Trsat

Prijem za starog i novog gvardijana: Trsatsko svetište Rijeci i Trsatu daje poseban pečat

Mirjana Grce



RIJEKA Prema lijepom starom običaju, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel jučer je u Gradskoj upravi održao prijem za čuvare Svetišta Majke Božje Trsatske – donedavnog trsatskog gvardijana fra Antuna Jesenovića i novog čuvara svetišta fra Bernarda Barbarića te novog trsatskog župnika fra Marija Zubaka, koji su te službe preuzeli prije tri tjedna.


Gradonačelnik Obersnel izrazio je zahvalu fra Antunu Jesenoviću za dobru suradnju i puno učinjenoga tijekom godina u kojima je bio trsatski gvardijan, a fra Bernardu Barbariću i fra Mariju Zubaku dobrodošlicu i želju da se nastavi dobra suradnja. Rekao je da je Trsat za grad Rijeku poseban, da s Trsatskim svetištem i samostanom čini posebnu cjelinu koja Rijeci i Trsatu daje specifičan pečat, da je svetište posebno mjesto za vjernike i druge građane Rijeke, kao i za hodočasnike koji u njega dolaze iz cijele Hrvatske.


– Na raspolaganju smo za pomoć u svemu što je potrebno, jer Trsatsko svetište je i dio identiteta Rijeke – poručio je gradonačelnik.


Bivši gvardijan Jesenović preuzeo je novu službu u Klanjecu, a gradonačelniku Rijeke i njegovim suradnicima zahvalio je na uvijek dobroj suradnji. Otvorenost suradnji potvrdio je i gvardijan Barbarić koji je na Trsat stigao iz Vukovara.– Uvijek ste dobrodošli u Trsatsko svetište. Na svaki način ću nastojati nastaviti suradnju, za koju trebamo zahvaliti i pokojnom fra Serafinu Sabolu koji je otvorio puno vrata – rekao je novi gvardijan, zahvalivši gradonačelniku i njegovim suradnicima za sve što čine za trsatski franjevački samostan.

Susretu su nazočili i voditeljica Kabineta gradonačelnika Doris Šajn te predsjednik riječke Turističke zajednice Petar Škarpa koji je rekao da svetište vidi ne samo kao važno hodočasničko odredište, već i u kontekstu vjerskog turizma.