Sinkronizirano plivanje

Primorje AM proslavilo 20. rođendan: ‘Stalno rastemo, to je naš najveći uspjeh’

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Možemo se pohvaliti brojnošću, ali i kvalitetom budući da su naše plivačice od samih početaka zaslužile ulazak u reprezentaciju – kaže predsjednica Sanja Pavić



RIJEKA Kada je Tiana Pribanić sa skupinom entuzijasta 1994. godine na bazenu na Kantridi pokrenula sekciju sinkroniziranog plivanja u okviru Plivačkoga kluba »Primorje Riječka banka«, rijetki su mislili da će ta ideja zaživjeti, a kamoli da će plivačice »Primorja Aqua Marisa« godinama dominirati hrvatskom scenom. Minule su se subote na riječkome bazenu evocirale uspomene, kao što i priliči kada su obljetnice u pitanju. Dvadeseti rođendan kluba ipak se ne slavi svaki dan.


– Tijekom ovih naših 20 godina dogodilo se puno lijepih stvari, najvažnije je da se možemo pohvaliti brojnošću, ali i kvalitetom budući da su naše plivačice svojim radom od samih početaka zaslužile i ulazak u reprezentaciju – rekla je predsjednica »Primorja AM« Sanja Pavić.


Riječka sinkro priča počela je 16. lipnja 1996. godine kada je osnovano »Primorje AM«, dva mjeseca kasnije riječke sinkro pionirke Iva i Karla Palijan, Majda Saršon, Ivana Siminiati, Sanja Šijanec, Iva Ćuzela i Ivana Jelovica pod trenerskom palicom Tijane Pribanić, Danijele Pilić, Margerite Rene-Stipković i Anđele Milošević izvele su svoj prvi nastup. Trajao je, doduše, tek dvije minute, ali je odmah osvojio publiku na bazenu.


Grad Rijeka




– Koreografija je bila jednostavna, među gledateljima je bio i naš gradonačelnik Vojko Obersnel i to je bila ljubav na prvi pogled. Nakon nastupa nam je pružio pomoć te je klub dobio podvodne zvučnike pa smo se mogli ozbiljnije posvetiti radu.


Situacija se do današnjega dana nije promijenila, Grad Rijeka i gradonačelnik, uz Riječki sportski savez i Zajednicu sportova PGŽ-a, naši su najveći navijači, prate nas i podupiru, otvaraju nam razna vrata, počev od bazena na Kantridi na kojima smo dobili puno termina pa nam je odmah i lakše raditi.


Najveća nagrada nam je što je Grad našoj Rebecci Domiki dao stan na korištenje kao najtrofejnijoj hrvatskoj sinkro plivačici, na što smo posebno ponosni. Tu je i naš sponzor Jadran Galenski laboratorij bez čije potpore bi sve bilo uzalud.»Primorje AM« danas broji 140 članica, od najmlađih ribica, koje tek uče osnove sinkroniziranoga plivanja, do seniorki. I u svim natjecateljskim kategorijama ima predstavnice u najboljoj hrvatskoj vrsti.

Uostalom, više od polovice juniorske reprezentacije, kojoj u lipnju predstoji nastup na Europskom prvenstvu u Rijeci, čine »primorjašice«, koje su zastupljene i u stručnom stožeru. Izbornica je Ana Dapčić, Riječanka na radu u zagrebačkom »Medveščaku«, a trenerice Valerija Petračina i Monica Marinelli. Reprezentativni je izazov i pred Rebeccom Domika i Mijom Šestan, kojima idućega mjeseca predstoji nastup na seniorskom EP-u u Londonu.



»Primorje AM« ukupni je pobjednik 16. Primorje sinkro kupa, što je prošloga vikenda održan na bazenu na Kantridi. »Primorjašice« su dominirale nadmetanjem mlađih juniorki, dok su u konkurenciji juniorki najuspješnije bile Nizozemke.Rezultati, juniorke, solo: 1. Jana Nariežna (Ukr) 150,8766, 9. Tea Mustač (Hrv) 128,8874; duo: 1. Nariežna, Jaho (Ukr)153,1667, 5. Tea Mustač, Antonia Ivić (Hrv) 134,0947; tim: 1. Ukrajina 153,1230,

4. Hrvatska (Tea Mustač, Magdalena Radovčić, Iva Matanović, Antonia Ivić, Jana Tokić, Nikolina Micek, Dora Šćuric, Lara Cibenečki i rezerve Petra Juranović, Nera Frajlić) 128,8106; kombinirane rutine: 1. Nizozemska 77,1000,


3. Hrvatska (Tea Mustač, Magdalena Radovčić, Petra Mladenić, Iva Matanović, Antonia Ivić, Nera Frajlić, Jana Tokić, Nikolina Micek, Dora Šćuric, Lara Cibenečki, Petra Juranović, Lara Buhin) 72,1000.Mlađe juniorke,

solo: 1. Hanna Kinga Bekesi (Aut) 127,9933, 2. Matea Butorac (PAM)127,5933,


3. Nina Rubeša (PAM)120,8111; duo: 1. Matea Butorac, Nina Rubeša (PAM)124,6689, 2. Iskra Šanko, Ani Jurković (PAM)119,7267; tim: 1. Primorje AM (Nina Rubeša, Matea Butorac, Iskra Šanko, Ani Jurković, Mia Soldatić, Ivona Stojšić, Ivana Radetić, Maria Glavačević, Paola Poklepović) 121,5111;


kombinirane rutine: 1. Primorje AM (Nina Rubeša, Matea Butorac, Iskra Šanko, Ani Jurković, Mia Soldatić, Ivona Stojšić, Ivana Radetić, Maria Glavačević, Paola Poklepović, Lejla Ahmetović) 64,8000.



Zdravi temelji


– Klub stalno raste, što je i naš najveći uspjeh, ali i želja za budućnost. Jedini u Hrvatskoj njegujemo rad u svim uzrasnim kategorijama jer smatramo da je stvaranje baze najvažnija stvar za uspješnost. Nadamo se da ćemo i dalje imati velik broj plivačica u reprezentaciji, kao i nastupa na međunarodnim natjecanjima, ali i nastaviti razvoj sudačke sekcije u kojoj se možemo pohvaliti našom trenericom Marijom Đudarić Šavko, koja može suditi na europskim prvenstvima.


Sanja Pavić posljednje je dvije godine na čelu »Primorja AM«, za postavljanje zdravih temelja kluba zaslužnima smatra svoje prethodnike Darka Ćuruviju, Aleksandra Franjula, Zorana Jukicu i Gordanu Šolaja.


– Drago nam je što su u našoj upravi ljudi koji su potekli iz našega kluba. Naš prvi predsjednik Darko Ćuruvija danas je potpredsjednik kluba i Saveza, on zapravo sada slavi rođendan u pravom smislu riječi. Nažalost, prije godinu dana nas je prerano napustila naša dugogodišnja tajnica Majda Arih, koja je sinkricama uvijek u mislima.