EPK

Prijestolnice kulture: Rijeka i Galway surađuju na programskim sadržajima

Damir Cupać

Emina Višnić i Hannah Kiely / Foto: I. TOMIĆ

Emina Višnić i Hannah Kiely / Foto: I. TOMIĆ

Suradnja je za sada izvrsna jer imamo više sličnosti nego razlika, rekla je Hannah Kiely



RIJEKA Izvršna direktorica Galwaya 2020 Hannah Kiely i direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, dviju tvrtki koje su zadužene za pripremu ova dva grada za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, poručile su da izvrsno surađuju zbog niza sličnosti te uvjerene su da će dva sestrinska grada s iznimnom uspješnošću realizirati zahtijevni kulturni projekt.


– Razgovarali smo o suradnji na programskim sadržajima i zajedničkom marketinškom nastupu. Suradnja je za sada izvrsna jer imamo više sličnosti nego razlika. Za realizaciju projekta dobili smo potporu hrvatskog i irskog veleposlanstva. U listopadu ove godine očekujemo da će gosti iz Rijeke posjetiti naš grad.


Organizirat ćemo susret s hrvatskom zajednicom koja je u Irskoj velika. I na taj način želimo ojačati veze između naša dva grada.




Europska prijestolnica kulture je sjajna prilika i uvjereni smo da će se u oba grada organizirati sjajni programi, izjavila je Kiely.


Emina Višnić izrazila je zadovoljstvo zbog toga što Rijeka sa sestrinskim Galwayem dijeli niz tema, programa i interesa.


– Prepoznali smo puno zajedničkog, a jedna od stvari koja će nam dobro doći je veliko iskustvo Galwaya s radom u zajednici. Već smo počeli surađivati na tom polju, a rezultat je projekt Peti ansambl u HNK Ivana pl. Zajca u kojemu sudjeluju ljudi s posebnim potrebama. nastojat ćemo povećati broj takvih projekata. Sljedeća prilika za izmjenu iskustava je dolazak stručnjaka Europske komisije u Rijeku kada će obaviti drugu evaluaciju projekta, najavila je Višnić.