Sve veći interes za iznajmljivanje

Primorci se okreću turizmu: Broj kreveta u kućama za odmor porastao 40 posto

Alenka Juričić Bukarica

Broj kreveta u kućama za odmor povećan za čak 40 posto, pri čemu se luksuzne kuće mogu naći na neočekivanim mjestima poput Kraljevice, Hreljina, Krasice... Ipak, i dalje su uvjerljivo najbrojniji apartmani u kojima Kvarner ima oko 56.000 kreveta, odnosno oko 8.400 ili čak 17 posto više nego lani



RIJEKA » Obiteljski smještaj na Kvarneru kapacitetima je najjači segment na Kvarneru, a da građani pokazuju sve veći interes za iznajmljivanje, pokazuje i podatak sustava turističkih zajednica da je ove godine samo u apartmanima zabilježeno više od 8.000 novih kreveta. Za mnoge vrlo teška turistička godina s velikim manjkom gostiju u srpnju, u osmomojesečnom je razdoblju pokazala kako su iznajmljivači statistički imali najmanji pad prometa. Naime, mjereno brojem noćenja, najviše su pali hoteli, i to za gotovo četiri posto, kampovi su imali tri posto manje noćenja, dok su iznajmljivači rujan hvatali s minusom od jedan posto što u apsolutnim brojkama znači preko 4,6 milijuna noćenja.



   Domaći obiteljski smještaj od 2015. ulazi u fazu kandidiranja projekata prema EU fondovima. Pinezić je stoga ukazao kako će na uspješnost povlačenja sredstava utjecati i odrednice Strategije razvoja turizma EU, a prema kojoj će Europa poticati »zeleni« turizam, digitalizaciju i nove tehnologije, samozapošljavanje mladih ljudi te ruralni razvoj uz ponudu zdrave hrane.





   Tome je sigurno kumovalo je i povećanje smještajnih kapaciteta u obiteljskom smještaju. Dok se kampovi u domaćinstvu pojavljuju prilično sramežljivo pa je tako njihov broj »podebljan« za tek dva nova kampa u domaćinstvu i 45 kreveta, sobe, apartmani i kuće za odmor i dalje su zanimljiva opcija onome tko se želi baviti turizmom, ali i onima koji su se uslijed zakonskih promjena odlučili prijavljivati svoje kapacitete. Među njima su i građani EU koji od ulaska Hrvatske u članstvo mogu svoje objekte iznajmljivati po istim pravilima kao i domaće stanovništvo. Uvjerljivo najbrojniji su apartmani, u kojima Kvarner ima oko 56.000 stalnih kreveta. U odnosu na lani, njihov je broj povećan za oko 8.400 kreveta ili čak 17 posto. Isto tako treba istaknuti kako je u godinu dana Kvarner dobio i 148 novih kuća za odmor, smještaja koji često ima dužu popunjenost i od soba i od apartmana, posebice ukoliko ima i bazen. Tako se trenutno u regiji iznajmljuje 618 kuća za odmor u kojima je ukupno 3.085 stalnih kreveta.


Novi trendovi


Samo u godinu dana broj kreveta u ovim smještajnim objektima je povećan za čak 40 posto, iako se i dalje radi o daleko manjem broju kreveta u odnosu na apartmane ili sobe. Inče, jedino kod soba je trend nešto drugačiji pa se bilježi manje objekata koji imaju sobe za iznajmljivanje.


   Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma Hrvatske gospodarske komore (HGK) i član Turističkog vijeća TZ Kvarnera, kaže kako bi se taj trend trebao izmijeniti upravo zbog novih trendova kod putovanja.



Komentirajući loš srpanj, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja kaže da se iznajmljivači moraju udruživati, ali i da će trebati razmisliti o cijenama i ponudi destinacije. – Za poticanje dolazaka u prvoj polovici srpnja bilo bi dobro osmisliti obiteljske pakete. To bi bila ponuda namijenjena prije svega hrvatskom, mađarskom, slovenskom, slovačkom, češkom i poljskom tržištu. U tim paketima bi, primjerice, smještaj za djecu do 18 godina bio besplatan. U cijeli proces osmišljavanja paket-aranžmana moraju se aktivno uključiti turističke agencije. Što se tiče vrsta, smještaj Kvarner family kvalitete dalje se mora mnogo agresivnije prezentirati kroz podbrendove pet, bike i hike friendly, koji su manje pod utjecajem nepovoljnih klimatskih prilika, kaže Pinezić.



   – Apartmani su išli ruku pod ruku s tzv. stacionarnim turizmom, međutim, i kod nas na Kvarneru je sve prisutniji touring turizam, odnosno boravak u destinaciji na jednu ili dvije noći, za što se traži ponuda bed&breakfast. Ujedno ćemo i potencirati razvoj takvog smještaja jer potencijal postoji. Inače, na Kvarneru je vidljiv i velik porast broja kuća za odmor, vrlo traženih na tržištu. I to iz vrlo banalnog razloga. Pružaju veći komoditet uz nižu cijenu od apartmana. Naime, ukoliko primjerice dvije obitelji podijele troškove kuće za šest osoba, trošak će im biti manji nego da su uzeli dva apartmana uz more, a imaju veći komoditet i privatnost – rekao je Pinezić. Dodao je kako se i u PGŽ-u uređuju doista luksuzne vile, čak i u mjestima gdje se to ne bi očekivalo, poput Kraljevice.


Bakarskih 300 posto


Počinje se iznajmljivati i u nekim područjima koja dosad praktički nisu imala obiteljskog smještaja – ističe Pinezić, navodeći primjer Bakra. Ondje je, naime, lani bila je registrirana tek jedna kuća za odmor s četiri ležaja na Zlobinu te tri apartmana s ukupno 11 ležajeva u Bakru, Kukuljanovu i Praputnjaku. Ove je godine, pak, na bakarskom području registrirano još šest kuća za odmor s ukupno 30 ležajeva, i to u Hreljinu, Krasici i Praputnjaku. Također, registrirano je još pet apartmana s 14 ležajeva. Većinom se tu radi o kućama za odmor visoke kategorije, tako da je bakarski kraj s lanjskih 15 skočio na 59 ležajeva u privatnom smještaju, što je rast od 300 posto. Jasno, i dalje se radi o malim brojkama, ali one ukazuju na neki novi trend – kaže Pinezić, ukazujući također na činjenicu da su općenito u Hrvatskoj neki iznajmljivači kvalitetnih, ali ne vrhunskih objekata, probili cjenovni plafon računajući da će uz (pre)visoke cijene i manji promet imati i dalje veću zaradu.


   – Pitanje je s druge strane hoće li ti iznajmljivači uspjeti održati takav nivo prihoda sa sve manje gostiju – upozorio je predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja.