa ostala su slobodna 434 upisna mjesta. Ovogodišnja generacija upisnika u ljetnom je roku popunila 85 posto raspoložive upisne kvote



Prema privremenim rezultatima ljetnog roka upisa u srednje škole Primorsko-goranske županije u 31 školi svoje je mjesto našao 2.481 osmaš, a za jesenji rok upisa ostala su slobodna 434 upisna mjesta. Ovogodišnja generacija upisnika u ljetnom je roku popunila 85 posto raspoložive upisne kvote, a od 88 ponuđenih programa kao i prijašnjih godina najveći su upisni pritisak podnijeli gimnazijski programi koji bilježe 91 posto popunjenosti te četverogodišnji i petogodišnji strukovni programi čija popunjenost kvote iznosi 93 posto. Gimnazijske će programe prema sadašnjim podacima pohađati 737 primorsko-goranskih učenika, dok se za četverogodišnje i petogodišnje strukovne programe odlučilo 1.219 učenika. Strukovni obrtnički i industrijski programi (trogodišnji i dvogodišnji) privukli su, pak, 453 učenika koji su popunili 69 posto upisne kvote, a u umjetničke se programe upisalo svega 63 primorsko-goranskih učenika te upisna kvota tih programa im popunjenost od 68 posto.



Gledano po regijama na ljetnom upisnom roku škole liburnijskog kraja najviše su briljirale, jer sve su u cijelosti popunile upisne kvote i na jesenjem roku upisa neće otvoriti svoja vrata. Najmanju popunjenost mjesta imaju goranske škole koje su popunile 50 posto upisne kvote, a najgore je prošla Srednja škola Vladimira Nazora Čabar s 28 posto popunjenom kvotom. U tu se školu upisalo svega 11 učenika i to svi u gimnazijski program, dok nitko nije pokazao interes za program automehaničara i alatničara. Otočne škole bilježe pak 62 posto popunjenosti kvote, a riječke i crikvenička škola imaju 89 posto popunjenu upisnu kvotu.



Najviše gimnazijalaca




Prema prvim privremenim rezultatima ljetnog roka ove godine čak 14 škola na jesenjem roku neće otvoriti svoja vrata učenicima, jer bilježe stopostotnu popunjenost upisne kvote, a riječ je o Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo, Ekonomskoj školi Mije Mirkovića, Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, Građevinsko tehničkoj školi, Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, Gimnaziji Andrije Mohorovičića, Tehničkoj školi za strojarstvo i brodogradnju, Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi, Medicinskoj školi, Pomorskoj školi, Ugostiteljskoj školi Opatija, Gimnaziji Eugena Kumičića, Obrtničkoj školi Opatija i Hotelijersko-turističkoj školi Opatija. Njima se gotovo mogu pridružiti i Prometna škola koja za sada ima još svega četiri slobodna upisna mjesta te Prirodoslovna i grafička škola s 11 slobodnih mjesta za zanimanja grafičar dorade i fotograf.


Iako su kao i prijašnjih godina ovogodišnji upisnici pokazali izniman interes za gimnazijske programe iznenađenje upisa je Salezijanska klasična gimnazija. Riječ je o školi koja tradicionalno upisnu kvotu popunjava u ljetnom upisnom roku, no ove godine to se nije dogodilo. S 13 slobodnih mjesta ta je škola uspjela popuniti 82 posto upisne kvote.


Nitko neće u montere


Najmanju popunjenost kvote, svega 30 posto, ima pak Graditeljska škola za industriju i obrt. Za tu se školu odlučilo samo 28 osmaša, a nitko od njih nije pokazao interes za zanimanja pismoslikar i monter suhe gradnje. Ta će škola jesenji rok upisa dočekati s ukupno 64 slobodna mjesta. Poput pismoslikara i montera suhe gradnje nitko ove godine ne želi ni u vodoinstalatere i stolare. Ti se programi provode u Strojarsko brodograđevnoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja koja je popunila 55 posto upisne kvote, no s obzirom na to da je riječ o svega 11 upisanih učenika radi se o školi koja baš ne može ljetni upisni rok smatrati uspješnim.


Ove se godine ni Škola za primijenjenu umjetnost s 52 posto popunjenosti kvote ne može pohvaliti uspješnim ljetnim rokom upisa. Ta će škola jesenji rok upisa dočekati s 21 slobodnim mjestom, dok je u Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja ostalo 15 mjesta, u Srednjoj talijanskoj školi 25, a u Trgovačkoj i tekstilnoj školi 28.


Objava okvirnog broja mjesta za jesenji rok bit će 18. srpnja, a do 14. kolovoza sve škole sa slobodnim mjestima moraju objaviti konačne podatke, dok će prijave za jesenji upisni rok započeti 22. kolovoza.